Eurovision Song Contest Helsinki 2007 (2007)

Finland
Label: EMI

1. Anonymous - Salvem el Món / Let's Save the World (Andorra)
  2. Frederik Ndoci - Hear My Plea (Albania)
  3. Hayko - Anytime You Need (Armenia)
  4. Eric Papilaya - Get a Life - Get Alive (Austria)
  5. Marija Sestic - Rijeka Bez Imena (Bosnia & Herzegovina)
  6. The KMG's - LovePower (Belgium)
  7. Elitsa Todorova and Stoyan Yankoulov - Water (Bulgaria)
  8. Koldun - Work Your Magic (Belarus)
  9. DJ BoBo - Vampires Are Alive (Switzerland)
  10. Evridiki - Comme çi Comme ça (Cyprus)
  11. Kabát - Mala Dama (Czech Republic)
  12. Roger Cicero - Frauen Regier'n Die Welt (Germany)
  13. DQ - Drama Queen (Denmark)
  14. Gerli Padar - Partners in Crime (Estonia)
  15. D'Nash - I Love You Mi Vida (Spain)
  16. Hanna Pakarinen - Leave Me Alone (Finland)
  17. Les Fatals Picards - L'Amour à la Française (France)
  18. Sopho Khalvashi - Visionary Dream (Georgia)
  19. Scooch - Flying the Flag (For You) (United Kingdom)
  20. Sarbel - Yassou Maria (Greece)
  21. Dragonfly Feat. Dado Topic - Vjerujem U Ljubav (Croatia)
  22. Magdi Rúzsa - Unsubstantial Blues (Hungary)
  23. Dervish - They Can't Stop the Spring (Ireland)
  24. Teapacks - Push the Button (Israel)
  25. Eiríkur Hauksson - Valentine Lost (Iceland)
  26. 4Fun - Love or Leave (Lithuania)
  27. Bonaparti.lv - Questa Notte (Latvia)
  28. Natalia Barbu - Fight (Moldova)
  29. Stevan Faddy - Hajde Kroci (Montenegro)
  30. Karolina Goceva - Mojot Svet (FYR Macedonia)
  31. Olivia Lewis - Vertigo (Malta)
  32. Edsilia Rombley - On Top of the World (The Netherlands)
  33. Guri Schanke - Ven a Bailar Conmigo (Norway)
  34. The Jet Set - Time to Party (Poland)
  35. Sabrina - Dança Comigo (Portugal)
  36. Todomondo - Liubi, Liubi, I Love You (Romania)
  37. Marija Šerifović - Molitva (Serbia)
  38. Serebro - Song
  39. The Ark - The Worrying Kind (Sweden)
  40. Alenka Gotar - Cvet Z Juga (Slovenia)
  41. Kenan Dogulu - Shake It Up Shekerim (Turkey)
  42. Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai (Ukraine)
Het songfestival is een verguisd element: naar deze wansmaak dient men niet te kijken en iedereen haalt er zijn of haar neus voor op.
Toch weet het festival al jaren aan de top van best bekeken programma's te geraken en iedereen heeft er wel wat over te zeggen. Ik blijf dat altijd een boeiend fenomeen vinden. Let op: ook hier zullen de vele negatieve reacties weer niet van de lucht zijn. Blijkbaar heeft iedereen er toch wel iets mee denk ik dan maar.
Voor mij is het gewoon een heerlijk evenement waar ik me uitstekend mee kan vermaken en niets zo leuk als de puntentelling aan het einde natuurlijk.
Laat ik jullie maar eens meevoeren langs het record aantal deelnemers ooit: 42 dit jaar! En er staan weer nieuwe landen te trappelen en oude landen gaan misschien toch weer mee doen (Italië, Luxemburg). Hierdoor denkt men er zelfs al over om 2 halve finales in te gaan voeren. Het neemt helaas wel weer een hoop charme weg als dit door gaat want dat vind ik al van deze opzet met 1 halve finale.

