a-ha - Minor Earth | Major Sky (2000)

Noorwegen
Label: WEA

1. Minor Earth, Major Sky (5:24)
  2. Little Black Heart (4:36)
  3. Velvet (4:19)
  4. Summer Moved On (4:37)
  5. The Sun Never Shone That Day (4:38)
  6. To Let You Win (4:23)
  7. The Company Man (3:14)
  8. Thought That It Was You (3:49)
  9. I Wish I Cared (4:21)
  10. Barely Hanging On (3:55)
  11. You'll Never Get over Me (5:38)
  12. I Won't Forget Her (4:43)
  13. Mary Ellen Makes the Moment Count (4:56)
  14. Summer Moved On [Remix] * (6:00)
  15. Velvet [Alabaster Mix] * (5:17)
  16. The Sun Never Shone That Day [Radio Edit] * (3:31)
  17. Minor Earth Major Sky [Millenia Nova Remix] * (4:31)
  18. Minor Earth Major Sky [Early Version] * (5:50)
  19. Little Black Heart [Alternate Mix] * (4:35)
  20. Velvet [Early Mix] * (5:18)
  21. Summer Moved On [Early Version] * (4:38)
  22. The Sun Never Shone That Day [Early Version] * (4:24)
  23. To Let You Win [Early Mix] * (4:39)
  24. We Will Never Speak Again [Demo] * (4:19)
  25. The Company Man [Early Version] * (4:30)
  26. Life's Not Fair [Early Version of "I Wish I Cared"] * (3:31)
  27. Barely Hanging On [Early Version] * (3:52)
  28. I Won't Forget Her [Early Version] * (4:51)
  29. Manhattan Skyline [Live Oslo 2001] * (5:51)
  30. Thought That It Was You [Live Oslo 2001] * (3:45)
  31. You'll Never Get Over Me [Live Oslo 2001] * (6:02)
  32. Mary Ellen Makes the Moment Count [Live Oslo 2001] * (6:06)
  33. Summer Moved On [Demo] * (3:34)
avatar van musicfriek
Ik was zeer aangenaam verrast door dit album. Definitief hebben ze zich van het boybandimago afgeschud en kwamen ze met echt volwassen nummers. Tracks 3, 6, 8 en 9 heb ik helemaal grijsgedraaid. Vreemd genoeg vond ik de single Summer Moved On een van de mindere hierop. Dankzij dit album heb ik de bijna alles van de rest van hun discografie beluisterd. Alleen Memorial Beach en East of the Sun, West of the Moon ken ik nog steeds niet.

quote="Casartelli"]Ik snapte hem ook niet helemaal... Summer Moved On is volgens mij zó'n archetypisch a-ha-nummer dat ik nauwelijks snap hoe je bij dit album terechtgekomen bent, als je hem niks vindt.

Ik ben al een A-ha fan sinds het begin, maar ik heb weing met in mijn opinie makkelijke popdeuntjes zoals 'Summer Moved On' en ' The Sun Never Shone That Day'. In die categorie behoren voor mij ook nummers als ' Touchy!' en 'Analogue'. 'Cry Wolf' zou je er volgens dat criterium ook onder kunnen scharen, maar dat nummer vind ik nu juist weer geniaal. Daarnaast zijn voor mij de teksten ook erg belangrijk, en die vind ik wat deze twee nummers van dit album betrfeft erg simpel en lame. Vandaar.

Wat een comeback voor a-ha toen in 2000. Na Soundrel Days en hun nieuwste Cast in Steel ivind ik dit hun beste album.
Het titelnummer is een opener van formaat, en ook het meest uptempo nummer van de plaat, nadien wordt het allemaal rustiger en meer introspectief van stijl. Niet slechter of saaier, maar anders en meer....hoe zal ik zeggen, Noors ?
Pareltjes als Velvet, I wish I cared en Thought that it was you houden het niveau hoog tot op het einde.
Klasse !

Memorabele come-back was dit, vooral door de opener en bovenal door het verbluffende Summer moves on. Vooral die single treft doel en toont de essentie van A-ha, meeslepende, bombastische en dramatische synthesizerpop volstrekt uniek qua sound en beklijvend. Prachtige single. De rest van het album luistert aardig weg ook al zijn niet alle nummers even sterk. The sun never shone that day wekt verwachtingen maar stelt teleur en de laatste nummers zijn wat zeurderig. Toch 4 sterren voor de sterke A kant.