Kelly Clarkson - My December (2007)

Label: RCA

1. Never Again (3:36)
  2. One Minute (3:05)
  3. Hole (3:01)
  4. Sober (4:50)
  5. Don't Waste Your Time (3:35)
  6. Judas (3:36)
  7. Haunted (3:16)
  8. Be Still (3:24)
  9. Maybe (4:22)
  10. How I Feel (3:40)
  11. Yeah (2:42)
  12. Can I Have a Kiss (3:29)
  13. Irvine (4:15)
  14. Chivas (3:31)
  15. Dirty Little Secret * (3:34)
  16. Not Today * (3:30)
  17. Fading * (2:52)
  18. Never Again [Dave Audé Radio Remix] * (4:11)
  19. Never Again [Dave Audé Club Mix] * (7:55)
avatar van Ericos
Dit album is toch veel slechter dan 'Breakaway' ????? :O

Anders, niet slechter.

avatar van rOomijsjje
Musicer schreef:
Anders, niet slechter.

Zeker niet slechter!! dat vind ik iig..

L_T_B schreef:

((3 x 5) + (2 x 4,5) + (5 x 4) + (2 x 3,5) + 3 + 2,5) : 14 = 4*

ja, maar je kunt nevernooit voor elk nummer 5* geven, dus dan zou je ook nooit een album 5* kunnen geven

1,0
Ik heb het album ook gekocht. Ik heb Breakaway niet, maar ik vind deze zeker niet slecht. Sommige nummers vind ik niks, maar er staan zeker goeie nummers op. Hebben jullie ook de recensie in Veronica Magazine gezien? Het kreeg 1 ster(van de vijf) met het onderschrift 'Triest geval'. beloofd niet veel goeds...

My December speelt dagelijks bij mij en daar ik hem bijna een week heb wordt het eens tijd om mijn mening deftig te verwoorden.

De nieuwe van Kelly Clarkson zorgde al voor heel wat commotie voor de release. Miss. Clarkson heeft grote baas Davis wandelen gestuurd met zijn popdeuntjes en 10 miljoen dollar en heeft de controle over haar album geen moment laten verslappen. Elk nummer is mede door haar geschreven en de productie was ook al in haar handen ... Kleine meisjes worden groot en voor Idooltjes is dat niet anders, al laat My December niet vermoeden dat Clarkson groot geworden is dankzij American Idol want wat gedurende deze 52 minuten wordt tentoon gespreid is het werk van een artieste die weet wat ze wil en dat ook doet, niet een plaatje dat braafjes door een poppemieke is ingezongen.
Volgens Kelly kijk je in december even terug op de voorbije periode en maak je je klaar voor een nieuwe start, vandaar de titel. De periode die Clarkson achter de rug heeft was geen gemakkelijke maar zorgde wel voor een plaat die stevige songs afwisselt met artistieke hoogstandjes vergeleken met haar vorig werk en pakweg de hele meuk die heden ten dage langskomt op radio en tv.

