Aretha Franklin - I Never Loved a Man the Way I Love You (1967)

Soul / R&B
Label: Atlantic

1. Respect (2:27)
  2. Drown in My Own Tears (4:07)
  3. I Never Loved a Man (The Way I Love You) (2:51)
  4. Soul Serenade (2:39)
  5. Don't Let Me Lose This Dream (2:23)
  6. Baby, Baby, Baby (2:54)
  7. Dr. Feelgood (Love Is a Serious Business) (3:23)
  8. Good Times (2:10)
  9. Do Right Woman, Do Right Man (3:16)
  10. Save Me (2:21)
  11. A Change Is Gonna Come (4:20)
  12. Respect [Stereo Version] * (2:28)
  13. I Never Loved a Man (The Way I Love You) [Stereo Version] * (2:46)
  14. Do Right Woman, Do Right Man [Stereo Version] * (3:14)
avatar van George
Met ' Lady Soul ' het album van Aretha in de sixties.
I never loved a Man...is een volbloedsister van dat andere legendarische album van een zangeres : Dusty in Memphis.

kArIzMa_TuRk
Wat een pracht van een album! Dit mens heeft werkelijk een prachtig stem. Album bevat veel klassiekers, onder andere: Do Right Woman, Do Right Man en I Never Loved a Man. Zij is dé ''Miss-Soul-in-the-Sixties''!

Prachtig! 4,5*

avatar van joyce19791
Twee berichtjes hier nog maar? Dat verbaasd me.
De laatste tijd ben ik me meer in soul aan het verdiepen. Na Curtis Mayfield, Otis Redding, Al Green, Sam Cooke, Marvin Gaye en Stevie Wonder is Aretha de eerste (soul)zangeres waar ik naar luister.
R.e.s.p.e.c.t. voor dit album!

avatar van AOVV
Ik ben haar helemaal aan het ontdekken, nummers als R.E.S.P.E.C.T. kende ik natuurlijk al, maar ook de rest op deze plaat is uiterst genietbaar, en je kan natuurlijk niet naast haar stem, die prachtig is. Naast deze heb ik ook nog 'Lady Soul', ik weet nog niet welke ik nu de beste vind, maar ze zijn beiden van hoog niveau.

avatar van ajhorstink
Klassieker in het Soul Genre.

Stijn_Slayer
Toch een halfje erbij.

Hoewel er af en toe iets meer pit had ingemogen voor de afwisseling is het wel een erg sterk album, en natuurlijk schitterend gezongen.

avatar van barrett
Dit is zeker een klassieker, van deze dame ken ik helaas te weinig wat kan je me nog aanraden van deze Souldiva?

Stijn_Slayer
Ik heb zelf alleen ook Lady Soul, dat is denk ik ook wel haar bekendste album samen met deze. Die kan niet missen denk ik zo.

Ik zie dat ik daar nog niets heb geschreven (heb 'm nog niet zo lang), zal 'm herbeluisteren en een berichtje plaatsen.

avatar van Snakeskin
Een superplaat. Aretha Franklin heeft een stem waar ik niet heel lang naar kan luisteren, deze plaat is daarom perfect voor mij. Deze ene na de andere knaller. Waarom staat dit niet in de Top 250? Een grootheid in de soul. Schitterende foto's heb ik van haar gezien waar zij in de studio de ene na de andere sigaret opsteekt. Zij ging met haar voacle talent bijna net zo achteloos om als Lennon en McCartney in het schrijven van hun songs. Het kostte geen enkele moeite.

avatar van Emile93
Wat heerlijk! Echt! Ik was verbaasd dat deze te downloaden was maar ik ben erg blij! Heerlijke soul!

avatar van Angelo
Voor velen ongetwijfeld een ‘soulklassieker’, en dik terecht natuurlijk. Wat mogen we blij zijn dat Jerry Wexler deze dame naar zijn label haalde, want het werk van het Columbia-label is een stuk minder dan haar werk van Atlantic. ‘Respect’ is uiteraard Aretha’s signature song, een betere albumopener is denk ik dan ook moeilijk te vinden. Raar overigens dat er zo weinig gesproken wordt over de originele versie van Otis Redding, die hem immers ook schreeft. Het tweede nummer ‘Drown in my own tears’ is ook een cover van niemand minder dan Ray Charles & Dinah Washington, leuk nummer maar verbleekt een beetje tussen het openingsnummer en de titeltrack. ‘I never loved a man (the way I love you)’ is namelijk een van mijn Aretha-favorieten want die krachtige stem met uithalen en de mooie melodie zijn werkelijk prachtig. ‘Baby baby baby’ is ook echt lekker, een nummer dat ze samen schreef met haar zusje Carolyn. Maar ook het al het andere werk is natuurlijk prachtig, wat te denken van 'Save me', ‘Dr. Feelgood’, ‘Do right woman – do right man’, of de Sam Cooke covers ‘Let the good times roll’ en ‘A change is gonna come’. Vooral die laatstgenoemde is toch echt een van de mooiste soulnummers ooit, en vooral als dat nummer wordt gebruikt als albumafsluiter dan is dat natuurlijk echt geweldig. Ondanks dat dit natuurlijk een geweldig album is, is het niet mijn favoriete van Aretha.

