Leonard Cohen - Thanks for the Dance (2019)

Canada
Folk
Label: Sony

1. Happens to the Heart (4:33)
  2. Moving On (3:11)
  3. The Night of Santiago (4:15)
  4. Thanks for the Dance (4:13)
  5. It's Torn (2:57)
  6. The Goal (1:12)
  7. Puppets (2:39)
  8. The Hills (4:17)
  9. Listen to the Hummingbird (2:00)
avatar van DargorDT
Ik heb net geluisterd via Spotify... Het kwam toevallig zo uit, het is niet zo dat ik er speciaal voor opbleef. You Want it Darker was een favoriet van me, een tijdje althans. Of deze net zoveel indruk gaat maken, weet ik nog niet. Het klinkt wel mooi, donker en stemmig, maar ten opzichte van YWID is er niet echt iets nieuws te horen. Een fraaie reprise van YWID, zo zou ik deze willen noemen.

De lyrics zijn wel de moeite waard, voor zover ik er aandacht voor had. Puppets springt het meest in het oog/oor. Dit is ook typisch weer zo'n release die zich niet leent voor elk moment (al kan dat persoonlijk zijn). Gezien het tijdstip en de duisternis leek middernacht wel een goed tijdstip. Een glas whiskey erbij helpt ook wel, denk ik.

Gezien de achtergrond van dit project en het begeleidende verhaal rondom alle musici heeft dit natuurlijk een meerwaarde. Zou ik dat allemaal niet weten, dan keek ik er waarschijnlijk anders tegenaan. Nu is dit wel een mooie toegift op 's mans imposante carrière.

Ik hoop alleen dat dit de laatste 'nieuwe' release is. Dood is dood, tenslotte. Er zijn genoeg goede Cohen-songs bewaard om hem te blijven herinneren, daar is geen nieuwe release meer voor nodig.

avatar van brt
brt
Wat is dit album ontzettend smaakvol en prachtig klinkend geproduceerd zeg. Er gebeurt heel veel, maar veelal subtiel; op de achtergrond, waardoor het rijkelijk ademt.

Heel knap dat de producers de verleiding hebben weerstaan dit helemaal vol te proppen, zeker als je de imponerende gastenlijst ziet van wie hier allemaal aan meewerkt en misschien wel zijn/haar stempel had willen drukken. Je merkt dat alles in dienst van de stem van Cohen staat en dat alle instrumentatie en backing vocals er zeer smaakvol en sfeerverhogend aan zijn toegevoegd. Puik werk.

De songs spreken me ook aan, na twee keer draaien al. En het is ook weer heerlijk graven in zijn teksten, wat een held is het toch.

Gnib schreef:
Levertijden bij jpc.de zijn wel aan de lange kant.

Heb in elk geval al bericht dat hij verzonden is en dat duurt nooit lang vanuit Duitsland. Ik denk dat die levering bij nieuwe releases wel goed zit.

Toch alvast even op Spotify gaan luisteren. Dit is (inderdaad) allemaal met enorm veel smaak gedaan zeg! Het is helemaal Leonard Cohen. En wat heerlijk om zijn stem weer te horen. Ik zou willen zeggen: dit is een prachtig cadeautje aan de liefhebbers. Een aantal nummers springen er tussenuit, maar alles is gewoon heel fijn. En niet op zijn minst door de prachtige instrumentatie en achtergrondzang. Ik ga hier nog lang van genieten. Leonard Cohen is still alive!

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Wat een geweldige verrassing is deze plaat zeg! Cohen zijn gebrek aan zangstem wordt vakkundig weggepoetst door een productie om je vingers bij af te likken. Ritmisch prevelt Cohen zijn gedichten, vergezeld door de prefect gedoseerde muzikale omlijsting. Hier ga ik nog een paar keer goed voor zitten, maar wat een verpletterende eerste indruk.

avatar van Edgar18
Ik sluit mij aan bij bovenstaande lovende berichten. Wat een eerste indrukken, heel erg mooi!

avatar van staralfur
Wauw, Happens to the Heart hakt er goed in... Ga deze plaat zeker nog vaker luisteren de komende tijd.

avatar van the viking
Puppets is hemels!

