menu

Profetus - The Sadness of Time Passing (2019)

mijn stem
4,17 (3)
3 stemmen

Finland
Metal
Label: Avantgarde

  1. The Sadness of Time Passing (14:33)
  2. Nostalgia (10:04)
  3. Momentary Burial (8:49)
  4. Northern Crown (15:15)
  5. Tiarnia (16:34)
totale tijdsduur: 1:05:15
zoeken in:
avatar van Don Cappuccino
4,0
Het album komt pas volgende maand uit, maar er staat al een officiële stream van de plaat op YouTube:

The Sadness of Time Passing

Prachtige melancholische funeraldoom uit Finland. Net als landgenoten Skepticism gebruikt Profetus geen bas, maar zet het orgel in het middenpunt van de belangstelling. Het zou mooi zijn dat met het succes van Mirror Reaper van Bell Witch platen als deze ook wat meer ruchtbaarheid krijgen.

avatar van Edwynn
4,5
Dit is nog zo'n juweeltje uit 2019 dat nu pas op mijn draaitafel is beland. Het houdt maar niet op.

Profetus wordt geafficheerd als funeral doom maar dat dekt de lading niet helemaal. Ja, het is sloom en groots maar niet massief en allesverstikkend. Deze Finnen geven veel lucht aaan hun compisities zonder de luisteraar te vervelen met verstilde postrockpassages. Eigenlijk keert de band terug op melancholische schreden van Anathema in een overtreffende trap. De typische treurmelodieën die afgewisseld door gitaar en toetsen gebracht worden herinneren daaraan.

De extra onderstreping zit hem in het mooi opgebouwdee Northern Crown waarin bewust of onbewust een ode aan Anathema's They Die zit verwerkt. De frivole uitgeleiding met de kickdrum is wel heel verrassend.

Kortom, The Sadness of Time Passing is een wonderschoon album voor de geduldige melancholicus. Er zit overigens nog altijd genoeg zwaarte in het geluid zo zonder bas. Ik mis hem niet. Al beginnen die onconventionele bezettingen wel een beetje als een gimmick aan te voelen. Maar dat terzijde.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:41 uur

geplaatst: vandaag om 09:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.