Ina Forsman - Been Meaning to Tell You (2019)

Finland
Soul
Label: Ruf

1. Be My Home (2:56)
  2. Get Mine (4:01)
  3. All Good (4:51)
  4. Genius (3:44)
  5. Whatcha Gonna Do (3:54)
  6. Why You Gotta Be That Way (3:30)
  7. Miss Mistreated (4:28)
  8. Figure (4:41)
  9. Who Hurt You (4:19)
  10. Every Single Beat (4:59)
  11. Chains (3:33)
  12. Sunny (3:32)
avatar van Lura
“I always aspire to make music that gives me the chance to fully open my soul and heart to whoever decides to listen” schrijft de nu vierentwintigjarige Ina Forsman op de achterkant van het tekstboekje. Dat zichzelf volledig openstellen doet ze eigenlijk al vanaf haar zesde toen ze een speelgoedgitaar kreeg.

Wat goed is komt snel luidt een bekend spreekwoord en is zeker van toepassing op Forsman. In 2013 verscheen reeds het album Ina Forsman with the Helge Tallqvist Band. Bandleider Tallqvist is sinds een aantal jaren haar mentor. Platenbaas Thomas Ruf onderkende ook haar grote talent en gaf haar de mogelijkheid om een soloalbum op te nemen.

Precies op de dag af schreef ik drie jaar geleden een laaiend enthousiaste recensie over haar solodebuut Ina Forsman. Mijn eindconclusie was toen: “Voor mij is het overduidelijk, Ina Forsman wordt de komende jaren een van de grote blues- en souldiva’s.”.

Op glorieuze wijze wordt die conclusie op Been Meaning to Tell You bevestigd. Never change a winning team was het parool en dus mocht Forsman andermaal naar Austin, Texas om opnieuw onder leiding van producer Mark “Kaz” Kazanoff op te nemen.

Overigens liep het liedjes schrijven in 2016 grote vertraging op, doordat Forsman tijdens een tournee in New York haar telefoon verloor met daarop de nodige songs. Ze besloot om met een schone lei te beginnen en startte het scheppingsproces opnieuw.

Dat is misschien een geluk bij ongeluk geworden want zowel als zangeres als componist is ze de afgelopen jaren duidelijk gegroeid. Deze keer schreef ze Figure en afsluiter Sunny geheel alleen en de overige ofwel met Samuli Rautiainen dan wel met Anna Wilkman. De uitstekende arrangementen schreef ze samen met producer Kazanoff.

Net als op het debuut gaan de meeste liedjes over de liefde en/of relaties. De hoofdmoot van de songs is soul en blues, maar ook is er een verrassend Latijns uitstapje te horen in Every Single Beat. Wederom wordt ze begeleid door de crème de la crème, waaronder The Texas Horns. Haar solodebuut Ina Forsman werd al bijzonder positief ontvangen door publiek en pers en dat gaat zonder enige twijfel wederom gebeuren bij Been Meaning to Tell You.

Ina Forsman - All Good - YouTube

Deze dame is vooral Ina Forsman en dus met niemand te vergelijken; wel durf ik de uitspraak aan dat Ina qua stem, persoonlijkheid en podium presentatie ( heb haar 3 maal live zien en horen optreden ) een regelrechte sensatie/openbaring is en zeker niet onderdoet voor de op deze site (terecht) bewierookte Amy Winehouse. Ina Forsman heeft een bepaalde passie, flair, ondeugendheid en aanzuigingskracht die haar ver gaat brengen. Ik ben allang overtuigd!

avatar van Jan K.
Top artiest!
Ik heb de CD besteld bij RUF in Duitsland. 15,- en momenteel gratis verzending. (BOL heeft al geld zat....)

Jan K. schreef:
Top artiest!

Als je hem daar zonder aanvullende aankopen besteld, kost ie 22,48!

Ik zie trouwens dat de releasedatum verschoven is naar 18 januari.

Volgens mijn informatie is de releasedatum alleen voor Finland 18 januari, voor de rest 25 januari? Klopt dit? Kijk er enorm naar uit, ook al omdat Ina Forsman mij live totaal heeft ingepalmd...hihi....niet 1 keer, maar de tweede keer nog meer en de derde net weer iets meer...bijzonder knap en zeldzaam.

avatar van Lura
De cd is zowel in Nederland als Duitsland op 18 januari leverbaar, lp eind februari.

avatar van dix
dix
Lura schreef:

Wat een raar gegeven. Stonden de mastertape op haar mobiel of wist ze sowieso niet meer hoe die liedjes gingen? Het zal wel, maar ik kijk hier een beetje fronsend tegenaan.

avatar van Zwaagje
All good klinkt heel fijn...

Zwaagje schreef:
All good klinkt heel fijn...

Maar helaas nog niet op Spotify; daar begin ik altijd een nieuw album. De officiële release is toch al geweest?

avatar van erwinz
Release is 25-1 voor Nederland

Ah, Lura is nog steeds fan. Ik moet eerlijk toegeven de voorganger nooit meer te beluisteren, maar ze gaat straks met deze nieuwe zeker weer in rotatie

aERodynamIC schreef:

Herkenbaar. Heb zeker een zwak voor deze dame, maar het vorige album luister ik zelden meer. Toch maakt all good me erg nieuwsgierig naar het nieuwe album.

