The Slits - Return of the Giant Slits (1981)

Punk
Label: CBS

1. Earthbeat (3:51)
  2. Or What It Is? (4:24)
  3. Face Place (4:23)
  4. Walk About (4:44)
  5. Difficult Fun (4:06)
  6. Animal Space / Spacier (6:42)
  7. Improperly Dressed (4:28)
  8. Life on Earth (6:34)
  9. Earthbeat Japan * (5:01)
  10. Deutsche Earthbeat * (4:57)
  11. Dub Beat * (4:59)
  12. Face Dub * (4:24)
  13. Begin Again Rhythm * (5:45)
  14. Earthbeat 12" * (7:17)
  15. Earthbeat Extra * (3:51)
  16. Interview (WORT FM USA) * (12:03)
avatar van RonaldjK
geplaatst:
Op streaming trof ik nergens muziek van Teardrops' Final Vinyl aan en dus beland ik bij mijn reis door new wave alweer bij de volgende halte. In oktober 1981 verscheen The Slits' Return of the Giant Slits, twee jaar na het debuut. In het jaar ertussen verschenen een single met de drummer van het experimentele The Pop Group, plus een album met vroege demo's en livewerk onder de naam Untitled. MuMe sorteert dit bij het reguliere werk, andere bronnen houden het op een compilatie.

Bij Return of the Giant Slits is die twijfel er niet. Een nieuwe studioplaat waarop de drie dames zich verder hebben ontwikkeld. Niet meer de reggae van het debuut, maar instinctieve muziek die eigenwijs zijn eigen gang gaat. Vervreemdende gitaarpartijen kunnen het gevolg zijn, getuige Or What It Is? dat in een vroege versie op Untitled is te vinden, dan nog getiteld Or What Is It? Ook Face Place doet iets dergelijks, in Walkabout zit een vleugje funk en wah-wahgitaar op z'n Slits'.
Dan toch nog reggae als kant 2 begint met Difficult Fun, met nu een dwarsfluit als leuke vreemde eend in de bijt. Animal Space / Spacier is als een vreemd amalgaam van Afrikaanse pop en eigen invulling, dat laatste nog sterker op de twee afsluitende nummers. Ik kan het proberen in woorden te vangen, maar wie luistert herkent meteen: dit zijn The Slits!

Was het succes van het debuut al bescheiden, Return of the Giant Slits miste de album- of singlelijsten helemaal, al verscheen opener Earthbeat wel op single met non-albumnummer Begin Again Rhythm op de B-kant. Op zich begrijpelijk: bij The Slits draait het niet om melodie maar om individuele expressie.
Daar zat de doorsnee singlekoper niet op te wachten. Ik evenmin, al krijg ik de nodige glimlachjes bij de diverse invallen van het trio: de spontaniteit is aanstekelijk. Begin 1982 stopt de groep, om in 2005 weer actief te worden.

Ik reis door van Londen naar Düsseldorf voor de tweede van Fehlfarben.