Journey - Escape (1981)

Label: Columbia

1. Don't Stop Believin' (4:10)
  2. Stone in Love (4:25)
  3. Who's Crying Now (5:01)
  4. Keep on Runnin' (3:39)
  5. Still They Ride (3:49)
  6. Escape (5:16)
  7. Lay It Down (4:13)
  8. Dead Or Alive (3:20)
  9. Mother, Father (5:28)
  10. Open Arms (3:18)
  11. La Raza del Sol * (3:26)
  12. Don't Stop Believing [Live] * (4:19)
  13. Who's Crying Now [Live] * (5:44)
  14. Open Arms [Live] * (3:23)
avatar van JoCool
Dit is toch wel een van de beste rockalbums aller tijden. De nummers zijn stuk voor stuk juweeltjes en daar komt nog eens een album cover bij die baanbrekend is voor 1981. Het woord Journey en de titel "ESC4P3" is zeker voor die tijd goed bedacht, je ziet dit steeds meer en meer nu 30 jaar later. (prince bijv.)
Jammer dat Steve Perry er niet nu (2011) niet meer bij is. Steve Augeri was een waardige opvolger maar die past beter bij zijn voormalige band Tall Stories en heeft een super solo album uitgebracht getiteld "Riverside". Ik ben wel benieuwd hoe Arnel Pineda klinkt als hij niet Perry of Augeri immiteert.

avatar van frolunda
Normaal gesproken niet echt mijn genre maar tegen zoveel prachtig gitaar geweld en briljante zang partijen kan ik ook niet op.Don't stop believin' is natuurlijk het bekendste nummer maar Escape biedt zoveel meer moois,van sterke rocknummers tot wonderschone ballads (gelukkig niet te veel) het staat er allemaal op.Uitstekend album

Inmiddels is door de jaren heen wel duidelijk geworden in allerlei polls en lijstjes dat Escape de moeder aller AOR albums is. Perry is en zal altijd de enige echte Journey zanger blijven en drummer Steve Smith met zijn jazzrock input de drummer van deze topband. Zelf de comeback plaat Trial By Fire (die ik persoonlijk ijzersterk vind) bood weer hoop voor de toekomst. Helaas mocht het niet zo zijn. Met deze plaat en met Frontiers en met albums van Foreigner, REO Speedwagon, Boston, Survivor enz, maakte ik midden jaren 80 via een schoolvriend kennis met dit subgenre van de hardrock. Het is verbazing wekkend hoeveel groepen nog steeds teruggrijpen naar deze gouden tijd van de AOR en hoeveel verdomd lekkere muziek dit oplevert.
Verplichte koste voor iedere rockliefhebber. Een 4,5 omdat ik Frontiers een 5 geef.