Apollo Brown & Joell Ortiz - Mona Lisa (2018)

Label: Mello

1. Brushstrokes (0:44)
  2. Reflection (3:52)
  3. My Block (3:43)
  4. Cocaine Fingertips (3:09)
  5. Grace of God (3:51)

met DJ Los

6. That Place (3:36)
  7. Word... (3:39)
  8. Decisions (3:21)
  9. Timberlan'd Up (3:29)

met Royce da 5'9"

10. Come Back Home (3:45)
  11. Mona Lisa (2:49)
  12. Timberlan'd Up [Remix] * (4:41)

met Royce da 5'9" en KXNG Crooked

13. Flashback * (3:16)
avatar van Harderwiek
Oeh, dat is interessant!

avatar van Elohim
Alles wat de altijd sterke MC Joell Ortiz nodig had voor een goed album was een goede producer. Ik moet het nog beter beluisteren, maar zo op het eerste gehoor klinkt het erg fijn.

avatar van Silky & Smooth
Eens. Ik vond hem nooit zo bijzonder, maar dit klinkt bijzonder goed.

Rene1979
Dit klinkt zelfs beter dan alle samenwerking albums van Apollo

bennerd
Heb Joel altijd een bijzonder saaie mc gevonden. Maar hier is het dus wel de moeite?

avatar van JayM
Zeker de moeite waard! Brown & Ortiz is een match made in heaven. Nooit echt een fan geweest van Joell Ortiz, maar na dit gehoord te hebben begin ik me af te vragen waarom ook alweer. Vond Apollo Brown altijd al een sterke producer, maar hier legt ie de lat bijzonder hoog. Ook veel meer variatie dan we van hem gewend zijn. Cocaine Fingertips en Decisions hebben zelfs het duistere sfeertje ala Muggs.

avatar van Delars
Dit is zeer dope.

avatar van Oepsje
Heel erg tof album zeg! Ook ik had voorheen niks met Joell Ortiz maar hij rapt hier sterk en de beats zijn echt heel lekker!

avatar van Silky & Smooth
Joell Ortiz is een altijd wel een sterke, maar vaak onopvallende en soms zelfs saaie rapper. Over de beats van Apollo Brown komt hij echter wel goed uit de verf en laat zelfs zien een diverse rapper te zijn; van boom-bap en sterke storytelling tot grimmige, bijna 'vieze' tracks als Cocaine Fingertips en Decisions.

Na Skyzoo weet Apollo Brown er ook voor te zorgen dat Joell Ortiz opvallend goed klinkt. The Easy Truth is nog steeds mijn favoriete Apollo Brown-album, maar deze komt er dicht in de buurt.

avatar van jerome988
Zo hoort rap te zijn! Geen gedoe, gewoon sterke beats en een lekkere flow. 4 sterren.

avatar van Nr.4
Lekkere plaat ja, al ben ik nog niet zo overtuigd dat ik dit beter vind dan Apollo's eerdere werk. Joell Ortiz had hem wel nodig ja, daar was ik al ruim 10 jaar op afgeknapt vanwege karige beats.

avatar van overmars89
Wat een heerlijk album is dit geworden. Het enige minpuntje van Apollo Brown vind ik toch altijd dat al zijn producties zo op elkaar lijken. Zelfde drum loopje met weer een soulsample. Het zijn fijne beats, maar een beetje diversiteit kan geen kwaad. Joell Ortiz is echt in topvorm op Mona Lisa. Hoe hij moeiteloos alles bij elkaar rijmt op een manier dat het zo simpel en smooth lijkt. Echt Chapeaux.

overmars89 schreef:

Dit stond mij ook altijd tegen, maar dat is wel hetgeen waar hij goed in is. Op Anchovies probeerde hij een wat andere stijl en dat beviel mij niet. En ik vind het hier nog wel redelijk divers met tracks als Cocaine Fingertips en Decisions.

avatar van overmars89

Ja dat's waar en summier bij dit album stoor ik me er ook niet aan. Vandaar ook mijn hoge rating. Dit heeft natuurlijk ook te maken met een Joell Ortiz die in topvorm is. Maar als je Apollo's hele discografie in acht neemt dan lijken veel van deze beats weer heel veel op andere beats van hem.

avatar van jordidj1
Oeh, fijn dit. Apollo Brown, altijd goed. Klinkt weer als een klok op het eerste gehoor.