I hope the ring you gave to her turns her finger green, de eerste zin die door de luidsprekers knalt is meteen een schot in de roos. Never Again is een erg directe song die de aandacht opeist met heerlijke gitaren, goeie backings tijdens het refrein en de vocalen van Kelly die toen terugdenken aan Since U Been Gone en Behind These Hazel Eyes, al blijken deze twee hits uit Breakaway slechts een opwarmertje geweest te zijn vergeleken met wat Never Again is en met wat nog komen zal. Aan de hand van deze eerste single werd maar al te snel geconcludeerd dat het album een bittere plaat zou worden vol kwade break-up songs, deels waar, deels niet.
Neem One Minute bijvoorbeeld, wie wil kan hier weer een gebroken hart in terugvinden, maar de vergankelijkheid van leuke dingen en onzekerheid liggen wat meer voor de hand. Op muzikaal gebied heeft het groot geweld van Never Again plaatsgemaakt voor electronische bliepjes en hoewel dat even wennen is, zal je er jezelf maar al te gauw op betrappen dat je het refrein loopt te neuriën want dat is er eentje dat erg makkelijk blijft hangen. Deels is dat te danken aan de muziek maar ook de teksten van Clarkson doen hier een duit in het zakje.
Ook Hole, waarvoor de gitaren weer uit de kast mogen komen, heeft een erg simpele maar krachtige tekst die de lading van deze song perfect dekt. Hier krijgen we net zoals bij de twee voorgaande nummers de vocalen van Kelly die schreeuwerig klinken, al deert dat helemaal niet. Integendeel zelfs, brave toonladdertjes à la Celine Dion en Mariah Carey zouden totaal misstaan bij wat de muziek je laat geloven.
Geloofwaardig is ze zeker die Kelly, vooral in Sober, de tweede single. Deze ballad, die Because of You degradeert tot een niemendalletje, is één van die nummers die na afloop van de plaat nog aan je lijf plakken. In opbouw is dit nummer prachtig, geen herkenbaar refrein, maar juist daarom zo mooi als het rustig begint, opbouwt naar een climax om uit zijn voegen te barsten (ballad-wijs gesproken) na "Wake up". Er wordt gefluisterd dat dit nummer Grammy-waardig is, and rightful so, niet alleen voor de muziek en de stem, maar ook op tekstueel vlak is dit nummer een pareltje. Een pareltje dat verhaalt over overleven, over vasthouden aan het goede in het leven.
Totaal tegenovergesteld is de boodschap in Don't Waste Your Time, waarin ze haar geliefde of gewoon vriend vraagt om haar los te laten. Dit nummer heeft een erg poppy sfeer over zich en zou zeker niet misstaan op Breakaway, ergens rond Gone want daar flirt deze toch wel mee.
Terug naar de serieuze kant van de zaak met Judas. In de eerste paar regels vertelt Kelly ons kort het verhaal van Judas om daarna weer persoonlijk te worden in de stijl van Never Again maar dan minder radio-vriendelijk, want echt snel zal je Judas niet beginnen meezingen, dit is er eentje die wat tijd vraagt.
In een mum van tijd echter zal menig luisteraar verslingerd zijn aan Haunted, die wat Evanescence-achtig aandoet zonder te klinken als wannabe. Dit nummer over de zelfmoord van een vriend van haar is er eentje als Sober die aan de ribben blijft kleven. Het geruis aan het begin zet meteen de toon en de zachte doch duistere toon waarop Kelly de verzen zingt durven wel eens kippevel veroorzaken, zoniet dan krijg je een herkansing na het tweede refrein als de muziek wegvalt en Clarkson fluistert, wat de emotionele lading versterkt.
De stortvloed aan emotie uit Haunted wordt wat verzacht door de twee volgende nummers.
Het melancholische nummer Be Still, waarin ze wou dat allewas zoals vroeger en ze dingen overnieuw kon doen flirt met een heerlijk gitaartje dat wat bluesy aandoet, maar bovenal is dit een rustpunt in een album dat zich voornamelijk concentreert op rocksongs .
Maybe is een van de songs die het live erg goed zou doen en dat is begrijpelijk. Wederom is er lak aan een herkenbaar refrein en kent het een leuke opbouw als Sober. 2/3 van het nummer wordt akoestisch begeleid om dan wat zacht te gaan rocken.
Op dat elan gaat How I Feel door, een zacht rockertje dat poppy aandoet met een leuke tekst. Wederom is dit een groeiertje dat je wel meteen zal meetappen maar echt blijven hangen doet het pas na een aantal luisterbeurten.
Nog eentje die tijd nodig heeft is Yeah, het kortste en meest simpele nummer van het album. De eerste malen weet je amper wat die Yeah was na afloop van het album, maar eens hij zich geworteld heeft in je gehoorgangen loop je op de meest vreemde momenten Yeeeaaaah te kelen. Erg funky nummer dat al bij al een aangename verrassing is.
Can I Have a Kiss (tuurlijk kan ze dat, meer dan één zelfs) doet meteen denken aan Maybe, maar schijn bedriegt. Eens het refrein eraan komt begint het rustig te rocken. Geen hoogdravend nummer, maar wel eentje met een mooie tekst en het geheel heeft een country sfeertje zonder nadrukkelijk de wegen van Carrie Underwood te bewandelen.
Het beste tot het laatste bewaren, dat is wat My December doet. Op Irvine legt Kelly heel haar ziel bloot in dit bericht aan God. Ontstaan na een optreden in Irvine, op de badkamervloer van de kleedkamers ginder is dit nummer een weerspiegeling van een van de zwaarste momenten uit haar leven. De pauze van bijna een minuut na dit nummer is perfect om even te bekomen, want dit is een song die je naar de keel grijpt. Kelly verkent hier vocaal voor haar onbewandelde paden, ze kan in de maat schreeuwen (Never Again, One Minute, Hole, ...), ze kan gewoon zingen (Sober, Be Still, ...), maar hier klinkt ze als nooit tevoren. Breekbaar, teder, wanhopig, ... het enige dat je wil doen is haar in je armen sluiten en beloven dat alles goed komt.
Na Irvine krijgen we nog Chivas. Het lijkt opgenomen met een goedkoop bandopnemertje en dat is, samen met de tekst de grote troef dat van Chivas de gepaste afsluiter maakt.

