Machinefabriek - Huis (2007)

Electronic
Uitgebracht in eigen beheer

1. Welkom Thuis (3:21)
  2. Bloesem (1:43)
  3. Braakland (2:15)
  4. Suze Nane Poppe (0:25)
  5. Droog Water (2:42)
  6. Wieg (0:27)
  7. Schaduw (2:14)
  8. Afgebroken Flats in Presikhaaf (1:48)
  9. Slaapzacht (2:46)
  10. Kinderboerderij (1:58)
Electro_
Hee, wat een leuke hoes. Ik heb al een tijdje niet meer naar Machinefabriek-releases geluisterd, misschien deze maar weer meepikken. De titels zijn ook weer geniaal trouwens.

handsome_devil
Afgebroken flats in Presikhaaf! Een titel waarmee ik me weer kan identificeren als mede-inwoner van Arnhem

Sietse
ik heb hem toevallig gisteren gekocht, maar nog niet aan luisteren toegekomen...
Hij schijnt weer redelijk richting zijn manchester geluid te gaan.

Erg belangrijk om te weten is iig dat hij veel gast muzikanten hier heeft gehad.

avatar van Gyzzz
Ik heb hem vandaag gekocht en meteen geluisterd. En inderdaad klinkt hij zoals Manchester, maar hij is wel iets minder goed (logisch, Manchester is geniaal ). Dat neemt dus niet weg dat deze toch heel erg leuk is.

Er zijn voor 'Huis' weer allerlei instrumenten bijgepakt, waaronder cello, balalaika, en trompet, waarmee het weer een gevarieerd werkje is desondanks toch een mooi geheel vormt. Net als op Manchester is de stijl van de muziek weer heel illustratief. De geluiden roepen bij mij allerlei beelden op, waarbij ook 'Afgebroken Flats in Presikhaaf' een passende titel is voor een wat somberder, grauwer nummer. Verschil met voorgaande schets-cd'tjes is dat het hier allemaal nog wat minimaler en spaarzamer is. Ik vraag me vaak af wat er nu eigenlijk goed is aan het eenzame tokkeltje hier of daar, maar ik zit ook hier toch weer echt te genieten Een mooi voorbeeld van 'less is more', zou ik zeggen.

De sterren komen later, eerst nog een paar keer luisteren.

Al die 3"s met korte nummers, zoals Bij Mirjam, Manchester en ook deze vind ik qua geluid trouwens zo ontzettend Nederlands in positieve zin, zijn er meer die dat vinden?

Sietse
Ik zou niet per direct zeggen Nederlands, maar ik snap wel waar het vandaan komt.
Als ik zo mijn 3" er bij pak en Machinefabriek niet mee tel dan zijn er toch wel veel die maar 1 nummer hebben. Terwijl er toch ook wel een paar zijn met meer dan 4 nummers.

Moet er trouwens bij zeggen dat ik het nog steeds een geweldig concept vind, de 3". Het is een goede begrenzing voor de lengte van een release. Vind het alleen wel jammer dat ze de laatste tijd zo snel wat duurder zijn (denk dan alleen al aan mijn eigen 3" die 8 euro is)
Het klinkt misschien heel erg stom, maar 5 a 6 euro voor zo'n cd'tje is eigenlijk een hele mooie prijs (als het een cdr is dus)

Sietse
Ohh en Gyzzz heb je Hapstaart eigenlijk al gehoord? Zo ja, wat vond je daar van?

avatar van Gyzzz
Hapstaart heb ik één keer gehoord, en die vond ik wel interessant klinken, maar dat is er wel eentje die je wat minder snel opzet omdat de omgeving er wel echt helemaal stil voor moet zijn. Weer een heel andere aanpak trouwens hè, het leek een beetje op dingen van Alva Noto vond ik zelf.

Maar goed, hij leek me dus leuk, al loop ik wel wat meer warm voor releases als huis.

Sietse
Inderdaad meer in de richting van Alva Noto, al zou ik nog meer in de richting denk van minimalisten zoals Taylor Deupree en Richard Chartier (met name die laatste)

Electro_
Vandaag in bestelling gegaan, ik ben benieuwd. Het is de eerste 3" die ik koop van Machinefabriek, maar zal zeer zeker niet de laatste zijn. Ik wil sowieso Manchester ook nog kopen!

avatar van pjh1967
Op de Luisterpaal/3voor12 beluisterd. Kan mij als rock/popfan weinig boeien. Blijft minimalistisch geneuzel in mijn oren. 1.5*

avatar van thomzi50
Vind het erg aardig klinken zo op het eerste gehoor.

avatar van jeroen1904
Eerste ontdekking via de luisterpaal (had wel al veel over Machinefabriek gelezen hier op musicmeter)en valt heel goed mee. Ideaal om s'avonds rustig te beluisteren en te genieten van alle geluidjes. Vraagje, weet iemand of dit ook in België te verkrijgen is, want daar vrees ik wat voor.

jeroen1904 schreef:

Gewoon te bestellen op www.machinefabriek.nu . Daar staat ergens een mailadres waarnaar je kunt mailen voor bestellingen.

avatar van Onderhond
Tof ding die luisterpaal, al mogen ze wel wat betere muziek selecteren.