Silky & Smooth schreef:

Ah de eeuwenoude discussie, is het herhaling van zetten of zijn signature sound? Snap de kritiek overigens wel hoor overmars89, maar merk vanaf The Easy Truth dat Apollo Brown steeds meer nieuwe dingen uitprobeert. Wat wel een constante lijkt te zijn is dat hij het beste naar boven weet te halen uit de rappers waar hij mee werkt. Guilty, Journalist 103, Pill & Kent, Ras Kass (op Soul on Ice na mss), Skyzoo, Planet Asia en nu Ortiz, komen allemaal stukken beter uit de verf op de albums met Apollo Brown. En Anchovies is echt enorm gegroeid bij mij! Heerlijk hoe Planet Asia flowt op die tracks. Zijn stem lijkt bijna een verlengstuk van de beats. Fanatisch album om op te chillen na een drukke dag!!

JayM schreef:

Ligt dit niet in het verlengde van elkaar? De signature sound van de één is misschien wat subtieler, maar het blijft het herhalen van hetzelfde trucje. Het 'nadeel' bij Apollo Brown is dat zijn signature sound gebaseerd is op een specifiek type bombastisch samples die heel snel op elkaar lijken. Er valt natuurlijk wat van te zeggen dat hij vaak heel netjes binnen die sound blijft. Tot nu blijft dat voor mij wel de reden dat zijn muziek lekker klinkt, maar tegelijkertijd is dat, tot nu toe, ook de reden dat ik hem geen topproducer vind. Al weet hij inderdaad wel het beste in artiesten naar boven te halen. Al wordt dat langzaam ook een herhalend trucje...

Silky & Smooth schreef:
Ligt dit niet in het verlengde van elkaar?

Zeker! En kan me ook goed vinden in je opmerking. Betrapte me er ook op dat ik steeds minder enthousiast uitkeek naar nieuw werk van hem, maar moet toegeven dat hij me met zijn laatste projecten toch positief heeft verrast en weer benieuwd ben hoe die ontwikkeling zich doorzet. Tot dusver is dit in ieder geval een van mijn favoriete albums van dit jaar en daar wordt ik alleen maar blij van

avatar van jordidj1
Heerlijk plaatje, staat geen minder nummer op.

avatar van Mausie
Mausie (crew)
Ik luister relatief weinig hiphop, dus wellicht zegt mijn cijfer niet veel. Maar wat een heerlijk album zeg! Zoals hierboven al wordt gezegd, er staat geen zwak nummer op. Al vind ik Word... net ietsje minder dan de rest. Verder bijna alleen maar hoogtepunten en ook lekker gevarieerd, heerlijk opeens dat donkere Cocaine Fingertips. Echt heel veel props voor de producties. Daar valt of staat hiphop bij mij wel bij, omdat ik lyrics niet zo belangrijk vindt. Maar als een album zo lekker flowt als deze, dan begin zelfs ik naar de lyrics te luisteren. En ook die vallen niet tegen, ik zit geboeid te luisteren. Storytelling on point.

avatar van Elohim
De herhaling van Apollo Brown is me eigenlijk nooit opgevallen, maar dat komt denk ik omdat ik vaak de samenwerkingsalbums beluister en die eerder benader als albums van die betreffende artiest dan als een werk van Apollo Brown, maar nu ik even naar wat willekeurig werk luister, valt het eigenlijk meteen op.

Dan is het misschien juist erg goed dat hij vaak hele albums met anderen werkt waardoor zijn eigen gebrek aan variatie wat verbloemd wordt door de variatie aan artiesten waar hij mee samenwerkt (of, zo heeft het voor mij gewerkt).

Echt een erg sterk album dit. 4,0*
All I see is sounds. All I hear is colors.
All I feel is nothin'; it's a numbness like no other.
Time is nonexistent, like forever in a moment.
Wish this moment was forever, but it's forever been just moments.

avatar van Mastroianni
Apollo Brown flikt het weer. Ook Joell Ortiz excelleert in zijn omlijsting. Fijn plaatje voor mijn eindejaarlijst.

avatar van Nr.4
Inmiddels toch een van m'n favoriete platen van Apollo Brown geworden. En ook een die hoog in m'n jaarlijstje zal eindigen. Die beat van Grace of God is goddelijk.

avatar van Johnny Marr
Geweldig hardcore hiphop album.

Hardcore?

avatar van Johnny Marr

Ja, dit album gaat best hard toch?

avatar van hiphopmaster
Bedoel je niet gewoon ‘underground’?! Onder hardcore versta ik echt iets anders. Dat is hetzelfde als Kane een hardrock band noemen

hiphopmaster schreef:

Underground zou ik dit dan ook weer niet noemen. Wat versta jij onder hardcore dan?

avatar van hiphopmaster
The Geto Boys, Osdorp Posse, Necro, Gravediggaz, Wu-Tang and so on........

avatar van Nr.4
Wat een dope plaat is dit toch. Aantal van AB's beste beats staan hier op wat mij betreft. Gruwelijk mooie samples en eindelijk krijgt Joell de perfecte muzikale omlijsting voor zijn raps.