Dat deze My December, en de rest van Kelly's werk, voor sommigen niet werkt is begrijpelijk want smaak is koop, maar met deze plaat is denk ik wel bewezen dat Kelly Clarkson meer is dan één van de Idols. Met Breakaway was ze zich al aan het losschudden van American Idol, maar met deze nieuwste is dat volledig gelukt. Wat 5 jaar gelden een meisje was die voor de ogen van heel Amerika covers zong is nu een artieste geworden die haar eigen materiaal schrijft en dat ook zal blijven doen. Of het grote publiek mee wil of niet zal haar worst wezen want ze doet war ze wil doen, waarvoor veel respect.

5 sterren voor deze.

avatar van Mjoesik
Veel heb ik niet toe te voegen aan het vorige bericht! Ik sluit me er helemaal bij aan. Ook ik vind dit album ongelooflijk sterk en heel kwalitatief.
Misschien zou ik niet moeten vergelijken maar 'My December' vind ik persoonlijk beter dan 'Breakaway' en dat komt deels door de (té?)veel gespeelde singles van dat 2de album. Dit album heeft in elk lied een boodschap en straalt dat ook uit. De teksten zijn goed bedacht en de melodieen zijn de ene keer aangrijpend, de andere keer funky, ...
Geloof dus niet de slechte commentaren die men schrijft over dit album want dit is gewoon een muzikaal hoogstaand pareltje!

Ik vind het album wel leuk
al vond ik Breakaway beter, meer mijn stijl.

Social_Mask
Ja, ik vind Breakaway ook beter. Dit album is niet echt helemaal mijn ding. Erg sterke stem, maar hier vind ik niet echt mooi. Heel veel redelijke nummers, sommige zlefs zeer slecht. Dat had ik niet bij Breakaway. Ik kom uit op 2,5*, jammer..

avatar van Veerleke
Ik vind My december een even goede cd als de 2 anderen.

Never again: toen ik dit lied voor de 1e keer op de radio hoorde, vond ik het al mooi.

One minute: goed dansnummer

Hole: heeft een goed refrein, met krachtige stem gezongen.

Sober: mijn favoriete liedje, net zo mooi als "Because of you".
Vooral de strings in het lied vind ik fantastisch.

Don't waste your time: mooi lied, goed gezongen.

Judas: ook wel mooi, maar soms wat schreeuwerig.

Haunted: dit vind ik een geweldig lied. Het vertelt soms hoe je je voelt.

Be still: rustige, mooie ballade. Dit is inderdaad een goed slaapliedje.

Maybe: mooi lied, eerst alleen gitaar en daarna drum en viool.
Echt mooi. xD

How I feel: lied met goed ritme. Als je wilt swingen, luister dit dan.