Blijft dit maar matige ambient vinden. Weinig sferisch, nogal bedrukt en té voortkabbelend. Voelt aan als een saaie herfstdag waarop je eigenlijk leuke dingen gepland had.

Hier en daar wel een lieflijk plingetje, vandaar 2*

Edit: En eigen beheer of niet, die cover kan echt niet.

avatar van luc011190
Onderhond schreef:
Voelt aan als een saaie herfstdag waarop je eigenlijk leuke dingen gepland had.

Prachtige en perfecte omschrijving over het gevoel dat ik ook bij veel ambient heb.

avatar van jurado
Onderhond schreef:

Blijft dit maar matige ambient vinden..

Oooh dit is ambient..

Niet dan ?

avatar van jurado
Nou ja...het is wel erg kort door de bocht dunkt mij.

avatar van Onderhond
Dan ben ik wel erg benieuwd geworden naar wat het wel is. Laat je gaan.

gruizig en prettig.

Dit hangt heel erg in de richting van dingen zoals Tape alleen dan met een wat voller geluid. Ook komt Minamo bij mij op in gedachten. En wederom is toch ook William Basinski niet heel ver weg.
Echter zoals altijd weet Rutger er toch een heel erg eigen twist aan te geven. Op een eigenwijze manier weet Machinefabriek uit samples van gast muzikanten toch weer erg bijzonder liedjes te maken.
Eigenlijk alleen Schaduw (nummer 7) weet mij niet helemaal te geraken.
Zoals Gyzzz al zei, het is geen Manchester, maar toch wederom erg leuk.
4.0 sterren.

dani
Een vergelijking naar Minamo, zo zo. Ik moet zeggen dat mijn interesse naar Machinefabriek nog nooit echt gewekt is. Ken wel het een en ander van hem, maar dat haalt het dan toch niet bij de vergelijkingen die jij hier aanhaalt, Sietse. Maar zal deze binnenkort toch eens opzetten

Sietse
deze is dan misschien niet zo mooi als sommige van de albums van minamo, maar Rutger heeft toch zeker wel dingen gemaakt die daar makkelijk aan kunnen tippen, maar die zitten dan juist weer op een heel ander vlak...meer in de gitaar drones enzo en niet de minimal music hoek.

avatar van Gyzzz
Opmerkelijk Sietse, Schaduw vind ik het mooiste nummer van het cd'tje

Sietse
tsja, toch duidelijk een kwestie van smaken verschillen heh

avatar van jeroen1904
Gyzzz schreef:

Thanks, heb deze ineens besteld. Had ook graag Manchester bij de bestelling gedaan , maar deze is helaas al uitverkocht.

Favoriete nummers op deze zijn bloesem en ook schaduw (plaat staat gelukkig nog op luisterpaal zodat ik deze nog kan beluisteren). Ben echt wel blij dat ik deze artiest heb leren ontdekken, verhoogd naar 4 .

Onderhond schreef:
Tof ding die luisterpaal, al mogen ze wel wat betere muziek selecteren.

Hier en daar wel een lieflijk plingetje, vandaar 2*

Edit: En eigen beheer of niet, die cover kan echt niet.

Vind de hoes juist wel wat hebben

Maar over de muziek: klinkt op het eerste gehoor wat saai. Nog maar een paar luisterbeurten gunnen voor het oordeel.

Sietse
HaanHoen, ik denk dat ie niet de layout bedoeld maar de kwaliteit van het plaatje dat hier staat.

avatar van HaanHoen
Oke, dat heb ik dan mogelijk verkeerd begrepen

avatar van Onderhond
Nee dus, ik vind het design gewoon echt knudde.

Sietse
oh ok, dat kan. ik dacht dat het je om de kwaliteit ging....zie nl gewoon de compressie randen om de letters heen en dat vind ik erg kut,..

ben het wel met je eens dat het niet de meest geniale hoes is die ik ooit heb gezien...en ook zeker niet de mooiste van Machinefabriek.

Na een aantal luisterbeurten ben ik toch wel te spreken hierover. Voor nu 3,5*

avatar van oruiz
mooie koffer, mooie muziek, zoals we gewend zijn van zuydervelt

avatar van BoyOnHeavenHill
(Na 9½ jaar radiostilte!) Moeilijk om hier wat over te zeggen. Een soort mengelmoes van "gevonden geluiden" à la John Cage, minimal music en vervreemdende, Pere Ubu-achtige, schurende geluidscollages, alles toch wel vrij dwingend en inventief geserveerd, bijna een instrumentale versie van Spinvis. Twintig minuten intrigerende associatieve geluidsstromen, en na afloop vraag ik me af waar ik naar geluisterd heb, wat het me waard was en wat ik zou hebben gemist als ik het nooit had gehoord. Dat laatste is zeker niet nihil, maar is het ook véél?