Andorra zal eerst moeten aantreden in de halve finale. Het land doet sinds 2004 mee en stuurt dit jaar een punkbandje in de stijl van Blink 182. Dit is gewoon een vrolijk pret-punk nummer zoals we dat kennen van een band als Blink 182.
Albanië stuurt een zeurderige ballad. Het nummer dat won heette Balada e gurit maar zoals velen zal er in het engels gezongen gaan worden op het festival in Helsinki en ook op de cd staat de engelse versie.
Armenië stuurt een ballad met een balkan-sausje. Dit soort nummers willen nogal eens aardig scoren en ik zie dit dan ook als een gevaarlijke outsider. Vorig jaar deed Armenië voor het eerst mee en haalde de top 10, hierdoor zal het land gelijk in de finale optreden als laatste in de rij van 23 die avond. In die finale staan namelijk 23 landen waarvan nog 10 plaatsen open liggen waarvoor men in de halve finale moet strijden.
Oostenrijk komt met een Bon Jovi-achtig rock nummer. Flinterdun en ik verwacht niet dat we Oostenrijk terug gaan zien in de finale.
Bosnië-Herzegovina had vorig jaar een prachtige balkan-tranentrekker en daar gaan ze het dit jaar wederom mee proberen. In de finale treden ze gelijk al als eerste op, geen gunstige loting dus. Ook iets minder mooi dan voorgaande jaren vind ik zelf, toch zullen ze er wel redelijk mee gaan scoren. Top 3 zit er nu niet in.
België stuurt The Krazy Mess Grooves met een disco-funk nummer. Op zich niet eens zo heel erg beroerd, maar het blijft maar matig hangen. België zien we volgend jaar weer terug in de halve finale.
Bulgarije komt met het eerste echt spannende nummer. Hoor ik daar een Dead Can Dance in een ietwat moderner jasje? Etnische pop met aardig wat tromgeroffel en een lekkere beat. Voor mij persoonlijk een van de betere inzendingen. Het zal er van af hangen hoe dit live over gaat komen. Kan heel ver komen of zwaar tegenvallen. In dit geval dus echt afwachten.
Wit Rusland heeft een degelijk en eigenlijk prima te pruimen nummer gestuurd. Niks op aan te merken en zal het vast goed gaan doen.
Zwitserland stuurt met DJ Bobo geen onbekende. Helaas erg gedateerde jaren '90 house, maar toch kan ik daar anno 2007 nog best van smullen. Pulp is het zeker maar wel lekkere pulp. Leuk om hard in je auto te draaien.
Cyprus doet het erg goed in de polls dit jaar. Ze is vaak op 1 te vinden. Nu is het zo dat dit soort kanshebbers het op het festival zelf vaak minder doen. Dat zou in dit geval jammer zijn want dit is een heerlijk popnummer met jaren '80 pop vernislaagje. Beetje plat deuntje maar erg aanstekelijk.
Tsjechië doet voor het eerst mee en denkt 'wat Lordi kan, kunnen wij ook'. Nee geen monsters maar wel voor songfestival begrippen stevige gromrock. Waar ik Lordi echt leuk vond daar vind ik hier maar weinig aan. Zal ook geen potten gaan breken in Helsinki schat ik zo in.
Duitsland stuurde vorig jaar country en probeert het nu met swingjazz. De laatste jaren scoren de big 4 die automatisch in de finale staan vanwege hun grote financiële bijdrage niet al te best. Mag ook dit jaar weer gaan gebeuren wat mij betreft. Vreselijk nummer.
Denemarken stuurt een dragqueen. Niet echt nieuw want dat is al eens eerder voorgekomen (en nee dan bedoel ik niet eens Dana International die transeksueel is).
Beetje foute dance maar zou nog redelijk kunnen gaan scoren.
Estland heeft vaak sterke popnummers. Ook dit jaar wel weer. Alleen is dit soort muziek niet echt aan mij besteed. Iets te veel Britney.
Spanje scoorde in 2006 dus ook slecht als big 4 lid zijnde. Ondanks dat ze Las Ketchup instuurde. Dit jaar doen ze het goed in de polls met hun flamenco-pop. Aanstekelijk, zomers en kan het goed gaan doen. Winnen? Nou nee, dat is veels te hoog gegrepen voor deze heren.