Emile93 schreef:

Hoezo verbaasd? Dit album verkocht in Amerika -in hetzelfde jaar dat 'ie werd uitgebracht- al een miljoen exemplaren. Dat aantal ligt ondertussen natuurlijk veel hoger, want de RIAA heeft de exacte cijfers sindsdien niet meer bijgehouden. Daarnaast is de CD-uitgave overal volop verkrijgbaar voor minder dan een tientje. Dat een "million seller" te downloaden valt, is volgens mij niet zo raar? Ben het verder volkomen met je eens hoor!

Angelo schreef:

Ja dat klopt maar ik dacht dat er destijds alleen LP's werden gemaakt!

Emile93 schreef:
Ja dat klopt maar ik dacht dat er destijds alleen LP's werden gemaakt!

Is ook zo! De eerste CD met daarop muziek werd volgens mij gedemonstreerd in 1981. Maar op het internet zijn overigens ook duizenden albums te downloaden die nooit op CD zijn uitgebracht, dus dat zegt niets. No offence though...

Angelo schreef:

Okee! Toch bedankt!!!!

MatthijsBudding
1 van de beste soulalbums allertijden. Vind het denk ik zelfs de beste. "Otis Blue" eat your heart out. Fantastische vibe, het perfecte soulgevoel. Met het prachtige "Dr. Feelgood" wat wat mij betreft nog veeeel beter gecovered is door de band/zangeres PennyLeen. Zoek maar op youtube: PennyLeen blues aan zee. Dat is het filmpje met dit nummer, de uithalen zijn nog groter dan die van Aretha (hun eigen muziek is nog mooier, niet voor niets zo'n hoge plaats in mijn top10) en een fijne bassolo erbij. Maar dit nummer heb ik bij dit album dus als favoriet aangestreept, samen met "A Change Is Gonna Come" met het prachtige intro, het hele nummer door heb ik kippenvel. Vaak gecovered, maar deze versie is hemels. De derde favoriet is "Drown in my own Tears", een heeeele fijne blues. Als ik kon had ik nog de Otis klassieker "Respect" aangeklikt, die blijft goed. Dit verdiend zijn plaats in mijn top10 zonder twijfel.

Deze week gekocht en nog wel een originel 1e persing rood paarse label. Ongelooflijk soms dat de Kytemans of Grizzly beren of x-en honderden stemmen krijgen en aretha of Marvin weinig. Mooie plaat, soul en wat mij betreft wat een stroy. Helaas id 80s veel shite gemaakt.

avatar van Nr.4
Wat een heerlijk album is dit toch van m'n favoriete soulzangeres. Alweer bijna 50 jaar oud deze plaat, ongelofelijk. Ken 'm pas een aantal jaar maar draai deze zeer geregeld.

avatar van Reijersen
Het zal zeker wat zeggen als velen dit album als hét beste soulalbum aller tijden zien. Natuurlijk heb je één van de beste stemmen ooit en ook een album boordevol met grote hits. Toch is het vooral het totale gevoel dat dit album zo hoog doet scoren. Een juweeltje in de soulgeschiedenis.

Respect – origineel van Otis, maar de vocale kracht van Aretha doet veel goeds
Drown in My Own Tears – vocaal zo sterk, dat het niet uit lijkt te maken wat ze zingt
I Neder Loved a Man (the Way I Love You) – één van mijn alltime favorieten van Aretha. Vooral ook weer door het vocale, dat zo sterk ondersteunt wordt door het muzikale
Soul Serenade – blijft wat kleiner, maar pakt dan uiteindelijk toch nog aardig uit met de blazers
Don’t Let Me Lose This Dream – wat lichter qua sfeer, en die stem blijft verbazen
Baby, Baby, Baby – Aretha knalt de noten en de urgentie er goed uit hier
Feelgood – nog zo’n persoonlijk favorietje dat voorbij komt
Good Times – een covertje dat blijft swingen
Do Right Woman, Do Right Man – als ik het over persoonlijke favorieten van Aretha heb, dan komt dit nummer standaard voorbij.
Save Me – de groove zit er duidelijk lekker in, dit past Franklin ook goed
A Change is Gonna Come – veel gecovered en dat is gevaarlijk, maar Aretha is natuurlijk vaardig genoeg hiervoor.

