Motorpsycho - Demon Box (1993)

Noorwegen
Label: Voices of Wonder

1. Waiting for the One (2:51)
  2. Nothing to Say (5:19)
  3. Feedtime (5:16)
  4. Gutwrench * (4:49)
  5. Sunchild (4:07)
  6. Mountain * (11:19)
  7. Tuesday Morning (4:23)
  8. All Is Loneliness (5:08)
  9. Come on In (2:40)
  10. Step Inside Again (3:39)
  11. Demon Box (17:07)
  12. Babylon (2:23)
  13. Mr. Who? * (2:01)
  14. Junior (4:34)
  15. Plan #1 (7:39)
  16. Sheer Profoundity (3:38)
  17. The One Who Went Away (3:14)
  18. Mountain * (11:14)
  19. Flesh Harrower * (3:24)
  20. The House at Pooneil Corners * (9:10)
  21. Viscount GriSnah * (2:53)
  22. Sister Confusion [Confused Version] * (4:50)
  23. Another Ugly Tune * (3:45)
  24. Watching You * (4:37)
  25. She Used to Be a Twin * (7:03)
  26. Blueberry Daydream * (4:50)
  27. Summertime Is Here * (6:40)
  28. Motorhead Mama * (3:27)
  29. Home of the Brave [Live at Roskilde Festival 1993] * (17:06)
  30. Cherry Red * (6:15)
  31. Hrre du Ka Sei * (1:01)
  32. You Gave It All Away * (6:59)
  33. The Sift * (5:40)
  34. Demon Box * (11:33)
  35. Come on In * (5:11)
  36. The Golden Core * (4:45)
  37. I Ddens Dal * (1:13)
  38. Sheer Profoundity (Death to False Metal-mix) * (2:45)
  39. Mason's Children * (1:58)
  40. E de E * (0:41)
  41. Beth * (3:05)
  42. Sheer Profoundity [Live at Blitz, Oslo 1993] * (3:28)
  43. Loaded [Live at Blitz, Oslo 1993] * (2:37)
  44. Nothing to Say [Live at Blitz, Oslo 1993] * (5:05)
  45. Demon Box [Live at Blitz, Oslo 1993] * (16:51)
Rik
Boeiend album van Motorpsycho. Alles wat hiervoor is verschenen ken ik niet, maar het schijnt een metal band te zijn geweest. Tijdens het beluisteren van dit album kan ik me daar wel wat bij voorstellen, als ik er aan denk terwijl ik de nieuwere albums luister verschijnt er toch wel een glimlach.

Maar over dit album….zelden zoveel stijlen zien langs komen op één album. Niet zo duidelijk merkbaar in ieder geval. Wordt je haast op een middeleeuwse manier geïntroduceerd, Feedtime is een nummer dat gelijkt duidelijk maakt dat ze metal hebben gemaakt. Is ook wel een kenmerk van Motorpsycho die wisseling van stijlen natuurlijk, maar op dit album wel erg extreem. En waar het me bij latere albums niet zoveel uitmaakt, kan ik van dit album niet zeggen dat het het luisterplezier erg ten goede komt.

Ken het album ook nog niet zo lang, dus een score kan ik nog niet geven. Plan #1 vind ik nu alvast geweldig iig.

Har
De cd-versie van 'Demon Box' is eigenlijk maar een slap aftreksel van het eigenlijke album zoals dat op vinyl (dubbelelpee) verscheen. Op de vinylversie staan drie nummers die op de cd-release zijn weggelaten, waaronder het magistrale 'Mountain'! De liefhebber moet dus echt proberen de vinyl-editie van dit fantastische album te pakken te krijgen.

Antagoon
Vind dit nog maar matig. Volgende plaat begint het wat mij betreft pas echt.

avatar van Dudeness
Soms vermoeiend omwille van een totaal gebrek aan "lijn" op deze plaat.

Desondanks een paar leuke/verrassende wendingen en een paar leuke tracks...