Finland zal dit jaar als gastland het meeste applaus gaan ontvangen. Ze sturen wederom rock alleen nu van het populaire soort. Op zich lekker om dit tussen toch ook wel weer een hoop pulp te horen, maar ik vrees dat ze volgend jaar toch gewoon weer in de halve finale staan. Middenmoter.
Frankrijk is er ook eentje van de big 4 en doet het de laatste jaren slecht. Dat was vroeger wel anders. Dit jaar gaat het ze weer niet lukken. Irritant dreinerig nummer waar je zogenaamd vrolijk van zou moeten worden. Ik word er chagerijnig van en denk dat ik bij dit nummer maar een wijntje ga inschenken of zo. En oeh dat tenenkrommende accent.
Georgië debuteert ook dit jaar en dat doen ze erg goed. Dit is weer een favoriet van mij. Het is een mysterieus Kate Bush achtig nummer dat het goed zou kunnen doen bij fans van deze dame maar in mindere mate ook wel bij Björk-fans. Gedurfd en origineel, zeker voor songfestival begrippen. Mag zeer hoog eindigen van mij alleen heb ik geen idee hoe Europa hier over gaat denken.
Groot-Brittanië doet het slecht sinds de eigen taal niet meer verplicht is. Maar mijn hemel als je zulke bagger instuurt dan verdien je gewoon wederom de laatste plaats. Ik dacht dat de Vengaboys al lang vergeten waren?????? Had Morrissey het nu toch maar gedaan......
Griekenland doet het de laatste jaren dan weer een stuk beter en ook dit jaar zullen ze wel weer een groot deel van het publiek aanspreken met deze Ricky Martin-kloon. Dit hebben we zelfs op het festival al erg vaak gehoord.
Kroatië heeft een midtempo nummer dat volledig aan me voorbij gaat. Je kent ze wel: plaspauzenummers.
Hongarije keert dit jaar weer terug en doet dat op originele wijze. Alsof Janis Joplin haar zegen heeft gegeven van bovenaf. Lekker stevig en oprecht rauw bluesnummer. Ik durf echt niet te zeggen hoe de kansen voor dit nummer zijn.
Ierland gaat weer een op de ouderwetse toer en komt met een keltische ballade. Nu ben ik daar toevallig wel dol op en van mij mogen ze dit jaar weer eens lekker hoog gaan scoren. Gewoon een fris nummer dat straalt door eenvoud en puurheid. Heerlijk hoor.
Israel zorgde voor de eerste rel dit jaar en haalde daarmee al het 8 uur journaal. Het nummer dreigde even te worden uitgesloten omdat het te politiek getint was want een regelrechte middelvinger richting Iran. De band haaste zich te zeggen dat dit gold voor terrorisme in het algemeen en daarmee mag het toch deelnemen. Gelukkig maar. Ik hou wel van dit soort schop-op-de-kont dingen op het festival. De puristen walgen ervan en de mume-gemeenschap kan hier wel wat mee denk ik. Ik in elk geval zeker. Persoonlijk favorietje.
IJsland deed het eerst met Ég les í lófa þínum, maar ja de keuze viel toch op het engels. Helaas, want deze rocksong verliest erdoor aan kracht. Ik hoor liever de originele versie. Niet geheel onaardig.
Lithouwen doet aan wijntje-zon-zee-strand-muziek. Laidback maar ongelooflijk slaapverwekkend en valt totaal niet op in het geweld van 42 nummers.
Letland gaat op de Sarah Brightman, Josh Groban, Il Divo toer. Ik vind dit nummer maar zo zo. Het zou me niet verbazen als dit heel hoog gaat scoren. Mij teveel haak maar in met z'n allen. Wel fijn om toch Italiaans te horen dit jaar.
Moldavië. Ach wat was grandma op de drum toch een heerlijk nummer. Dit jaar sturen ze een Within Temptation-achtig nummer. Dit genre is behoorlijk populair dus zou wel eens goed kunnen gaan scoren.
Niet slecht, maar ik heb er een beetje mijn buik van vol.
Montenegro doet voor het eerst als onafhankelijk land mee. Hajde Kroči heet het nummer en doet mij helemaal niks. Ook hier draaien de gitaren op volle kracht, maar het is baggervette troep.
