Morrissey - Vauxhall and I (1994)

Label: Parlophone

1. Now My Heart Is Full (4:57)
  2. Spring-Heeled Jim (3:47)
  3. Billy Budd (2:09)
  4. Hold on to Your Friends (4:03)
  5. The More You Ignore Me, the Closer I Get (3:44)
  6. Why Don't You Find Out for Yourself (3:20)
  7. I Am Hated for Loving (3:41)
  8. Lifeguard Sleeping, Girl Drowning (3:42)
  9. Used to Be a Sweet Boy (2:49)
  10. The Lazy Sunbathers (3:08)
  11. Speedway (4:30)
avatar van spruitje
Ik denk dat de 'telefoongesprekjes' die hier bedoeld worden onder meer zijn: Het eind van 'Billy Budd' waarin een stukje uit de film Oliver Twist van David lean te horen is; in dit stukje is het de stem van The Artful Dodger..

avatar van Yeahz
Een erg aangename plaat. Ik heb hem nu pas 1x volledig geluisterd, maar wat ik allemaal gehoord heb klonk erg goed. Ik moet nog een beetje wennen aan de 'nette' stem van Morrissey, maar de muziekstructuur ligt mij absoluut. Ik ben benieuwd of dit een blijvertje blijkt te zijn.

avatar van Yeahz
Ja, dit is een prima plaat. Mooie nummers die door de kraakheldere stem van Morrissey meer glans krijgen. Ik kan er ook niet veel meer van maken dan dat, maar dat is in deze totaal niet negatief. Voor mij is dit echt een 4* album.

avatar van LucM
Net als de meeste anderen vind ik dit ook het beste album van Morrissey : 11 sfeervolle melodieuze songs met prachtige teksten, goede (gitaar)begeleiding en emotioneel gezongen.
"Now My Heart Is Full", "The More You Ignore Me, the Closer I Get" en "Speedway" vind ik de beste songs.

LucM schreef:

Het blijft mij verbazen dat door sommigen dit als het beste Morrissey-album wordt gezien. Hoe vaak ik het ook probeer, het klinkt voor mij niet en op een paar na vind ik de songs veel minder dan op You are the quarry en Ringleaders of the tormentos

avatar van Strangeways
Smaken verschillen. You Are The Quarry is absoluut sterk, maar echt alle nummers op Ringleader of the Tormentors vind ik zwakker dan het minste nummer op Vauxhall & I.

avatar van Yeahz
Echt een zalige plaat is Vauxhall & I; ik heb hem dan ook ietwat onderschat bij de eerste luisterbeurt. Waar het in eerste instantie aardige nummers waren die lekker in het gehoor lagen, werd dit plaatje met elke luisterbeurt beter. Heerlijke stem, prachtige popnummers.

Strangeways schreef:

Kun je toch niet menen strangeways! Een niemendalletje als Billy Bud beter dan I'll never be anybody's hero now of het meeslepende I will see you in far of places op ringleader???

Vauxhall begint bij mij langzaam iets te stijgen in waardering overigens, maar dat wollige geluid bevalt me nog steeds niet

avatar van Strangeways
Sorry, Bertus, ik vind Billy Budd zelfs een heerlijk nummer!

I Will See You In Far Off Places begint goed maar eindigt gewoon veel te chaotisch. Wel apart dat je I'll Never Be Anybody's Hero Now noemt. Dat nummer krijgt amper stemmen maar is in mijn optiek een prima liedje. Desaltniettemin stijgt het niet uit boven de ondergrens van Vauxhall & I: Spring-Heeled Jim, Used To Be A Sweet Boy, The Lazy Sunbathers (met alle respect overigens).

avatar van Omsk
Strangeways schreef:

Het einde van dat nummer is juist geweldig . Maargoed, ander album.

Strangeways schreef:
Sorry, Bertus, ik vind Billy Budd zelfs een heerlijk nummer!

De nummers die je noemt maken Vauxhall inderdaad voor mij tot een minder album. Billy Bud en Spring heeled Jim zijn songs die niet erg Morrissey-achtig zijn. Die nummers had een willekeurig ander bandje kunnen maken, heel gewone popliedjes.
I am hated for loving: matig maar gaat wel. The more you ignore me is goed qua tekst, maar de melodie is nogal middle of the road. hetzelfde vind ik gelden voor Used to be a sweet boy: ook niet erg opwindend.

