Ik had zowel dit album als Iconoclast tot nu toe een 4,5 gegeven. Toch heb ik uiteindelijk Paradise Lost een halfje lager gegeven dan het nieuwe album. Hieronder leg ik uit waarom.
Vandaag de plaat nog maar eens opgezet om eens goed de vergelijking te trekken met Iconoclast. Het is op de pagina van Iconoclast wel al vaker gezegd dat het eigenlijk een soort Paradise Lost 2.0 is. Ik ben het daar toch niet echt mee eens. Er zit in Paradise Lost een soort melodramatisch element, dat ik in Iconoclast niet terugvind. Ik weet niet zeker waar dat aan ligt, maar ik gok op de behandelde thematiek. Aangezien het bij dit album gaat om (onder andere) de zondeval, en in Iconoclast om de welbekende overname door machines en dergelijke.
Zoals ik ook heb gemerkt bij vorige albums van Symphony X, lijkt het me duidelijk dat thematiek zwaar weegt als het gaat om de sound en de dynamiek waar de heren voor willen gaan. Ik zou bijna durven zeggen dat het centraal staat.
Als je vanuit dat opzicht Symphony X albums gaat beoordelen, dan heb ik eerlijk gezegd niets dan bewondering voor de band. De persoonlijke aanpak die ze op Paradise Lost benadrukken, de melodramatische passages en de lange duur van gesynchroniseerde backing vocals, verschillen mijns inziens van de wat onpersoonlijkere Iconoclast. Natuurlijk, smaken verschillen, maar ik vind hoe dan ook dat ze op hun albums uitstekend in staat zijn om zich vast te klampen en zich per album te profileren aan de hand van de thematiek.
Ik vind het qua technische kwaliteit dan ook lastig om beide albums een verschillende beoordeling te geven, tenzij ik dus puur af ga op mijn persoonlijke voorkeur wat betreft thematiek. Rest mij de vraag. Wat hoor ik liever? Een album over de zondeval, of een album over een geleidelijke machinale revolutie, die we, volgens een aantal nummers niet zomaar zonder morren kunnen aanvaarden? Eerlijk gezegd vind ik beide een beetje afgezaagd, maar ik geef het voordeel dan toch aan Iconoclast. De breuk met thematiek, in die zin dat ze van verleden naar toekomst zijn gegaan, geeft ook een (kleine) breuk met hun tot nu toe gehanteerde muzikale stijl. De vocalen, de algehele agressiviteit en venijnigheid op Iconoclast is voor mij een groot plezier en brengt de gedachte in mij naar boven dat deze heren nog altijd niet zijn uitgegroeid. Daar waar Paradise Lost naar mijn mening progressief is ten opzichte van muzikale stijl in voorgaande albums (met Odyssey als overgang), is Iconoclast zowel dat alsook in thematiek.
Wow zeg. Wat een verhaal. Haha.