In afwachting van mijn LP heb ik de digitale download gekocht op de Leonard Cohen shop.

Knap hoe alles door zijn zoon met Daniel Lanois, Jennifer Warnes en Javier Mas in elkaar is gezet.

Puppets en Happens to the Hear zijn mijn favorieten.

avatar van muziekobsessie
Wat een ongelofelijk mooi album dit zeg, schitterend gearrangeerd met subtiele doch hemelse begeleiding waardoor de teksten van grootmeester Cohen door merg en been gaan. Van mij mogen de muzikale canadezen vaker samenwerken...

Prachtig nieuw album van de Grootmeester. Geweldig hoe Adam Cohen en gastmuzikanten dit album voorzien hebben van een zeer subtiele muzikale inkleding.
Ik heb het album al enkele malen beluisterd en er is telkens iets nieuws te ontdekken.
De volgorde van de nummers heb ik al aangepast voor een nog betere persoonlijke muzikale belevenis:

1. The Goal: Door dit als eerste te zetten voelt dit nummer aan als een proloog voor een grootse gebeurtenis die de luisteraar nog te wachten staat. Een heel kort nummer dat ik non-stop op repeat kan zetten. De gitaar in dit nummer doet me sterk denken aan 'Avalanche'. Een ideale opener. 10/10

2. Moving On: Wat een hemelse gitaarintro en Spaans gitaar riedeltje dat doorheen het nummer zweeft. Zo hoor ik Leonard graag. Het nummer zelf heeft hij geschreven naar aanleiding van Marianne's dood. Voor mij persoonlijk één van de hoogtepunten van dit album. 10/10

3. Listen to the Hummingbird: Een kort gedicht ondersteund door piano en 'a choir of hummingbirds'. Het zwevend gevoel van het voorgaande nummer wordt hier fijn verdergezet. 8/10

4. Happens to the Heart: Terug een akoestische gitaar en een vleugje piano bij de intermezzo's. Wat een magistrale tekst. Dit is Vintage Cohen. Een instant klassieker! 10/10

5. It's torn: Weeral een gitaar maar ditmaal subtiel versterkt. Vervolgens komt er nog piano aan bod en tegen het einde van het nummer een engelenkoor. Leonard vertoeft hier in zeer aangenaam gezelschap. 8/10

6. Puppets: Een nummer met een tekst die brandend actueel is ondersteund door een synthesizer. Tegen het einde zijn de engelen daar ook weer. 9/10

7. The Hills: Een nummer dat niet zou misstaan hebben op 'Ten New Songs' door de muzikale toon van het nummer: synthesizer en drums. Het nummer zelf doet me persoonlijk sterk denken aan 'That Don't Make It Junk'. Voor de vierde keer op rij doen de engelen ook weer mee. 9/10

8. The Night of Santiago: Spaanse gitaar(intro) en een simpel baslijntje doorheen het nummer aangevuld met hier en daar een pianoakkoord en een soort van ritmisch flamenco-achtig handengeklap. De tekst zelf is een vertaling van een gedicht van Federico García Lorca. In het verleden heeft Cohen van deze dichter reeds een vertaling gemaakt van 'Pequeño vals vienés', wat iedere Cohen fan natuurlijk kent als 'Take This Waltz'. 9/10

9. Thanks for the dance: Wat mij betreft is dit de ideale afsluiter van dit prachtige album. Cohen schreef dit nummer in samenwerking met Anjani Thomas. In 2006 verscheen haar versie op haar album 'Blue Alert'. Nu 13 jaar later krijgen we eindelijk de versie van de Grootmeester zelf te horen. De ultieme versie zeg maar. 9/10

Thank you Leonard(& son).

avatar van ZAP!
Voorts ̶b̶e̶n̶ blijf ik van mening dat dit niet een officieel Leonard Cohen album is.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Waarvan akte.

