Jim Moray - The Outlander (2019)

Folk / Country
Label: Managed Decline

1. Lord Ellenwater (4:20)
  2. Bold Lovell (3:34)
  3. When This Old Hat Was New (4:47)
  4. Lord Gregory (6:19)

met Josienne Clarke

5. The Bramble Briar (6:03)
  6. John Barleycorn (4:09)
  7. The Isle of St. Helena (5:39)
  8. Australia (2:38)
  9. Jack Tar (3:52)
  10. The Leaving of Liverpool (5:17)
avatar van Culture VBJ
Jim Moray. Britse zanger/multi-instrumentalist/producer.
Hij wordt gemakshalve in het “folk” hoekje gestopt, maar daar doe je zijn muziek mee tekort. Zeker, hij interpreteert geregeld oude, traditionele folksongs, maar hij schuwt het experiment niet. Integendeel. Veel arrangementen, zeker op zijn eerste twee albums (“Sweet England” uit 2003 en “Jim Moray” (met die Bowie hoes) uit 2006), zijn bij puristen redelijk controversieel. Een van zijn meest opmerkelijkste covers is “All You Pretty Girls”, waarmee hij het origineel van XTC moeiteloos evenaart. Het staat op zijn derde album “Low Culture” uit 2008, een van zijn topalbums. Datzelfde geldt ook voor “Skulk” uit 2012. Daarop een fantastisch gedreven banjo cover van Fleetwood Mac’s “Big Love”. Zijn laatste meesterwerkje stamt uit 2016. “Upcetera”. Misschien wel zijn beste album. Hoogtepunt is zijn eigen compositie (want, let wel, dat kan hij ook!) “Sounds of Earth”. Het is zijn mooiste liedje en een van mijn favorieten allertijden. Het gaat over de gouden platen die sinds 1977 met de Voyagers door het universum reizen.
En dan is er nu zijn nieuwe album. “The Outlander”, uitgebracht op een klein nieuw label, wat betekent dat de distributie in Nederland moeizaam zal zijn. Het is zijn meest traditionele album, met weinig experimenten, of het moet het gebruik zijn van zijn nieuwste aanwinst, een 1949 Epiphone Triumph gitaar, gebruikelijker in blues dan in folk. Daarentegen is er niets aan te merken op de gloedvolle vertolkingen van de tien liedjes op dit uitstekende album.

avatar van Lura
Leuk dat ik eindelijk een medestander krijg, die het op MusicMeter ondergeschoven kindje genaamd folk promoot!

Jim Moray maakt trouwens ook deel uit van False Lights en is de broer van Jackie Oates.

Ken je trouwens de zangeressen Samantha Whates en Josienne Clarke al, Culture VBJ ?

Van Samantha verschijnt aanstaande vrijdag dit album : Samantha Whates - Waiting Rooms (2019)
En van Josienne een week later dit album : Josienne Clarke - In All Weather (2019)

avatar van Culture VBJ
Lura schreef:

Samantha Whates kende ik nog niet, maar ik heb al drie nummers gehoord van haar nieuwe album. Veelbelovend!
Josienne Clarke ken ik van haar duo albums met Ben Walker. Zijn album Echo van dit jaar is erg mooi!

avatar van Lura
Echo is een schitterend en vernieuwend album, een van de mooiste folk releases van dit jaar.
Samantha Whates speelt samen met Josienne Clarke in het kwartet PicaPica.
Ze zijn al heel lang goede vriendinnen en zingen al heel lang samen, kennen elkaar vanuit de Londense folkscene.

Nog een mooie, recente folkrelease is Neighbours and Sisters van Bird in the Belly.

Josienne Clarke heeft haar bekendheid in Nederland trouwens grotendeels te danken aan het voormalige forum van Johnny's Garden. Op dat forum waren in het verleden de nodige folk liefhebbers actief, waaronder ikzelf. Mijn voormalig Johnny's Garden collega Hans Jansen was de eerste die in Nederland een recensie over het debuut van Josienne schreef. En Math Heyen van hetzelfde forum werd twee jaar later haar boekingsagent in Nederland.