Zit ook met smart op haar nieuwe album te wachten, live is ze een regelrechte sensatie en kan ze meerdere genres aan. Echt een natuurtalent, op het podium komt Ina helemaal tot leven en gaan alle remmen los. Zelden een vrouw zoveel finesse en kracht tegelijkertijd zien uitstralen, waarbij de ondeugendheid,gezonde brutaliteit en onschuld elkaar in hoog tempo afwisselen en haar stem kleurt als 1 van de mooiste regenbogen ooit.

aERodynamIC schreef:

Heb ik ook last van, grijp niet heel snel terug naar wat oudere albums, ouwe meuk überhaupt niet, Nick Drake uitgezonderd.

Als voorpret vanavond het al vrijgegeven All Good luisteren plus live-opnames op Youtube. Kan ik iedereen aanbevelen live is Ina Forsman nogmaals een zeldzaam groot talent; soms een brutaaltje, soms een diva in de goede zin des woord en met een blik en stem die muziek ademt tot in het diepste van haar ziel.

Nu tweemaal beluistert en ja dit gaat de goede kant op, wat heet richting rode wangetjes.

artonna campaign schreef:

Vanmorgen een eerste luisterbeurt en wat een genot! Op het eerste gehoor veel meer een geheel dan de voorganger en veel volwassener. En....wat heeft ze een topmuzikanten om zich heen verzameld. Ik wacht nog even met stemmen, maar het komt vast goed.

avatar van Zwaagje
En 9 februari een optreden in Zaandam!

Voor mij is het overduidelijk; Ina Forsman wordt de komende jaren 1 van de grootste soul-en blues diva's. Dat waren de voorspellende woorden van Lura bij het allereerste bericht wat op deze site over haar verscheen. Ina Forsman maakt het potjandorie helemaal waar, wat een natuurtalent, wat een verschijning en vooral wat een stem. Een stem die alle kanten op wappert zonder uit de bocht te vliegen en je mee zuigt in een magistrale kleurdepot aan stemmingen; van hees, fel, pittig en ondeugend tot speels, haast kroelend, sexy, ondeugend en nauwelijks te evenaren uithalen. Als dan ook nog eens de driehoek; productie, muzikanten en zangeres zo geweldig natuurlijk in elkaar vallen dan krijg je automatisch iets heel speciaals. Het enige wat mij van 5 sterren weerhoudt is dat Ina Forsman als tekstschrijver nog ruimte voor groei overlaat, maar ja op deze jonge leeftijd lijkt me dat volkomen normaal. Al beschouw ik Sunny als teken dat het ook daar goed mee komt. Sunny doet mij ergens denken aan het beste wat Janis Joplin ooit heeft voortgebracht en is echt weergaloos goed.

Zou mij niet verbazen als Sunny aan het einde van het jaar mijn favoriete song van 2019 blijkt te zijn.

25.....en dan met zo'n imponerend sluitstuk voor de dag komen, zonder 1 instrument, 100 procent varend op haar vocale kompas. Een zangeres naar mijn hart; gewaagd, puur, breekbaar en voortdurend op het randje van ravijn en hemels.

avatar van Zwaagje
Hele fijne plaat; staat hier op repeat....
Ik ga graag naar een live optreden. Ik kan helaas 9 februari niet en richt mijn pijlen op zondag 3 maart in kasteel van Rhoon(?). Kaarten vinden is wel een dingetje. Via Ticketmaster kom ik op de site van het kasteel met geen informatie over dit concert. Verder is mij volledig onduidelijk of het een solo concert is. Ik denk dat al haar concerten onder deel zijn van de "blues caravan" en dus met meerdere artiesten. Jammer dat alles zo onduidelijk is. Ik heb het kasteel van Rhoon maar een mailtje gestuurd.

Volgens mijn informatie/bronnen treedt Ina Forsman dit jaar op in het kader van Blues Caravan 2019, al moet je hier (moderne) blues niet te letterlijk nemen want ze beloven ook soul, jazz en zelfs rockmomenten.Ina treedt op met Ally Venable ( gitaar, zang) - Katarina Pejak ( toetsen,zang) - Roger Innis (bas) en Elijak Owings (drums). Heb Ina Forsman zelf voor het laatst live gezien in haar geboorteland ( Helsinki, gecombineerd met stedentrip) en kies nu waarschijnlijk voor Berlijn. En ja ook hier Repeat..........supergaaf album!

dix schreef:

Je kunt een ruwe opzet heel goed op een mobieltje bewaren toch? Leve de hedendaagse techniek. Zou willen dat dit "in mijn tijd" beschikbaar was. Wij waren aan het prutsen met cassettebandjes.

avatar van Zwaagje
En inmiddels de lp besteld bij de plaatselijke platenboer.
Helaas nog even wachten tot 22 februari.