3.5

artemio
Al heel lang niet meer gedraaid.
Maar het titelnummer demon box staat als een huis. GENIAAL.
Heel jammer dus dat het toale album te wisselvallig/lang is. Maar niets dan lof voor de band want de latere albums zijn een stuk coherenter, met als hoogtepunt phanerothyme.

avatar van LeRoi
Een band die ik live enorm indrukwekkend vind maar thuis toch nie zo snel op zet....overigens een prima plaat dit...

avatar van The Scientist
Het titelnummer is nks minder dan briljant.. verder ook samen met Blissard en Timothy's Monster mijn favoriete plaat van ze (met de kanttekening dat ik Angels and Daemons at pPlay nog niet ken)

khonnor
Rik schreef:

Enige volwaardige album hiervoor is lobotomizer. Een vrij goeie plaat die een beetje de nek omgewrongen wordt door een zwakke productie. t merendeel van die plaat bestaat uit harde "stoner rock achtige" songs.. maar met het indie pop liedje frances bewezen ze toen al van meerdere markten thuis te zijn...

lobotomizer bevat trouwens het grandioze en furieuze hogwash, dat ze nu ook nog regelmatig live brengen

"hogwash, i hate you, i hate you, i hate you hate you hate you hate you...."

avatar van itchy
De plaat waarmee het Noorse trio (toen nog kwartet, Deathprod maakte nog deel uit van de band) zich op de kaart zette. De heren waren nog zwaar bedread en gepierced, en de heavy-rock achtergrond doet zich nog flink gelden in nummers als Feedtime, Demon Box en Sheer Profoundity.
Deze basis wordt doorspekt met een heerlijke mix van indierock (Babylon, Junior), folk (Waiting For the One, Come On In), psychedelica (Tuesday Morning, All Is Loneliness (oorspronkelijk een nummer van Moondog) en noise (Step Inside Again).
Nothing To Say is naast Hogwash de vroegste classic van de band en het sfeervolle Plan #1 wordt nog regelmatig live gespeeld.
Een verrassende plaat die de opmaat vormde voor misschien wel de sterkste reeks platen die ik ken.

avatar van AOVV
Goeie plaat, maar het lijkt een beetje stuurloos. Een mengelmoes van stijlen wordt geïntroduceerd, zoals itchy hierboven al aangeeft. Enkele pareltjes staan hier wel op, hoor. 'Nothing to Say' is een geweldige rocker, het titelnummer is meeslepend mooi en 'Plan #1' eigenlijk ook, maar op een geheel andere manier. Het echte grote werk zou hierna pas komen, maar dit is niet meer of niet minder dan een puike plaat.

avatar van crosskip
En jawel, er komt dan eindelijk een heruitgave van de vinyl-versie van dit album. Daarnaast ook nog eens een 5CD Demon Box box. Gezien de vorige twee geweldige box-sets van Timothy's Monster en vooral die van Blissard, wordt dit voor mij wel weer verplichte kost.

kippenhok
En voor mij natuurlijk ook!

khonnor
eindelijk zou ik zeggen.

hebben ze eindelijk de rechten kunnen afkopen van voices of wonders, hun vroegere platenfirma, die tegen de wensen van de band in de cd-versie niet alles dubbel-cd wou uitbrengen waardoor er 3 nummers op ontbraken die wel op de vinyl-versie stonden? eindelijk gedaan met die belachelijke prijzen van 200 EUR en meer voor een vinyl versie!

khonnor schreef:
eindelijk zou ik zeggen.

Lijkt er inderdaad op. De reissue is op het Rune Grammofon label.

Update van de Motorpsycho site:

"The box will be a 4CD release containing a wealth of music, but we are thinking of including something extra in the box as well, so we’ll see – we promise to keep you updated as things develop! In cahoots with RuneGrammofon (who have lisenced the rights to our early stuff from Voices of Wonder records), we are also doing the first ever repressing of the LP, so now you won’t have to dig as deeply in your pocets to hear it on vinyl! Kim and Tommy and Deathprod and Bob LeBad are all hard at work right now to finish it, so it will all hopefully be out by x-mas. Now you know what to write on your list for Santa!"