Macedonië heeft een een stevig popnummer met balkan invloeden. Zal veel puntjes gaan inzamelen bij de buren denk ik zo.
Malta verzorgt een andere favoriet van mij. Vertigo maakt je dronken in deze snel rondwervelende song. Ik hoor er een beetje Marc Almond in ten tijde van zijn album Enchanted. Heerlijk dus.
Nederland gaat het weer met Edsilia proberen. Wat jammer toch dat dit nummer zo veel zwakker is dan Hemel en Aarde in 1998 waarmee Nederland haar hoogste eindnotering sinds jaren behaalde. Nu vrees ik dat Edsilia de finale thuis voor de buis mag gaan bekijken. Dit middelmatige deuntje zal weinig handen op elkaar gaan krijgen. Uiteraard duim ik wel voor onze Edsiel.
Noorwegen gaat tropisch. Leuk voor aan de costa's misschien maar niet voor bij de fjorden. Foei Noorwegen. Probeer het volgend jaar nog maar eens en kom dan met wat beters.
Polen had vorig jaar een nummer dat ik als een van mijn favorieten zag. Helaas haalde Ich Troje deze keer de finale niet en daarmee bewezen ze dat op herhaling gaan niet hoeft te betekeken dat dat wederom een succes gaat worden (sorry Edsilia). Nu sturen ze een nummer dat alle kanten op vliegt, hip doen om het hip doen en daarmee volledig de plank misslaan. Te geforceerd allemaal.
Portugal doet al wat jaartjes mee maar heeft nog nooit gewonnen. Wees gerust: volgend jaar staan we zeker niet in Lissabon. Frans Bauer kan er misschien een leuke vertaling van gaan maken en zal er een geheide hit mee scoren, maar niet bij mij. Het kind zingt live nog vals ook.
Roemenië komt met wat lijkt een vrolijk volksliedje. Het tempo gaat telkens een stukje omhoog. Mij bevalt dit soort etno-pop wel, mag ver komen maar of het dat ook gaat doen is afwachten. Ik schat zo rond de 12e plaats, ze staan al in de finale dus wie weet. Zelf zou ik dat iets te laag vinden.
Servië komt met een persoonlijke favoriet. De dame in kwestie is geen schoonheid maar het nummer wel. Ik denk dat deze mee zal doen in de strijd om de eerste plaats. Ik schat in: eerste tijdens de halve finale en dan uiteindelijk tweede worden in de finale zelf. Prachtige, krachtige ballade geheel in de beste songfestival traditie. Guilty pleasure: ik vind het hemels.
Rusland staat al in die finale en aan de titel te zien verwachten ze ver te komen. Hoeft voor mij niet zo. Wederom een Britney deun.
Zweden stuurt het behoorlijk bekende bandje The Ark. Deze band volg ik al heel wat jaren op de voet en tja daarmee zorgen ze uiteraard wel dat dit mijn grote favoriet dit jaar is. Het is niet een van hun beste nummers (het is zelfs wat oubollige songfestival Abba-rock), maar toch denk ik dat ze er ver mee gaan komen. Als ik eens gek ga gokken durf ik zelfs op de eerste plaats in te zetten. Na Helsinki 2007 dus Stockholm 2008. Het zou mij echt niet verbazen.
Slovenië is de BZN van de balkan. Wat een draak zeg. Gelukkig tijd om bitterballen te gaan frituren, een plas te doen of je lijstje bijwerken.
Turkije komt met het bekende werk: prima, moderne pop met flink wat traditionele invloeden. Ze doen het er de laatste jaren niet slecht mee dus we zullen zien of dat nog even voort blijft duren. Ik durf al wel een voorspelling te maken: Nederland geeft hier 12 punten aan en doet dat dan voor de zoveelste keer.
Oekraïne heeft net als Israel het 8 uur journaal al gehaald. Rusland is namelijk boos want deze Dame Edna (en dus wederom een travestiet) zingt volgens hen Rusland goodbye. Verka Serduchka reageert laconiek en zegt Lasha Tumbai te zingen. Ook dit land staat in de finale en doet het goed op het festival. Ik denk dat we ze volgend jaar wederom gelijk in die finale zullen zien.