Daarentegen: Why don't you find out for yourself vind ik het beste nummer, een meeslepend ritme, lekker gespeeld en gezongen, een beetje Smiths-achtig. Het nestelt zich ergens in mijn hoofd en dat is een goed teken.
ook goed vind ik Now my heart is full, lifeguard sleeping en ...vooruit the lazy sunbathers heeft ook wel iets, in ieder geval een curieuze tekst. Speedway hoort ook tot de betere.
Al met al kom ik tot 5 songs die ik goed vind, 3 matige en 3 ondermaatse nummers. (voor Morrissey 's nivo dan, die ik tot de top van de songschrijvers reken).
Daar komt bij dat ik het album te weinig helder geproduceerd vind.

beaster1256
hele goeie cd van morrissey , ja hij ging nog eens zijn duivels ontbinden , knap werk

In my own strange way
I've always been true to you
In my own SICK way
I'll ALWAYS stay true to you

Prachtig!

Vraagje. Wie vind er ook dat Seasick, Yet Still Docked eigenlijk op dit album thuishoort? Het is gevoelsmatig echt een Vauxhall & I nummer vind ik.

avatar van Gert P
Meegenomen voor 1 euro en prima plaat.

speranza
Dit is met afstand het beste album dat ooit gemaakt is. Morrissey ontbindt hierop inderdaad zijn duivels. Now My Heart Is Full gaat door merg en been.

avatar van nognooit
Tot nu toe mijn favoriete Morrissey plaat, van de vier die ik nu ken.

Meegenomen voor 1 euro en prima plaat.

Waar heb je 'm voor één euro gevonden?

avatar van Gert P
nognooit schreef:
Tot nu toe mijn favoriete Morrissey plaat, van de vier die ik nu ken.

Waar heb je 'm voor één euro gevonden?

Gewoon bij de plaatselijke platenzaa/fotozaak/reisburo.
Van de week ook een vandikhout bij frs voor 1 euro.

avatar van akira124
Eerste kennismaking met deze man, ik kan het niet echt in de categorie rock plaatsen vind het meer te rustige popliedjes.

akira124 schreef:

wie beweerde dan dat het rock zou zijn?

avatar van akira124
Staat boven bij genre....

avatar van vigil
Nou ja daar staat Pop / Rock en dat is wel waar het onder valt.

Er is helaas geen genre "ietwat cynische wellicht zelfs dramatiserende vegetarische Engelse Oud-The Smiths frontman met zeer aardige solocarrière", anders had hij daar vast onder gevallen

avatar van nognooit
Vegetariër, bedoel je.
Een gerecht is vegetarisch en iemand die geen vlees noch vis eet is een vegetariër.

Wat mij betreft valt dit inderdaad gewoon onder pop rock.

avatar van Rudi S
Oh, Ik dacht dat Vigil hier bedoelde dat Morrissey zo goed was dat hij niet van vlees en bloed kon zijn

Rudi S schreef:
dat Morrissey zo goed was dat hij niet van vlees en bloed kon zijn

of vis

avatar van Rudi S
Or Fish

avatar van Reint
Hoewel ik bij het openingsnummer heel even aan het wel érg opgepoetste geluid moest wennen, is het songmateriaal hier gewoon ijzersterk.
De titel Spring-heeled Jim kende ik al wat langer, en als iemand met een titel al een idee kan geven over hoe het nummer klinkt is het Morrissey wel. Klinkt ook precies zoals ik het verwacht had.
Valt het iemand trouwens op dat het intro van Billy Budd (klinkt veel als London ook qua akkoordenwisselingen) precies overeenkomt met All You Need Is Me? Hoorde het begin en ik wilde al bijna AYNIM gaan zingen.
De middelste twee nummers (die met die lange titels inderdaad ) behoren tot de beste nummers uit Morrisseys gehele oeuvre. Naar mijn mening klinkt WDYFOFY nog beter op de concertregistratie Introducing Morrissey, die hier te zien is.

avatar van vigil

Maar goed on topic, eigenlijk best een goede plaat dit!

speranza schreef:

Ik ben altijd voorzichtig met 'beste' en 'aller tijden', maar ik denk dat deze plaat hier niet ver af zit. Magistraal!

avatar van dix
dix
vigil schreef:
wie beweerde dan dat het rock zou zijn?

Dat beweert Morrissey zelf : "I'm a hairy-assed rocker"