Disillusion - Back to Times of Splendor (2004)

Duitsland
Label: Metal Blade

1. And the Mirror Cracked (8:27)
  2. Fall (4:53)
  3. Alone I Stand in Fires (6:53)
  4. Back to Times of Splendor (14:39)
  5. A Day by the Lake (4:53)
  6. The Sleep of Restless Hours (17:02)
  7. The Porter * (4:17)
  8. Eternal Duality * (5:05)
  9. And the Mirror Cracked [Live] * (6:24)
  10. Alone I Stand in Fires [Live] * (6:27)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Week 14 in de topic Het Metal Album van de Week en we verwelkomen deze inzending van collega phantasia. Ik moet zeggen dat deze heel veel tijd en draaibeurten heeft nodig gehad om vat te krijgen op lichaam en geest, maar ik denk dat ik er ben.
Er zijn wel enkele nadelen aan deze plaat qua geluid, zoals hierboven ook al gezegd maar het valt nog mee: volgens mij is deze plaat niet het zoveelste slachtoffer van de loudness war geworden, er is degelijk wel dynamiek, maar het kon beter: geef dit aan een producer en mixer met gezond verstand en je krijgt een quasi ideaal album. Het drumgeluid kan ook veel beter.
Zes nummers in zesenvijftig minuten en ik weet niet welk nummer het meest indruk op mij maakt. Bij iedere draaibeurt kies ik een andere favoriet. Ik hou wel enorm van de variatie op dit album: geen seconde verveel ik me hier. Soms doet de zang en muziek me wel denken aan System of a Down en dan weer aan Death, de muziek is subliem en snijdt mijn adem af: het blijft snoeihard maar melodieus met veel tempowisselingen en dan weer rustigere momenten. Het titelnummer – hoor ik daar ook een viool? - is bangelijk. Jammer van de mindere productie want ik denk dat ik de volle lap ging geven.

avatar van Lau1986
Geweldige band die laat zien toch zeer goede nummers te kunnen schrijven. Dit is toch wel een van de hoogtepunten uit het topic "metal album van de week"
Zowel clean als met de grunts kan deze zanger uit de voeten. Met de grunts doet hij me zo nu en dan denken aan Gorefest en dat is niet negatief!