menu

Benny the Butcher - Tana Talk 3 (2018)

mijn stem
3,98 (51)
51 stemmen

Verenigde Staten
Hip-Hop
Label: Griselda

 1. Intro: Babs (2:28)
 2. Goodnight (3:21)
 3. Scarface vs. Sosa, Pt. 2 (3:46)
 4. Rubber Bands & Weight (3:53)
 5. Fast Eddie (4:48)
 6. Broken Bottles (3:58)
 7. Echo Long (3:30)

  met Westside Gunn en Meyhem Lauren

 8. '97 Hov (4:10)
 9. Joe Pesci 38 (3:34)
 10. Who Are You (3:19)

  met Royce da 5'9" en Melanie Rutherford

 11. Fifty One (3:50)

  met Westside Gunn

 12. Rick (3:59)
 13. Langfield (2:51)
 14. All 70 (4:41)

  met Conway

totale tijdsduur: 52:08
zoeken in:
avatar van Deranged
5,0
Wat te denken van Neyman dan, die gast van Normaal.

Die bekende acteur die we kennen uit die Jennifer Lopez videoclip wiens popi jopi momentje aldaar na al die jaren alsnog naar meer bleek te smaken.

Allemaal niet.

Andere Benny die er zonder meer goed aan deed zijn merknaam nog wat op te vijzelen tot het meer markante geheel waar hij inmiddels zijn producten mee aanprijst.

Weet zaken aan te kaarten op manieren die maken dat ze zelfs voor een lijkbleke Hollandse heikneuter als mij nog hout lijken te snijden.

Hoorbaar de inspanningen van iemand die over een periode van langere tijd moeite heeft willen doen om zijn stijl te verfijnen:

Hou'k van.

Benny the Butcher dus.

Pakkende naam, al met al. Enigszins origineel zelfs durf ik daar ook nog wel aan toe te voegen. Zijn er nu twee waarvan ik begreep dat zij iets met Baby zouden heten. Stonden geloof ik ook nog eens afzonderlijk van maar vlak na elkaar geheel toevallig op een verjaardagsfeestje te schieten of iets. Hebben nu de intentie hier nummers over te gaan schrijven of dat zelfs al gedaan.

Barbarij.

Zowel de gedragingen waarmee zij de media halen als de creatieve uitingen waarmee ze hun onfortuinlijke medemens op globale schaal benadelen.

Is dit toch een hele verademing als je het mij vraagt, en, laat ik bovenal niet vergeten te benadrukken:

Een regelrechte aanrader.

Eigenlijk voor een ieder die toch nog steeds het liefst werken tot zich neemt waar alom onmiskenbaat bepalend hart voor ambacht als voorwaartse kracht richting resultaten deed aanjagen.

Zal hij de eerste zijn die graag duidelijk laat dat helemaal niets zomaar aan was komen fladderen, het op een dag ontwaken waar we vaak kwaad over zijn dat dit ons niet overkwam met onder het hoofdkussen dan niet je voortanden van gisteravond maar die fonkelnieuwe Parker pen met de onbetaalbaar verwisselbare vullingen die al.gauw neer zouden komen op enkele honderden euro's per jaar tegenover een paar vanuit helemaal niets nog niet een serieuze vraagstelling richting iets had kunnen ontstaan.

Hoor hier dan de ludiek verpakte gedachtegangen van iemand die liever op de onherbergzame landschappen van progressie als een malle door was blijven stappen ongeacht wat dan dat hij ooit ergens ineens stil ging staan om even een opmerking over het een of ander te gaan maken.

Hoe werkelijk spreekrecht met name respect voor stilzwijgen lijkt op te wekken.

In die zin eigenlijk ook niets meer dan volstrekt natuurlijke basisprincipes op universele schaal toepasbaar, aangezien de uitgaven van diverse namen in deze stroming die ik tof vind vrijwel allemaal over dit ene ding lijken te gaan.

Tof geboren door begonnen te vormen.

Zelfs nog toffer geworden.

Waar ook jij had kunnen maar simpelweg niet deed

Vanuit persoonlijke overwegingen

Zit hij nu dan vooral breed in zijn wreedte en weet dat, legt je rustig uit van de hoed en de rand.

Moet je wel tegen kunnen.

Kan je maar beter.

avatar van Yestsida
4,0
Eén van de beste Griselda-platen.

Benny the Butcher is een naam dat nu nog weinig introductie nodig heeft maar toen hij Tana Talk 3 uitbracht was hij nog relatief onbekend. Hij introduceert zich wel meteen op een sublieme manier op dit debuutalbum hoor.

Kenmerkend aan Benny is dat hij al zijn woorden perfect articuleert en zijn bars met het nodige zelfvertrouwen naar de oren van de luisteraar slingert. Het is een gangsta rapper en inhoudelijk gaat het album niet verder dan dat. Dit is één van de rappers dat zich niet profileert als een supergangster zoals bijvoorbeeld een 50 Cent dat wel deed, Benny brengt zijn straattaal op een realistischere manier. Uiteraard profileert hij zich als dé man en zijn er weinigen die beter waren in het drugs dealen als hij... maar dat soort opschepperij hoort nu eenmaal bij dit (sub)genre. Benny (en nog een paar andere) gaan soms meer in detail over het straatleven en geven ook goede voorbeelden dat het absoluut geen glitter en glorie is zoals gangsta rappers, voornamelijk vroeger, het laten uitschijnen.

Getalenteerd en één van de beste huidige rappers is hij naar mijn mening absoluut maar persoonlijk vind ik het toch een verademing dat we de stem van Westside Gunn horen voorbij komen in het midden van dit project. Het niveau van de hoofdartiest is constant hoog en de producties zijn ook zoals ze moeten zijn op een Griselda-project maar tot het punt dat we het refrein van Echo Long horen binnenkomen zit er wel weinig variatie in. Zoals te verwachten valt zijn de strofes van Royce da 5'9" en Conway the Machine ook om van te smullen.

Het gros van Tana Talk 3 is geproduceerd door Daringer, wat ik de beste producer vind voor de Griselda-crew. De enige andere producer dat hier aan meegewerkt heeft is The Alchemist, ook hier levert hij sublieme instrumentaties!

Over de gehele lijn is dit een sterk album maar wel eentje waar ik geen duidelijke uitschieters kan aanduiden. De eerste helft van '97 Hov vind ik wel héél lekker en All 70 vind ik perfect als afsluiter, de beat geeft me het gevoel van een victory lap.

Niet mijn persoonlijke favoriet van Benny the Butcher maar wel ontzettend goed.

4*.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:25 uur

geplaatst: vandaag om 14:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.