Echter, beïnvloedt dat de beoordeling van de plaat?

avatar van Poles Apart
ZAP! schreef:

Wat is het dan volgens jou? Een bootleg?

avatar van erwinz
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Leonard Cohen - Thanks For The Dance - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Leonard Cohen - Thanks For The Dance
Leonard Cohen keert nog één keer terug met een prachtig gearrangeerd slotakkoord dat een half uur lang de aandacht opeist en diep ontroert

Drie jaar na zijn dood keert Leonard Cohen nog één keer terug met een album. Volgens zijn zoon Adam is het echt het laatste album en het is een album waar Adam zijn ziel en zaligheid in heeft gestoken. De hele ruwe schetsen en grotendeels gesproken teksten die overbleven na de You Want It Darker sessies zijn door Adam Cohen en een heel leger aan topmuzikanten verder ingekleurd. Dat is op bijzonder smaakvolle en subtiele wijze gedaan, waardoor de intense zang en gesproken woord van Leonard Cohen centraal staan. Thanks For The Dance is echter geen dichtbundel op muziek, maar een album dat geen moment misstaat in het niet heel omvangrijke maar desondanks bijzonder indrukwekkende oeuvre van Leonard Cohen.

Het is deze maand alweer drie jaar geleden dat Leonard Cohen overleed. Het een paar weken voor zijn dood uitgebrachte You Want It Darker leek lange tijd de zwanenzang van de Canadese singer-songwriter te zijn, maar er was nog wat restmateriaal van de You Want It Darker sessies en de tijd die Leonard Cohen daarna nog restte.

Het materiaal bestond in de meeste gevallen uit ruwe schetsen of zelfs alleen uit gesproken of gezongen teksten, maar het was de missie van Leonard’s zoon Adam om er een volwaardig album van te maken. Om direct maar met de deur in huis te vallen: dat is uitstekend gelukt.

De eerste muzikant die de ruwe schetsen die Leonard Cohen ons naliet verder mocht inkleuren was zijn vaste gitarist Javier Mas, die een prominente rol speelt in de instrumentatie op het deze week verschenen Thanks For The Dance en een deel van de songs fraai inkleurt met zijn zo'n herkenbare akoestische gitaarspel.

Hier liet Adam Cohen het niet bij, want de gastenlijst werd uiteindelijk zeer imposant. In de credits duiken topmuzikanten als Beck, Matt Chamberlain, Bryce Dessner (The National), Leslie Feist, Daniel Lanois, Patrick Leonard, Dustin O'Halloran, Richard Reed Parry (The Arcade Fire), Damien Rice en Patrick Watson op en uiteraard was er ook een plekje voor oudgedienden Sharon Robinson en Jennifer Warnes, die Leonard Cohen decennia lang fraai vocaal ondersteunden. Producer Adam Cohen deed ook nog een beroep op The Stargazer Orchestra en schakelde bovendien het Berlijnse koor Cantus Domus en het uit Montreal afkomstige Shaar Hashomayim koor, dat ook op You Want It Darker was te horen, in voor Thanks For The Dance.

Ondanks het enorm grote aantal muzikanten dat bijdroeg aan het album is Thanks For The Dance een uiterst ingetogen of zelfs sober album, waarop de stem van Leonard Cohen centraal staat. De teksten worden in veel gevallen voorgedragen zoals we dat kennen van zijn laatste album en het zijn zoals altijd teksten die alle aandacht verdienen. Op basis van de eerste track die het album voor ging (The Goal), was ik een beetje bang voor een serie gedichten op muziek, maar Thanks For The Dance bevat bijna uitsluitend echte songs.

De dichter Leonard Cohen vertelt op zijn definitieve zwanenzang nog een aantal bijzondere verhalen, die met veel urgentie worden vertolkt en prachtig zijn ingekleurd. In productioneel en muzikaal opzicht is Thanks For The Dance wat mij betreft een van de mooiste albums die Leonard Cohen gemaakt heeft, maar ook de songs op het album zijn meer dan restjes van de sessies die You Want It Darker opleverden. Thanks For The Dance duurt slechts 29 minuten, maar het zijn 29 minuten waarin de Canadese muzikant je nog één keer bij de strot grijpt met zijn uit duizenden herkenbare stijl.