Okee, dat was het voor zover. Mijn voorkeur gaat uit naar: Zweden, Servië, Georgië, Bulgarije, Cyprus, Malta, Hongarije, Ierland, Roemenië en Israel.
Zwaar knudde zijn o.a. Groot-Brittanië, Portugal, Frankrijk en Slovenië.
En Nederland haalt de finale alweer niet........

Donderdag 10 mei de halve finale en Zaterdag 12 mei de finale; we zullen zien.

avatar van Wib0__
Vroeger was het écht nog best leuk om hier naar te zien, maar de laatste jaren héb ik me er toch aan ge-ergerd!
Gewoon vriendjespolitiek, helaas

Wib0__ schreef:
Gewoon vriendjespolitiek, helaas

Dat is altijd al zo geweest: dus ook vroeger met zogenaamde vakjury's, dat is echt niks nieuws en daarbij maakt het niet zo heel veel uit voor de uiteindelijke winst, wel kun je door die vriendjes vermijden laatste te worden, maar verder moet je om hoog te scoren wel degelijk brede steun krijgen
Dat het oervervelend is om Cyprus voor het zoveelste jaar Griekenland 12 punten te horen geven is een feit, dat balkan landen elkaar steunen weten we nu ook wel en dat Scandinavië dol op elkaar is weten we dus ook. En de 12 punten van Nederland gaan al jaren naar Turkije. Maar verder: het is echt niks nieuws hoor. Dus dat verhaal van vroeger was het leuker gaat op dat punt niet op.
Wel was het leuker om dirigenten een groot orkest te zien leiden, de versies van de nummers kregen er meerwaarde door en het was overzichtelijker qua aantal landen. Nu doen de meest vage staatjes mee.
En die halve finale verpest ook een hoop: landen krijgen 2 keer airplay hierdoor tegenover 1 keer als je rechtstreeks in de finale staat. En twee avonden is eigenlijk too much, haalt toch wat 'magie' weg.

aERodynamIC schreef:

Dat het oervervelend is om Cyprus voor het zoveelste jaar Griekenland 12 punten te horen geven, dat balkan landen elkaar steunen weten we nu ook wel en dat Scandinavië dol op elkaar is weten we dus ook. Maar verder: het is echt niks nieuws hoor.

Jy zou het kunnen weten, ik ben nog maár 16, jy stukken ouder! En hebt het daarom vaker mee kunnen maken. Maar wat je zegt is waar, maar elk jaar kijk je toch automatisch weer, ook al wil je het niet!

avatar van musicfriek
Wib0__ schreef:

Er zijn uitzonderingen...

avatar van Wib0__
Ook kan ik me vorig jaar nog act herinneren, iedereen riep ''boehoeee'' geweldig!!

musicfriek schreef:

Er zijn uitzonderingen...

En dat zijn de mensen die wel reageren en mee babbelen maar ab-so-luut niet kijken

(ja friek van jou weet ik het wel: jij echt niet ).

avatar van Justinx
Leuk stukje Eric! Geeft voor mij wat houvast gezien ik de nummers doelbewust nog niet beluister voor de show(s) zelf. Als ik je stukje een beetje lees kan ik echt niet wachten tot 12 mei en ik ben super benieuwd wat de artiesten ons dit jaar weer kunnen geven. Eigenlijk vond ik stiekem vorig jaar een klein beetje tegenvallen, maar ook toen waren er wel geweldige nummers. De omstreden heren van Litouwen, Lordi, Hari Mata Hari en ook Las Ketchup kon ik stiekem wel waarderen. Ook Treble vond ik eigenlijk zo slecht nog niet, maar ze werden door de vervelend ingelote plaats (tussen de twee oproerkraaiers Lordi en Lt United in) en het representatieve balkanse slagwerk naar de achtergrond geplaatst. Resultaat; een beschamende eindpositie - bijna erger kon niet. Edsillia zal het ongetwijfeld beter gaan doen en als ik de verschillende feedback lees op de grotere Eurovisie-websites komt het misschien toch wel goed. Ik blijf in ieder geval hoop houden. Nogmaals slechter dan vorig jaar kan het niet.