Bron: Three down! › Motorpsycho

Inhoud van de box:
Disc 1 and 2
The complete, meant to be album for the first time on CD. The original had three tracks left out to fit "all" on one CD.

Disc 3
The two closely connected EPs, "Mountain EP" and "Another Ugly EP" plus "Home Of The Brave" live at the Roskilde festival.

Disc 4
Various outtakes, live recordings and other rarities, mostly unreleased until now.

Disc 5
Something of a curio that will have the fans wetting their pants. A one-camera video documentation of the full gig at the Vera venue in Groningen, The Netherlands, September 19, 1993. Dark, shadowy, loud, energetic and primitive, this is still the best audiovisual recording of a complete show from this period.

Ziet er weer goed uit, alleen jammer dat de box en de 2LP alleen bij Rune Grammofon (en dus niet bij Stickman) te bestellen is.

Robbiev

Robbiev schreef:
Is nu bij Stickman te pre-orderen...

Bedankt! Zonet de 5CD versie besteld Wordt mijn kennismaking met dit album. Als fan van het eerste uur van vooral de Kapstad-periode, ben ik best benieuwd naar dit!

avatar van itchy
Nou, dit klinkt behoorlijk anders kan ik alvast vertellen.

itchy schreef:
Nou, dit klinkt behoorlijk anders kan ik alvast vertellen.
Alles van Timothy's Monster t.e.m. It's A Love Cult heb ik ook, op Barracuda na, maar dat ken ik allemaal net wat minder... Komt beter in de buurt?

kippenhok
Denk aan het nummer Grindstone.

avatar van crosskip
De vroegere versie van The Golden Core van de boxset is wel geweldig zeg. Niks geen post rock-epic, maar gewoon een shoegaze/noise nummertje van krap vijf minuten!

avatar van Mindscapes
Wow dit neigt echt soms naar sludge metal (cfr. iets na halverwege de titeltrack). Best wel my cup of tea, komende van voornamelijk de Kapstad-periode en wat Trust Us/Blissard flarden. Ben met m'n eigen band de post-metal en stoner-rock ook grondig aan het verkennen en ik dacht niet dat daarbij een overlap met Motorpsycho zou bestaan!

Ik heb dus die heruitgave met vijf schijfjes in de bus gehad, ter verduidelijking. Duur, maar als verrassing zat het debuutalbum van Spidergawd erbij (met Bent en Kenneth), klinkt ook erg vet, vooral die track van een kwartier! En ze staan in maart in Leuven, maar dit terzijde.

Demon Box is verre van een toegankelijke plaat. Zeker als die begint met het rustige liedje Waiting for the One en het doordeweekse maar erg vermakelijke Nothing to Say. En dan plots die dreun op je muil. Beestig!

avatar van Stalin
Robbiev schreef:
Is nu bij Stickman te pre-orderen...

Bij Stickman alweer uitverkocht.
Maar via de officiele site van de Noormannen is de 5cd box te bestellen voor 5 tientjes, inclusief verzendkosten naar NL.

kippenhok
Ik heb de cd box net vandaag besteld bij Amazon UK. Voor een totaal van 27 euro wordt de box thuisbezorgd.

avatar van Supersid
Momenteel weer aan het draaien, het was even geleden. Genieten. Toch maar even deel van maken, jullie. Bijzonder!

johannesA
De dvd bij de 4cd box is helaas niet om aan te zien.

avatar van Supersid
Is die box wat? Heb nog de gewone release...

Supersid schreef:
Is die box wat? Heb nog de gewone release...

De bonus cd is zeker de moeite waard. Veel 'work in progress' met volledig andere arrangementen.

Zoals hierboven al opgemerkt, is de dvd niet om aan te zien. Het geluid valt nog wel mee, en een complete show uit 1993 is altijd een fijne aanvulling. Echter, de dvd heft geen chapters (!). Zal iets te maken hebben met het idee dat je naar een bootleg video zit te kijken, maar wel erg vervelend als je een van de laatste nummers wilt afpelen!

johannesA
cd 3 met daarop de ep's Mountain EP en Another Ugly EP is erg goed!