De nummers waar de jazz-invloeden groter worden vind ik het leukst. Wederom een fijn plaatje van Ina.

Zwaagje schreef:
Hele fijne plaat; staat hier op repeat....

Kasteel van Rhoon - cultuur, kasteel, voorstellingen - stichting-kasteelvanrhoon.nl
Inmiddels ook kaartjes binnen via bovenstaande link. 10 euro per stuk! Zo kom je nog eens ergens.

Een enorm consistent en toch afwisselend album heeft Ina Forsman met haar muzikale vrienden afgeleverd. De plaat zakt nergens in en kent vele hoogtepunten. Dat begint al met Be my Home, Why You Gotta Be That Way is smullen van de bovenste plank en Sunny snijdt mijn adem bijkans af van bewondering. Voor diegene die van plan zijn om dit album aan zich voorbij te laten gaan ( vanwege geen tijd, teveel ander aanbod, niet mijn ding) zou ik willen adviseren de laatste 30 seconden eens te beluisteren, dat zou toch mogelijk kunnen zijn en misschien ben je dan wel helemaal om.

avatar van erwinz
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Ina Forsman - Been Meaning To Tell You - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Finse zangeres zingt de pannen van het dak op een geweldige plaat vol soul, jazz en blues en het is een plaat die herinnert aan de groten in het genre

Een jaar of drie geleden noemde ik haar nog een grote belofte voor de toekomst, maar de belofte is Ina Forsman inmiddels ver voorbij. Ook Been Meaning To Tell You werd opgenomen in Austin, Texas, waar alleen gelouterde muzikanten werden toegelaten in de studio. De tweede plaat klinkt dan ook als een klok, maar het is vooral de stem van de Finse zangeres die diepe indruk maakt. Ina Forsman kan soulvol uithalen en jazzy verleiden, maar ze beheerst ook de kunst van het doseren, waardoor de Finse zangeres maar blijft zorgen voor kippenvel op deze prachtplaat.

Ina Forsman stond op haar 17e in de Finse editie van de talentenjacht Idols, maar bleek direct een maatje te groot voor een talentenjacht. Haar drie jaar geleden verschenen titelloze debuut liep over van de belofte en liet een zangeres horen die zich opvallend soepel bewoog door een muzikaal landschap dat werd gedomineerd door soul en blues.

Het riep onder andere de vergelijking op met de muziek van Amy Winehouse, wat op dat moment voldoende was om de jonge Finse zangeres te scharen onder de grote beloften voor de toekomst.

Sindsdien stond Ina Forsman heel veel op het podium, onder andere met haar blues sisters Layla Zoe en Tasha Tayler met wie ze een live-plaat uitbracht. Het heeft de jonge Finse zangeres van een belofte voor de toekomst getransformeerd in een gelouterde zangeres, die laat horen dat ze met de allerbesten mee kan.

Been Meaning To Tell You werd, net als het debuut van Ina Forsman, opgenomen in Austin, Texas, met producer Mark “Kaz” Kazanoff, die zijn sporen in de blues, soul en jazz ruimschoots heeft verdiend, achter de knoppen. Deze Mark Kazanoff haalde ook dit keer een aantal geweldige muzikanten naar de studio in Austin en het zijn ook dit keer muzikanten die uitstekend uit de voeten kunnen met soul en blues. Been Meaning To Tell You bevat hiernaast flink wat invloeden uit de jazz en ook dat is een genre waarin Ina Forsman en haar muzikanten uitstekend uit de voeten kunnen.

Dankzij de geweldige muzikanten, die in alle genoemde genres excelleren, en de trefzekere en lekker vol klinkende productie is Been Meaning To Tell You in muzikaal opzicht smullen, maar het beste komt toch van Ina Forsman zelf. De Finse zangeres maakt gehakt van alle popprinsessen die de soul hebben omarmd en doet niet onder voor de groten in het genre.

Vergeleken met de meeste popprinsessen van het moment beheerst Ina Forsman de kunst van het doseren. Wanneer de instrumenten aanzwellen kan ze genadeloos uithalen, maar wanneer de muzikale storm gaat liggen, neemt ook Ina Forsman gas terug en maakt ze diepe indruk met vocalen vol soul, passie en emotie.

Op haar debuut imponeerde de jonge Finse zangeres al met haar zang, maar wat ze op Been Meaning To Tell You laat horen is van een angstaanjagend hoog niveau. Ina Forsman is nog altijd pas 24 jaar oud, maar ze zingt op haar nieuwe plaat met een vanzelfsprekendheid en souplesse die suggereren dat ze dit al een aantal decennia doet. Het is een genot om naar te luisteren en het tilt de dampende mix van soul, blues en jazz naar een steeds wat hoger niveau. Dat Ina Forsman de belofte met Been Meaning To Tell You heel ver voorbij is zal inmiddels duidelijk zijn. Erwin Zijleman

Ben nog immer dolblij met dit album. Erwinz schreef; Ina Forsman beheerst de kunst van het doseren. Bij de nummers 5 en 6 hoor je dat in overtreffende trap terug. Bijzonder knap en vooral intuitie en uniek muzikaal gevoel.