Ik heb mezelf nog maar weinig de cd zien opzetten van het Eurovisie van vorig jaar, dus ik ga binnenkort om alvast in de stemming te komen deze cd maar weer eens opzetten - en natuurlijk de pre-order voor dit album alvast vastleggen . Gelukkig is het festival nu iets eerder dan normaal en het zorgt voor de laatste relaxe avondjes vóór mijn exames.

avatar van sjorzke
per jaar zijn er 1 a 2 leuke liedjes de rest is uber commerciele rommel maar toch leuk om naar te kijken altijd elk jaar maar tja.. winnen een en al vriendjes politiek ! ! ! het gaat niet om het nummer maar om het land en dat is jammer

Mijn punten n.a.v. de cd versies op de wijze zoals gebruikelijk (dan zal ik dit nogmaals doen na de finale-avond met de finale-nummers):

12 Zweden
02 Israel
01 Malta

avatar van tnf
tnf
Het hoesje doet een beetje Sci-fi-hi-fi-achtig aan. Het is wel mooi, maar niet zo origineel.

Met mij eens dat The Ark wel eens een grote kans maakt? UK grote bagger? Oekraine zo gek als een deur maar zal wel weer hoog scoren? Zijn Georgië en Bulgarije inderdaad weer eens kwaliteit op het festival?
Edsilia maakt weinig kans?
Beoordeel alvast zelf aan de hand van de clips (en geef daar mee dus aan dat je het wel degelijk leuk vind ondanks alle negatieve commentaren)

avatar van Justinx
Thnx voor de toevoegingen , moet vast een werk zijn geweest - al helemaal met zoveel nummers! De verleiding wordt steeds groter om die clipjes te bekijken, maar ik kan hopelijk nog mijn verleiding koesteren tot aan 10 mei

kArIzMa_TuRk
Shake it Up Sekerim!

Turkije staat weer goed.

Wanneer komt het ook alweer op tv?

Shake it Up Sekerim!

Turkije staat weer goed.

Vind je? Ik heb ze wel eens betere nummers zien inzenden

kArIzMa_TuRk schreef:
Wanneer komt het ook alweer op tv?

a.s. donderdag halve finale waar Turkije dus ook in zit; 10 van de 28 gaan door naar de finale en die is op zaterdag 12 mei.

aERodynamIC schreef:

Toch ben ik stiekem blij dat ik 12 mei andere dingen te doen heb, ik vind dat die vriendjespolitiek de laatste tijd de boel daar behoorlijk verkloot. De verhalen van vroegâh die ik over het festival gehoord heb, herrinner ik me toch als festivals met veel minder vriendjespolitiek, en bovendien is het veelal niet mijn muzieksmaak. Toch vind ik het liedje wat nederland inzendt wel leuk. Maar toch vind ik dat liedje van Edsilia Rombley in het Nederlands gezongen leuker, en ik vond het zeker goed klinken in de show van Paul de Leeuw. Daar is het gewoon goede muziek voor, met de Leeuw die dan een beetje gek staat te doen daarnaast. Maar ik heb niet veel hoop op de winst. Zeker niet nadat ik al een aantal andere heb gehoord van andere landen.

Louis2703 schreef:

Dat zijn en blijven sprookjes. Zelfs met vakjury, orkest en weet ik het wat is er altijd vriendjespolitiek geweest. De Scandinavische landen hebben elkaar altijd al erg aardig gevonden en Griekenland en Cyprus hebben elkaar altijd al de 12 punten gegeven. Het is gewoon een beetje het chagrijn van veel mensen door te zeggen dat het de balkan vriendjespolitiek is die het verpest. Natuurlijk is die politiek er maar dat is niks nieuws, en uiteindelijk is er elk jaar wel een verrassende winnaar. Moet wel gezegd worden dat b.v. Balkan landen wel meer kans maken om door de halve finale heen te geraken, maar winnen? Nee daar is toch een brede steun voor nodig.
Dus vroeger alles beter? Niet echt, ook de kwaliteit nummers niet. De beleving was gewoon anders.
En waarom stiekem blij zijn? Je bepaalt toch zelf of je kijkt of niet. Ik verbaas me altijd weer dat niemand kijkt, maar dat iedereen volop een mening heeft en er over mee kan praten. Neem de twee 0,5 stemmers: die deden dat op 25 en 26 april al, waren die zo nieuwsgierig om in zo'n vroeg stadium te luisteren om dan vervolgens te concluderen dat het slecht is? Hebben die dat echt nodig om te laten zien dat ze een goede smaak hebben? Ra ra ra....

