Eén van de fijne kanten van MusicMeter is dat je snel kunt checken of een plaat okay is. Vorige maand stond ik op een hete vrijdagmiddag in een Utrechtse platenzaak, waar ik bij het tweedehands vinyl dit debuut én
de derde van Shooting Star tegenkwam. 'Is dit iets?' vroeg ik me af.
Hierboven kun je de twee reacties zien die ik in de winkel over
Shooting Star las. Heldere bijdragen, waarvoor dank: over een stijl die wel/niet op die van de groep Kansas lijkt. Gezien de positiviteit van de twee verhalen besloot ik de platen niet te laten staan, zeker niet omdat ze slechts vijf euro kostten.
Interessante bandbio las ik op Wikipedia, in de trein op weg naar huis. Zo leerde ik dat de producer ene Gus Dudgeon was, bekend van onder meer Elton John (
Your Song) en Chris Rea (
Fool). Hoe liet zo’n popman een rockgroep als deze klinken?
Meer Wikifeitjes: de groep is afkomstig uit Kansas City in de staat Missouri, dus niet zoals de band Kansas uit Topeka in de staat Kansas. Ja lieve lezertjes, een topografielesje krijgt u er gratis bij…

Op dit debuut speelden twee groepsleden gitaar en tevens twee beroerden de toetsen.
De productie is voor een plaat in deze stijl nogal droog. Even wennen, zeker nadat ik de voorbije maanden
In for the Count van Balance en de twee eerste albums van Boston frequent had gedraaid. Bij die genregenoten (adult oriented rock) knalt de muziek lekker vet uit de boxen. Toch was na enkele draaibeurten de gewenning daar.
De meeste bands zetten toentertijd hun beste nummers op de A-kant, waarna het op de B-kant nogal eens inzakte. Op
Shooting Star is het omgekeerde het geval. De eerste keer dat ik overeind veer is bij
Bring it On, het laatste nummer van de A-kant, een pittige uptempo song met een heerlijk meerstemmig gezongen refrein, waarvan de riff mij zowaar aan Kansas doet denken. Dat komt dus niet door de viool van Charles Waltz, die klinkt op de A-zijde zelfs nog niet. Wel klinken op dit nummer een fraaie toetsen- en gitaarsolo.
De B-kant opent met
Tonight, dat ingetogen begint maar al spoedig uptempo wordt mét een vioolpartij. Heerlijke song met een sterke riff en opnieuw een heerlijk refrein dat fraai meerstemmig de boxen verlaat.
Na de saaie ballade
Rainfall volgen het vlotte
Midnight Man en het slepende
Stranger. Hierop is de typische sound van Amerikaanse aor te horen, met sterke melodieën en dito zang.
De elpee sluit af met magnum opus
Last Chance, waarop men een bruggetje slaat naar symfonische rock. Nergens is de stijl progressiever dan hier. Na een ingetogen begin met piano en viool ontvouwt zich een gecompliceerde song. Hier spreidt zanger Van McLain zijn volle capaciteiten ten toon. Genieten is het tevens van de heerlijke toetsensolo en pittige riffs, met als kers op de taart de knallende drumbreaks van Steve Thomas.
Op cd en streaming krijg je als bonussong de B-kant van single
You’ve Got what I Need, op elpee is dit de ietwat slappe opener. Maar
Wild in the Streets is een stevige en lekkere rocker, waarin scheurende gitaren de sfeer bepalen, met bovendien felle gitaar-, toetsen- en vioolsolo's.
Deze band is zeker geen slap aftreksel van Kansas, zoals je zou kunnen denken. Wel hoor je dat het tijdgenoten zijn. Echter, op dezelfde wijze kun je vergelijkingen maken met bijvoorbeeld Journey of Styx. Gewoon een goede band met een eigen plek binnen de adult oriented rock. Dankzij de vijf (met bonus: zes) meer dan bovengemiddelde songs geef ik drieëneenhalve ster.
Binnenkort volgt mijn verslag van hun derde plaat.