Can I have a kiss: Supermooi lied. Het heeft een heel aangrijpend refrein, als je het 1 keer geluisterd hebt, kun je het wel blijven luisteren.

Irvine: mooi, maar raar lied.
Beetje hees gezongen.

Chivas: Dit klinkt een beetje Norah Jones achtig, vind ik.

Voor de mensen die "My december geen goed album vinden, denken dan heel anders dan mij, maar het is zeker 5 sterren waard.

ja dit album is dus echt veel slechter dan haar vorige!!! jammer man

avatar van AardbeitJ
Never again prachtig nummer
Alleen ik vat de naam van het album niet helemaal
Maar ik zal er wel overheen gelezen hebben
Ik vind deze cd net zo goed als die andere
4 voor kelly
Xx

Bij de titel van dit album moet ik aan een nummer van Linkin Park denken met deze titel. Meer mensen hier last van?

Veerleke schreef:
Sober: mijn favoriete liedje, net zo mooi als "Because of you".
Vooral de strings in het lied vind ik fantastisch.

Ja écht, he? Het nummer staat op nr. 3 in mijn top 25 meest gespeelde in m'n iPod. Echt een pracht nummer. De andere nummers variëren van goed te luisteren tot echt goed. Maar Sober springt er toch uit.

Op de een of andere manier staat Sober bij mij ook op nr. 3, terwijl ik het nummer kotsbeu ben.
Blijkbaar luister ik soms wat té onbewust

Haunted staat bij mij op nr. 1 met een verre voorsprong.

Tijd om mijn stem over dit album te geven:

1. Never Again: 5
11. Yeah: 3,5
12. Can I Have a Kiss: 3,5
13. Irvine: 5
14. Chivas: 4,5

Ik vind dit album net zo goed als Breakaway......maar gewoon weer heel anders.

Nieuwe clip is er: Don't Waste Your Time. Vind 'm eerlijk gezegd nogal saai en goedkoop overkomen. Decor enz. zou ook beter passen bij Haunted.

Lekker ruw! Eindelijk een andere kant van onze Idol. Geweldig!

Ik vind dit de beste cd van Kelly tot nu toe. Veel mensen vinden hem minder dan Breakaway, maar daar ben ik het niet mee eens. Hij is wel een stuk minder commercieel. Je kan echt merken aan de teksten dat dit album echt van Kelly zelf is en daar heb ik echt respect voor!

1. Never Again 5* Geweldige song, lekker catchy!
2. One Minute 4,5* Heel leuk nummer, net iets minder dan Never Again
3. Hole 3,5* Aardig maar niet meer dan dat...
4. Sober 5* Prachtig nummer met een hele mooie opbouw en tekst.
5. Don't Waste Your Time 4,5* Catchy, commercieel nummer, net geen Never Again
6. Judas 5* Ge-wel-dig nummer! Ze brengt de woede die uit de tekst blijkt heel goed over en het is een heerlijk nummer om op te zetten als je even boos bent!
7. Haunted 4,5* Ook een heel goed nummer met een heftige tekst.
8. Be Still 4* Mooie song, rustpunt na een aantal stevige nummers.
9. Maybe 5* Zelfde prachtige opbouw als Sober en een hele herkenbare mooie tekst.
10. How I Feel 4* Leuk nummer, iets minder zwaar dan de andere songs.
11. Yeah 3* Aardig maar niet echt mijn ding...
12. Can I Have A Kiss 4* Mooi nummer, maar minder dan bijv Sober en Maybe
13. Irvine 4,5* Prachtige ballad met ook weer een hele mooie tekst.
14. Chivas 3* Beetje overbodige track, wel aardig maar valt in het niet bij Irvine

Dat maakt een gemiddelde van 4,25, maar ik geef m 5 sterren, omdat ik ontzettend veel respect heb voor Kelly dat ze zich niet heeft laten leiden door de platenbazen met meer commerciele muziek. Ze heeft een album gemaakt dat echt bij haar past en dat maakt het album een stuk persoonlijker en geloofwaardiger!