Op zich leef ik niet naar het ESC toe, maar eens de nummers te beluisteren zijn, ben ik er wel als de kippen bij om het aan een grondige luisterbeurt te onderwerpen.
Op de avond(en) zelf ben ik paraat voor de buis, niet zozeer voor die hele show en tralala daarrond, maar gewoon voor de muziek, want elk jaar zijn er toch wel enkele bij die me weten te bekoren en waar ik meer van wil horen.
Vorig jaar was het, voor mij althans, een vrij zwak jaar maar dat wordt dit jaar imho ruimschoots goed gemaakt, want op een paar baggernummers (oa. Frankrijk) zijn ze allemaal redelijk tot sommige zelfs zeer goed.
Onder de noemer zeer goed valt, net zoals twee jaar geleden, Hongarije. In 2005 was ik compleet verkocht voor Nox met hun Forogj Vilag (met de aanschaf van het bijhorende album Ragyogas tot gevolg) men ik dit jaar helemaal in de ban van Magdi's Unsubstantial Blues.
De tweede plaats wordt gedeeld door Rusland die een erg aanstekelijk nummertje brengen dat lang blijft naspinnen in m'n hoofd en IJsland, wat een grote verbetering is tegenover Silvia van vorig jaar.

Ons eigen nummer, LovePower is best een leuk nummer, maar het hoeft de finale niet te halen van mij, er zijn nog een pak leukere songs dan dat.

Gebaseerd op de studio-versies van alle nummers is dit mijn top-42:

18. Croatië 39. Oekraïne
19. Wit-Rusland 40. Israel
20. Georgië 41. Zweden
21. Ierland 42. Frankrijk

Tijdens de show zelf kan dit natuurlijk nog wijzigen, want een act als bv Lordi vorig jaar stelt op het podium veel meer voor dan op plaat terwijl relatief goede studionummers live pijnlijk ten onder kunnen gaan.

kArIzMa_TuRk
Turkije is door!

Turkije is door!

Dat verbaast mij het minst van allemaal: maar de 'discussie' zet zich voort op het forum

Donderdag 10 Mei:

Nou, dat was weer een plezierig onderonsje als ik zo vrij mag zijn dit te zeggen. Maar voordat ik daarover verder ga eerst een kleine evaluatie. De halve finale was weer op te splitsen in drie secties; de vernieuwers, de standaard-songfestivallers, de imitators. Persoonlijk kan ik het meeste genieten van die eerste groep, maar gebaseerd op de halve finales van dit jaar zal ik het even nader uitleggen. De vernieuwers. Vorig jaar waren die vooral uit te drukken in de landen Finland (Lordi) en Litouwen (LT United, We Are The Winners). Zoals je misschien wel weet heeft de groep vernieuwers altijd een stapje voor op de rest. Dit heeft er dan ook toe geleid dat Finland en Litouwen een mooie eindpositie toegewezen kregen. Dit jaar waren de vernieuwers uit te drukken in voornamelijk Georgie en Israel. Georgie dan ook terecht door naar de finale en Israel nagenoeg blijven hangen in de halve finale. Had ik persoonlijk niet verwacht - van een stiekem toch wel lekker nummer - maar is waarschijnlijk te verklaren door alle ophef voorheen. Jammer, want naar mijn mening was het toch een sterk nummer. Uiteraard hoort bij de vernieuwers ook een tweede rang die niet vernieuwend is maar wel weet te ''prikkelen''. Dat waren dit jaar Hongarije en Servie en in mindere zin ook Polen wel. Op Polen na zijn dan ook die landen beloont met een finale plek. Vervolgens heb je standaard-songfestivallers die met een standaard liedje het songfestival vertegenwoordigen. Wat wil zeggen beats, herkenbaar en vaak kansloos. Voorbeelden dit jaar waren natuurlijk Nederland en ook Malta en Moldavie een beetje. Wil je in deze categorie kansmaken dan moet je goeie bevriende buurlanden hebben. Moldavie is dan ook door, gezien het land uit het balkan-blok komt. Tot slot heb je dan de imitators die vrijwel nooit een kansmaken. De monsterlijke overwinning van vorig jaar zorgde niet voor monsters maar wel voor veel rocknummers. Dieptepunt van imitatie was natuurlijk de gromrock van Tjechie en ook Kroatie kon er wat van. Finaal afgestraft natuurlijk.
In grote lijnen heeft het daar rond gespeeld - ook dit jaar. Landen als voornamelijk Georgie, Hongarije en Servie zijn terecht door - terwijl landen als Macedonie, Moldavie en vooral Wit-Rusland onterecht een finaleplek kregen toegewezen puur door haar buurlanden. Maar zo is het nou een maal, niets waar je iets aan kan doen en waar je je ook niet druk om moet maken - verspilde moeite namelijk. Het publiek was het er duidelijk ook niet mee eens, gezien het fel fluitte tegen de vriendjespolitiek.
Erg jammer blijf ik toch vinden dat Israel niet door is. Ik heb overigens wel een aardige voorspelling gemaakt en had 6 van de 10 artiesten toch maar weer goed gegokt.
Mijn voorspellingen voor de finale zijn globaal gezien als volgt:

