Uit mijn tweewekelijkse Popcorn-nieuwsbrief over de beste nieuwe popmuziek (
aanmelden kan hier):
Bij de eerste luisterbeurt van het debuutalbum van de Nederlandse band Benedict gingen mijn oren toch even klapperen. Al vanaf de eerste noten van opener You’ve Lost Me Before denk je: dit is The National. Zanger Martijn Smits zingt precies als Matt Berninger, maar dan met een iets minder diepe bariton. En dan die strakke drums in Finish The Wine. Zijn die geleend van The National-drummer Bryan Devendorf?
Hebben we hier te maken met een slechte rip-off van die populaire rockband? Nee, want daar doe je Benedict echt tekort mee. Daar steken de nummers domweg te goed voor in elkaar met een rijke instrumentatie. Zo horen we naast gitaar, piano en drum ook viool, trompet, trombone en cello. Daarnaast laat de band ook een ander geluid horen, onder meer op rustpunten See You Soon en afsluiter [36]. Tot slot heeft Martijn Smits ook een verhaal te vertellen: hij gaf een traumatische gebeurtenis - hij werd op 17-jarige leeftijd neergestoken - een plek op deze plaat. Benedict is een band die je nu moeiteloos in het voorprogramma van The National kunt programmeren, maar snel genoeg op eigen benen kan staan.