(bron: Opus de Soul)

avatar van BoyOnHeavenHill
Een gouden jubileum : volgens Wikipedia werd Franklins cover van Respect vandaag op de kop af 50 jaar geleden opgenomen. Twee weken op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten, en volgens Rolling Stone nummer 5 in de top 500 van Greatest songs of all time. Niet slecht voor een nummer dat (opnieuw volgens Wikipedia) in één dag geschreven en (in Reddings versie) in twintig minuten gearrangeerd werd.

avatar van lennon
BoyOnHeavenHill schreef:

avatar van BoyOnHeavenHill
lennon schreef:
Toch heeft ze natuurlijk veel betere songs dan Respect opgenomen... (vind ik )
Ik moet bekennen dat ik zelf helemaal geen fan van haar ben, maar ik stuitte op dit weetje naar aanleiding van een net aangeschafte CD van Otis Redding en wilde het vanwege het historische belang van het nummer toch even met Aretha-liefhebbers delen...

lennon schreef:

Toch heeft ze natuurlijk veel betere songs dan Respect opgenomen... (vind ik )

Het is voor de discussie wel leuk als je dan wat titels noemt.

Inderdaad een leuk weetje, wist niet dat het zo snel in elkaar werd gestoken. Inmiddels is dit album net 50 jaar oud, maar ik ben Aretha pas veel later gaan ontdekken. Het titelnummer is hier de afgelopen maanden veel voorbij gekomen: weergaloos. Drown In My Own Tears vind ik wel beter in de versie van Dinah Washington, maar dat mag de pret niet drukken...

Verder echt ongelooflijk hoe goed Aretha werd toen ze in 1967 eenmaal muziek uitbracht bij Atlantic. Op Columbia heeft ze ook wel mooie nummers uitgebracht, maar tegenover elke topper staan 10 middelmatige nummers. En hier is gewoon alles raak. Wat een labelbaas al niet kan betekenen voor een carrière.

avatar van spinout
Deze plaat heeft enkele Elvis connecties:Cissy Houston verzorgd zowel hier als (eventjes) bij Elvis de achtergrondvocalen. Tommy Cogbill bespeelt hier de basgitaar, wat ie bij Elvis in 1969 en 1973 deed. En Chips Moman speelt hier gitaar; hij was de producer van de Memphis sessions in 1969 voor Elvis.

avatar van Edgar18
De Filosoof schreef:
Ik heb het vermoeden dat er misschien ook bij Aretha een 'deep soul'-kant bestaat die veel mooier is maar nooit op de radio wordt gedraaid. Klopt dat? En welk album zou je mij aanraden als ik op zoek ben naar die deep soul-kant van Aretha Franklin?
Er is in ieder geval een southern soul kant aan haar en die vind je terug op dit album. Veel van de nummers zijn gemaakt met de Muscle Shoals Rhythm Section als begeleiding. Southern soul komt redelijk in de buurt van deep soul.

Bradlinho
Een geweldig album van de beste soul zangeres aller tijden. Die vrouw heeft zoveel soul en emotie in haar stem, niet normaal.

Imagine Music
Een moeilijke keuze tussen ' Lady Soul ' en dit album, maar ik vind dit album net ietsje beter, dus staat deze in mijn top 10. Ja, dit het beste album van Aretha Franklin. Haar stem is natuurlijk buitengewoon goed, dus al zou ze k3 zingen zou het nog mooi klinken.

Combineer die geweldige stem met een aantal top liedjes en je hebt een legendarisch album. Ballads, swingende uptempo songs en hele toffe covers, het is allemaal te vinden op ' I Never Really Loved A Man The Way I Love Lou '.

Mijn favoriete tracks zijn : Respect. Baby, Baby, Baby en
Do Right Woman, Do Right Man. Ook haar versie van A Change Is Gonna Come is mooie uitvoering, geheel in haar eigen stijl.

avatar van Nr.4
Genieten weer op deze avond van dit album. Leuk verhaal gelezen over haar gebruik van het woord propers in RESPECT trouwens, krijg het niet gelinkt om een of andere reden.

Bradlinho schreef:

Ik denk niet alleen qua soul. Ik denk überhaupt. Na Aretha is, denk ik, alleen Amy Winehouse een beetje in de buurt gekomen.

avatar van AOVV
Lang geleden dat ik deze nog eens had beluisterd, maar blijft overeind als een huis. Met Respect kent de plaat een gedroomde opener, en als daarna nog songs als Soul Serenade, Do Right Woman, Do Right Man, A Change Is Gonna Come en, niet te vergeten, het titelnummer passeren, kan je alleen maar concluderen dat dit erg fraai is. Aretha's stem komt hier ook goed tot haar recht, helder, krachtig en barstensvol emotie.

4 sterren