Motorpsycho - Demon Box (1993)

Noorwegen
Label: Voices of Wonder

1. Waiting for the One (2:51)
  2. Nothing to Say (5:19)
  3. Feedtime (5:16)
  4. Gutwrench * (4:49)
  5. Sunchild (4:07)
  6. Mountain * (11:19)
  7. Tuesday Morning (4:23)
  8. All Is Loneliness (5:08)
  9. Come on In (2:40)
  10. Step Inside Again (3:39)
  11. Demon Box (17:07)
  12. Babylon (2:23)
  13. Mr. Who? * (2:01)
  14. Junior (4:34)
  15. Plan #1 (7:39)
  16. Sheer Profoundity (3:38)
  17. The One Who Went Away (3:14)
  18. Mountain * (11:14)
  19. Flesh Harrower * (3:24)
  20. The House at Pooneil Corners * (9:10)
  21. Viscount GriSnah * (2:53)
  22. Sister Confusion [Confused Version] * (4:50)
  23. Another Ugly Tune * (3:45)
  24. Watching You * (4:37)
  25. She Used to Be a Twin * (7:03)
  26. Blueberry Daydream * (4:50)
  27. Summertime Is Here * (6:40)
  28. Motorhead Mama * (3:27)
  29. Home of the Brave [Live at Roskilde Festival 1993] * (17:06)
  30. Cherry Red * (6:15)
  31. Hrre du Ka Sei * (1:01)
  32. You Gave It All Away * (6:59)
  33. The Sift * (5:40)
  34. Demon Box * (11:33)
  35. Come on In * (5:11)
  36. The Golden Core * (4:45)
  37. I Ddens Dal * (1:13)
  38. Sheer Profoundity (Death to False Metal-mix) * (2:45)
  39. Mason's Children * (1:58)
  40. E de E * (0:41)
  41. Beth * (3:05)
  42. Sheer Profoundity [Live at Blitz, Oslo 1993] * (3:28)
  43. Loaded [Live at Blitz, Oslo 1993] * (2:37)
  44. Nothing to Say [Live at Blitz, Oslo 1993] * (5:05)
  45. Demon Box [Live at Blitz, Oslo 1993] * (16:51)
avatar van itchy
De plaat waarmee het Noorse trio (toen nog kwartet, Deathprod maakte nog deel uit van de band) zich op de kaart zette. De heren waren nog zwaar bedread en gepierced, en de heavy-rock achtergrond doet zich nog flink gelden in nummers als Feedtime, Demon Box en Sheer Profoundity.
Deze basis wordt doorspekt met een heerlijke mix van indierock (Babylon, Junior), folk (Waiting For the One, Come On In), psychedelica (Tuesday Morning, All Is Loneliness (oorspronkelijk een nummer van Moondog) en noise (Step Inside Again).
Nothing To Say is naast Hogwash de vroegste classic van de band en het sfeervolle Plan #1 wordt nog regelmatig live gespeeld.
Een verrassende plaat die de opmaat vormde voor misschien wel de sterkste reeks platen die ik ken.

avatar van lennert
Demon Box ergert me. Ik hoor hier echt een flinke hoeveelheid songs die ik werkelijk fantastisch vind, maar deze worden afgewisseld met pure meuk. Ik ben blij dat de band lekker experimenteert met verschillende stijlen (folk op Waiting For No One, metal op Feedtime, punk op Sunchild), maar het zorgt niet voor een heel consistent geheel. De band bevalt mij wel op het best als men dromerig speelt, All Is Loneliness is bijvoorbeeld echt een weergaloze track! Het dreigende gekerm op Step Inside Again werkt ook bezwerend, maar Demon Box heeft naast toffe stukken, ook een flink aantal momenten die vooral saai zijn. De algehele alternative rock vibe op een track als Junior doet me ook niet veel.

Wel het beste album tot nu toe, maar nog steeds te zoekend voor me. Goeie momenten, maar ook een hoop net niet. Dan duurt zo'n album toch wel heel erg lang, helemaal als je hem wat vaker beluisterd om er wat meer vat op te krijgen.

Tussenstand:
1. Demon Box
2. 8 Soothing Songs For Rut
3. Lobotomizer

avatar van RuudC
Terwijl het gemiddelde hier stijgt, blijft mijn waardering toch echt achter. Na een album van 72 minuten, waarvan een heel groot deel herrie is, is het nog lastig om positief te blijven. Ik hoor wel degelijk goede momenten, maar dat is toch wel op een hand te tellen. Het meest gecharmeerd ben ik van het overstuurde gitaargeluid van Plan #1. Tof nummer dus. Ik ben even kwijt welk nummer op een redelijk fijne manier psychedelisch is. Ik geloof Tuesday Morning, maar het kan ook een of twee nummers ervoor zijn.

Voor zover het positieve commentaar. Ik snap verder nog altijd de drang niet om vals te klinken. Het geschreeuw is echt heel slecht, evenals het overstuurde geluid met uitzondering van Plan #1. Veel songs zijn daarbij erg simpel en worden gedragen door simpele riffs uit het boekje. Waiting For The One is een vreselijke opener. Country is al niet mijn genre, maar stem dan op z'n minst de gitaar en laat het zingen aan een ander over. Dit album is wel wat interessanter dan 8 Soothing Songs, maar verdomme zeg, er komt geen eind aan.

Tussenstand:
1. Lobotomizer