Benny the Butcher - Tana Talk 3 (2018)

Label: Griselda

1. Intro: Babs (2:28)
  2. Goodnight (3:21)
  3. Scarface vs. Sosa, Pt. 2 (3:46)
  4. Rubber Bands & Weight (3:53)
  5. Fast Eddie (4:48)

13. Langfield (2:51)
  14. All 70 (4:41)

met Conway

avatar van thgryda
Bescheidenheid hoeft natuurlijk niet binnen het medium hiphop. Maar alsnog vind ik dit bijzonder matig. Zo een EP met wat gastartiesten als The Plugs... vond ik heel vermakelijk. Maar een heel album is me toch te repetitief, te saai... De beats zijn nergens echt slecht maar springen er ook niet uit. Benny is allicht de beste rapper van Griselda maar echt uitzonderlijk klinkt hij imo nergens. Het gaat altijd over hetzelfde, weinig spitsvondigheid en voor de rechttoe rechtaan stijl mist hij toch de swag van pakweg Pusha T. Vreemd want dit zou eigenlijk mijn ding wel moeten zijn.

avatar van 'rens.
thgryda schreef:

Gewoon nog een paar keer draaien

avatar van zaaf
Broken Bottles geeft me de cold veins

avatar van Yestsida
Eén van de beste Griselda-platen.

Benny the Butcher is een naam dat nu nog weinig introductie nodig heeft maar toen hij Tana Talk 3 uitbracht was hij nog relatief onbekend. Hij introduceert zich wel meteen op een sublieme manier op dit debuutalbum hoor.

Kenmerkend aan Benny is dat hij al zijn woorden perfect articuleert en zijn bars met het nodige zelfvertrouwen naar de oren van de luisteraar slingert. Het is een gangsta rapper en inhoudelijk gaat het album niet verder dan dat. Dit is één van de rappers dat zich niet profileert als een supergangster zoals bijvoorbeeld een 50 Cent dat wel deed, Benny brengt zijn straattaal op een realistischere manier. Uiteraard profileert hij zich als dé man en zijn er weinigen die beter waren in het drugs dealen als hij... maar dat soort opschepperij hoort nu eenmaal bij dit (sub)genre. Benny (en nog een paar andere) gaan soms meer in detail over het straatleven en geven ook goede voorbeelden dat het absoluut geen glitter en glorie is zoals gangsta rappers, voornamelijk vroeger, het laten uitschijnen.

Getalenteerd en één van de beste huidige rappers is hij naar mijn mening absoluut maar persoonlijk vind ik het toch een verademing dat we de stem van Westside Gunn horen voorbij komen in het midden van dit project. Het niveau van de hoofdartiest is constant hoog en de producties zijn ook zoals ze moeten zijn op een Griselda-project maar tot het punt dat we het refrein van Echo Long horen binnenkomen zit er wel weinig variatie in. Zoals te verwachten valt zijn de strofes van Royce da 5'9" en Conway the Machine ook om van te smullen.

Het gros van Tana Talk 3 is geproduceerd door Daringer, wat ik de beste producer vind voor de Griselda-crew. De enige andere producer dat hier aan meegewerkt heeft is The Alchemist, ook hier levert hij sublieme instrumentaties!

Over de gehele lijn is dit een sterk album maar wel eentje waar ik geen duidelijke uitschieters kan aanduiden. De eerste helft van '97 Hov vind ik wel héél lekker en All 70 vind ik perfect als afsluiter, de beat geeft me het gevoel van een victory lap.

Niet mijn persoonlijke favoriet van Benny the Butcher maar wel ontzettend goed.

4*.