1. Zweden
7. Bosnië & Herzegovina
8. Ierland
9. Turkije
10. Bulgarije

We zullen zien wat de finale ons gaat geven morgen. Ben erg benieuwd . Heb in ieder geval heel erg kunnen genieten van deze halve finale.

avatar van Marki_san
het was me weer een avond...

gewoonlijk heb ik geen last van de vriendjespolitiek die de laatste jaren aan de gang is bij esc...maar dit jaar was het wel heel erg...ik bedoel, alleen oost-europese landen zijn door (en turkije natuurlijk) ok als het nou echt sterke liedjes waren dan zou je me niet horen klagen...maar kom op; Belarus, Moldova en Bulgaria...die verdienden het echt niet om door te gaan...in plaats daarvan moesten landen zoals norway, malta, israel of poland door...maja je doet er nix aan he.

ok nou nog ff een voorspelling...ik ken al de nummers nog niet echt maar dit zijn de landen die volgens mij morgen hoog gaan scooren:

in willekeurige volgorde

bosnia & herzegovina
FYR macedonia
bulgaria
greece

dit is niet gebaseerd op mijn favorieten maar op hoe ik denk dat de mensen zullen stemmen...

wie ik denk dat uiteindelijk zal winnen is...hmmmm moeilijk...serbia of turkey of georgia

Wat_Jij_Wil
Haha, ik heb gisteren een paar keer willekeurig zitten kijken en ik moet zeggen: wat is dat tof, zo kut! Wat ze daar tegenwoordig neerzetten is echt te belachelijk gewoon. Volgend jaar ga ik duidelijk de hele avond daar naar liggen kijken, met popcorn en al, want je gaat helemaal stuk

Zwitserland had wel een leuk nummer
Zelfde geld voor Noorwegen

Voor de rest best wel bagger

*Laura*
Vond ik het best in de halve finale: Andorra, België, Hongarije en Servië. Voor de rest vond ik het eigenlijk vreselijk. Hopelijk vallen de finale-inzendingen wat beter mee!

avatar van Wib0__
Welk land was die met die Travestiet?

avatar van Marki_san
dat was denmark...DQ met Dramaqueen...persoonlijk vind ik dit soort inzendingn vreselijk....ze maken het songfestival belachelijk en krijgt het esc een slecht imago

avatar van Marki_san
ik heb iets gehoord over twee halve finales; één voor oost-europa en één voor west-europa...lijkt mij het begin van het einde van het eurovision songcontest...helaas

avatar van Gretz
Ik hoop op Finland, maar de kans dat een land 2x op rij wint is natuurlijk niet zo groot...

Toch wel veel goede nummers vergeleken met vorig jaar. Het langst zijn mij toen Estland en Duitsland bijgebleven. Deze keer zitten er 9 liedjes bij de van mij wel vooraan in de lijst mogen/mochten komen.

Mijn punten

12: Rusland
10: Finland
08: Moldavië
07: Estland (niet in finale)
06: Georgië
05: Polen (niet in finale)
04: Wit-Rusland
03: Hongarije
02: Nederland (niet in finale)
01: Turkije

Maar echt perfecte liedjes zitten er zoals gewoonlijk niet in. Rusland en Finland komen wel in de buurt.