Jonas
Sober en Never Again zijn volgens mij de beste nummers op dit album alle andere nummers lijken iets te sterk op elkaar en ze zijn te eentonig!

Stom dat ik hier niet op gestemd heb. Echt een lekker album met goede nummers, waarvan Sober veruit de beste is. Toch mis ik de verscheidenheid die Clarkson beschreef over haar nieuwe album. Bovendien vind ik dat de meeste teksten van de nummers veel "oppervlakkiger" zijn dan de liedjes uit Breakaway, hoewel Clarkson ook had gezegd dat dit album persoonlijker was.. Maargoed, elke artiest zegt bij bijna elk nieuw album dat het persoonlijker en beter is dan de vorige.
Desondanks een prima album, dat je, netzoals Breakaway, in alle soorten stemmingen begeleiden kan.

3.5

avatar van NewYorkCityLight
1,0
hiphop4ever schreef:

Toch heb jij ook eens 5 sterren gegeven...

Mijn mening over My December:

Ten eerste vind ik het album beter dan Breakaway. Dit album heeft iets persoonlijks, iets aparts. Ik heb ook het idee dat Clarkson haar eigen op dit album definitief onderscheidt van alle andere pop prinsesjes, want met Breakaway viel ze toch wel een beetje in die categorie. Hier mijn mening over de songs:

Never Again, 4,5*
Toch wel het meest commerciele nummer van heel de plaat. Het heeft kracht en het rockt van alle kanten. Ik vind de coupletten net iets beter dan de refreinen. De refreinen vind ik net iets te schreeuwerig.

One Minute, 4,5*
Totaal ander nummer dan Never Again. Bij Never Again was het het drumwerk en gitaarwerk wat het tot een rock nummer maakte. Bij One minute zijn het (irritante) bliepjes en belletjes wat de klok slaat. De coupletten van One Minute vind ik niet veel soeps. Maar ik vind de refreinen geweldig!

Hole, 3*
Door vele gezien als een van de beste nummers van het album maar dit nummer kan mij totaal niet boeien. Irritante coupletten, en nog irritantere refreinen. Ik moet toegeven dat het wel echt een rock nummer is waar ik meestal wel van hou, maar dit vind ik verschrikkelijk.

Sober 5*
In een woord: Wow! Wat een geweldig nummer. De opbouw, de lyrics, de stem van Clarkson; niet te overtreffen. Dit nummer heeft er voor gezorgd dat ik belangstelling kreeg naar Clarkson's muziek (en doen bedoel ik vooral My December) en is misschien dan ook wel mijn favo nummer van haar. Het nummer heeft een beetje haar kracht verloren bij mij doordat ik het te vaak heb beluisterd maar dan nog blijft het een pracht song.

Don't Waste Your Time 3*
Matig nummer. Dit is misschien wel het slechtste nummer van heel het album. Saaie tekst, saaie coupletten en een saai refrein. Alleen de clip die bij dit nummer is gemaakt is wel aardig maar ja, daar gaat het op musicmeter niet om.

Judas 4*
Dit nummer heeft bij mij echt moeten groeien. In het begin dat ik het album beluisterde vond ik het nummer verschrikkelijk. Maar na een paar keer luisteren betrapte ik mezelf erop dat ik het nummer, met name de coupletten, steeds leuker begon te vinden. Oke, het refrein vind ik matig, te schreeuwerig, maar ik vind de coupletten fantastisch!

Haunted 4,5*
Net als bij Hole wordt dit nummer ook gezien als een van de beste van het album. Daar ben ik het deels wel en niet mee eens. Het nummer heeft kracht, power en het rockt. Het heeft diverse kippenvel momenten en het is lekker duister. Maar het refrein blijft niet in je hoofd zitten. Het gaat (tenminste bij mij) het ene oor in en het andere oor uit. Terwijl je dat niet zou verwachten bij zo'n goede plaat.