Leonard Cohen staat in de boeken als één van de grootste singer-songwriters uit de geschiedenis van de popmuziek, maar uiteindelijk maakte hij in een carrière die zes decennia bestrijkt maar 15 studioalbums. Twee in de jaren 60, vier in de jaren 70, twee in de jaren 80, één in de jaren 90, twee in de jaren 00 en maar liefst vier in het afgelopen decennium.

Leonard Cohen stond in de laatste jaren van zijn leven vaker op het podium dan ooit tevoren en verkeerde ook op zijn albums in een uitstekende vorm. Het geldt ook weer voor Thanks For The Dance dat in alle opzichten een prachtig slotakkoord is. De archieven van Leonard Cohen zijn volgens zijn zoon Adam nu leeg, maar Adam verdient lof en respect voor het creëren van een Leonard Cohen album dat ik echt niet had willen missen. Erwin Zijleman

Poles Apart schreef:

Wat is het dan volgens jou? Een bootleg?
Dat komt al dichter in de buurt.

avatar van Ducoz
ZAP! schreef:
Dat komt al dichter in de buurt.

Wat een onzin. Dan zou bijwijze van spreken alles wat na het terziele gaan van een groep of artiest een bootleg kunnen zijn. Is bijvoorbeeld Free As A Bird van The Beatles ook een bootleg? Omdat de rest dat opmam met een overgebleven take van Lennon? Of de geremixte platen die recentelijk van ze uitkwamen ook?

Bootlegs zijn over het algemeen uitgaves, veelal illegaal verkregen of opgenomen, uitgegeven door labels waar de oorsprongkelijke artiest of label niks aan verdient.

Hoe je het went of keert, het is een officiële uitgave waar het label en Cohens famillie, en de gene die die mee spelen aan verdienen. Je hoort Cohen. Het materiaal is van niveau. Er is geprobeerd om letterlijk en figuurlijk in de geest van Cohen te componeren. Niks mis mee lijkt me. Pas als iedere laatste flard, kuch en zucht van de plank wordt getrokken lijkt mij protest op de juiste plek.

avatar van ZAP!
Nou nou, zo serieus was het allemaal niet bedoeld... maar prima verweer.

avatar van Slowgaze
ZAP! schreef:

Officieel is niet het woord dat ik zou gebruiken, maar het album voelt toch niet helemaal aan als een echte Leonard Cohen. De muziek en de vocalen lijken regelmatig niet helemaal op elkaar aan te sluiten, hoe goed Adam Cohen en de andere muzikanten hun best doen om voor een begeleiding te zorgen die heel erg klinkt als de begeleiding op een Leonard Cohen-album. Zo te horen stammen de vocalen ook uit heel verschillende periodes; de gruizigheid van de stem kan nogal eens variëren. Dat voelt toch een beetje alsof er een Tupac-truc met Cohen is uitgehaald.

In weerwil van het stuk dat Poles Apart post, is de muziek echt wel een nostalgia act. Sowieso wordt er veel op dit album gerecycled. De teksten van 'Puppets' en 'The Hills' staan al jaren in mijn boekenkast, evenals het zelfportret op de achterkant van het hoesje. Dat is niet per se heel vreemd, dat deed Cohen heel regelmatig, een gedicht als liedtekst gebruiken of een liedtekst als gedicht publiceren, maar in het geval van nog geen halfuur muziek vind ik dat toch wat magertjes.

Ik moet nog een paar keer extra luisteren, maar hoger dan vier sterren ga ik niet zitten. Net als de vorige albums - solide Cohen-platen, maar niet veel meer dan dat - verbleekt dit album bij het fantastische werk uit de jaren zestig en zeventig.