Be Still 3*
Alweer een nummer dat mij totaal niet kan bekoren. Het is langdradig en saai en ik sla het nummer vaak over.

Maybe 5*
Net als Sober een geweldig nummer. Een erg mooie tekst, goede opbouw en een prachtige sfeer weet Clarkson hier te creeeren. Vele zullen het hier niet met mij eens zijn maar ik vind dat dit nummer My December samenvat; Ingetogen, mooi en totaal niet commercieel. Een nummer dat bij je blijft.

How I Feel 4*
Opzich wel een leuk nummertje. Zou het denk ik ook wel goed doen als single. Maar het is niet veel speciaals. Een beetje 13 in 1 dozijn nummer.

Yeah 3,5*
Wel aardig maar niet echt speciaal. Een matig nummertje. Het gaat het ene oor in en het andere oor uit.

Can I have a Kiss 4*
Ik kan over dit nummer niet echt beslissen of ik het nu wel of niet goed vind. Het schept een leuk sfeertje en het heeft een mooie tekst maar het blijft niet hangen. Niet slecht maar ook geen toppertje.

Irvine 5*
Jezus, wat een nummer! Wat een emotionele sfeer weet Clarkson hier te scheppen. Het nummer is echt een verassing, je zou het totaal niet van Clarkson verwachten. Echt een geweldig nummer, zoals Maybe en Sober blijft dit nummer je bij.

Chivas 4,5*
Vele van jullie vinden Chivas in het niet vallen bij Irvine, is deels ook zo maar ik vind het eigenlijk wel een geinig nummertje. Ik luister het redelijk vaak.

Eindoordeel:

Het zijn de rustige nummer die My December tot een pracht plaat maken. Sober, Maybe, Irvine, stuk voor stuk fantastische nummers die je bij blijven. Echt een aanrader dit album.

avatar van Katsmusic
Dit album had ik vorig jaar gekocht voor mijn zomer
Ik was er helemaal vol van! Ik was een groots Kelly clarkson fan, en ik had alleen nog de singel Never Again gehoord, die vond ik wel leuk..
Ik zette het op en ik snapte al meteen dat je dit album niet kan vergelijken met breakaway en Thankfull, het is anders, breakaway was meer poppy, en dit was meer naar Rock toe. Alle nummers waren anders, al had ik al gauw een hekel aan het nummer Don't Waste your time, en toen bracht ze het ook nog uit als single
De mooiste nummers zijn toch wel, Be Still, Sober, How I Feel, Maybe, Haunted, Sober.
De rest vind ik ook erg mooi, maar toen ik het voor de eerste keer hoorde sprongen die er toch wel uit
*4,5

Katsmusic schreef:

Ik ben het daar dus helemaal mee eens. Ze had zo veel geweldige nummers op dit album, bijvoorbeeld: Hole, Judas, Haunted, Yeah en zeker How I feel. Al deze nummers zouden geweldige singles geweest zijn.

Wel vond ik de videoclip van "Don't Waste Your Time " mooi gemaakt. Alleen pastte het er niet zo goed bij vond ik.

Ik vond het ook helemaal jammmer dat ze voor "Sober" (een van mijn favoriete liedjes ooit) geen video gemaakt hadden. Ik denk ook dat het nummer meer succes gehad zou hebben moesten ze iets gefilmd hadden.

avatar van Lovekellycl
Ik vind het persoonlijk haar beste album tot nu toe.
Veel beter als Breakaway, er ligt veel meer gevoel in het album.
Kan niet wachten op haar volgende album !

Lacrymosa
Het album zou moeten uitkomen op 2 December heb ik gehoord.

Dat is nog tamelijk lang vind ik. Maar de single zullen we heel binnenkort kunnen beluisteren!!!!

avatar van calypsoskiss
musicbox schreef:

Had meteen hetzelfde gevoel

Ik schaf 'm zeker aan,wrs maandag al.Ik vermoed dat deze de "donkerste" aller Kelly's is?

Norman Bates schreef:

Ik vind persoonlijk dat Breakaway heel wat donkerder is.