@themovies schreef:

Thank you Leonard(& son).

fantastisch de nieuwe indeling maakt 'm perfect! Duidelijke verbetering, bedankt.

avatar van dafit
Uit mijn tweewekelijkse nieuwsbrief over de beste nieuwe popmuziek (aanmelden kan hier):

Vlak voor zijn dood in 2016 deed Leonard Cohen het verzoek aan zijn zoon Adam om een aantal onvoltooide nummers af te ronden. Hij trommelde een leger aan muzikanten op - van Bryce Dessner van The National, Damien Rice, Daniel Lanois, tot Patrick Watson - en drie jaar later is daar een indrukwekkend album.

Thanks For The Dance brengt in een halfuur negen nummers, die in het verlengde liggen van You Want It Darker - het album dat kort voor Cohens overlijden verscheen. Uiteraard horen we zijn donkere bariton en poëtische teksten, maar wat vooral opvalt is de in de puntjes verzorgde instrumentatie. Zo klinkt op meerdere nummers, waaronder Moving On, het prachtige gitaarspel van Javier Mas en Beck speelt harp op The Night of Santiago.

Hemels mooi is de titeltrack met samenzang van Cohen, zangeres Jennifer Warnes (eerder te horen op Take This Waltz) en Leslie Feist; alsof ze samen op het podium staan. “Thanks for the dance / It’s been hell, it’s been swell, it’s been fun / Thanks for all the dances / One two three, one two three one”, zingt Cohen op dit ontroerende slotakkoord.

avatar van vinylbeleving
Mooie plaat weer, maar waarom is het vinyl zo achterlijk duur?!

vinylbeleving schreef:
Mooie plaat weer, maar waarom is het vinyl zo achterlijk duur?!
Echt goud op de hoes? Helaas is het witte vinyl op jpc.de uitverkocht (was 27,99), op amazon.de nog wel vinyl voor 27,99 (geen verzendkosten). In NL overal 35,-, raar...
Zwarte vinyl trouwens wel nog verkrijgbaar bij jpc.de, ook voor 27,99 (eens in de zoveel tijd gratis verzending daar, maar is net geweest).

RichardKoning
RichardKoning schreef:
Leonard had de mooiste grafstem ooit.

Niemand die dit kan beamen?

..deze plaat is "hemels" mooi trouwens. Ik wordt er bijkans stil van.

avatar van Broem
reptile71 schreef:

Goed lezen Vinyl verzenden is bij JPC altijd gratis. Wel stevig aan de prijs dit album. Dat dan weer wel.

Broem schreef:
Goed lezen Vinyl verzenden is bij JPC altijd gratis...

Wauw, dat wist ik niet! Handig om te weten dus... Nooit gelezen, ontvang alleen regelmatig een mailtje dat ze weer tijdelijk gratis verzenden.

avatar van SirChenque
Vooral de nummers met gitaararrangementen zijn smullen zeg! En de tekst van "Puppets", helaas nog steeds actueel, misschien wel meer dan ooit..............

Volg hier mijn Spotify-playlist met juweeltjes

avatar van Wandelaar
Subtiel gedaan, deze laatste dans.
Respectvol kunstwerkje. De teksten doen hier het werk. De rest is omlijsting.

Dertig minuten kippenvel!
Een zeer waardige afsluiting van Leonard's repertoire. Ongelofelijk muzikaal en met veel gevoel instrumentaal ingekleurd. En tel daarbij dan ook nog de super productie op waardoor het klinkt alsof de man live voor je in de kamer staat. Hoewel dat laatste natuurlijk ook van de kwaliteit van je installatie afhangt.
Enorm jammer dat het hier bij zal blijven. Of zal toch nog stiekem ergens verborgen materiaal liggen?

avatar van Poles Apart
comfortably numb schreef:

Z'n zoon heeft al bevestigd dat dit het allerlaatste wapenfeit van pa is en er niet nog meer materiaal voorhanden is. Maar goed, je weet natuurlijk nooit. Wie weet wordt "Lenny's Lost Album" uit om-het-even-welk-jaar ooit nog opgeduikeld.