Elias Mazian - Vrij van Dromen (2020)

Electronic / Pop
Label: De Vlieger

1. Nooit Meer een Einde (3:54)
  2. Heimwee (3:43)
  3. Niemand (3:57)
  4. Oceaan (3:44)
  5. Vrij van Dromen (4:56)
  6. Bij Mij (4:00)
  7. Stiekem (4:04)
avatar van Aurum
Jezus, dit jeukt toch aan alle kanten. Ik hou erg van electronic, maar de combinatie met die stem raakt hier kant noch wal.

De zang hoeft van mij echt niet altijd zuiver te zijn (bijvoorbeeld Spinvis kan ik prima hebben), maar op deze plaat klinkt het alsof hij tijdens hele de opname een koptelefoon met de muziek op had en zichzelf niet kon horen terwijl hij het inzong. Dieptepunt is toch wel de cover 'stiekem' waarmee de plaat eindigt. Gauw weer vergeten dit. 1,5*

RichardKoning
Oei. Dit klinkt niet best.

1.5*

avatar van panjoe
panjoe (moderator)
Best okay, dit korte plaatje van een resident-DJ van De School, maar veel meer valt er niet over te zeggen. Weinig aanstootgevende nummertjes kabbelen rustig voorbij, waarbij de zang de muziek in mijn ogen juist nog een beetje een eigen smoel geeft - instrumentaal was dit ronduit saai geweest. Al met al klinkt het meer als een hobbyproject dan een afgerond album.

Het eindresultaat doet me een beetje denken aan de plaat van Meetsysteem van vorig jaar, maar dan met minder positieve uitschieters en een stuk minder bewustzijn van de eigen tekortkomingen. Het grijze gebied tussen leuk en cheesy wordt nooit echt verlaten om volledig leuk te worden. En die cover van Toontje Lager gaat inderdaad wel zwaar over het randje richting cheesy.

RichardKoning
Aurum schreef:

Daarbij: één parodie is, wat mij betreft genoeg(?) Ben trouwens ook wel klaar met die weeïge Tame Impala-sound. Verzin (in godsnaam ) eens wat nieuws.

avatar van Noere
Klinkt wel een beetje alsof het met een stevige kater even in mekaar is geflanst

avatar van Doc
Doc
Ach, het is idd niet heel best. Maar zo’n verschrikkelijke kwelling is het toch ook niet? Heb vervelender gehoord.

RichardKoning schreef:
Daarbij: één parodie is, wat mij betreft genoeg
Wat mij betreft zijn er ook iets teveel van deze knakkers op de (beton)kust (Meetsysteem, Karel, Elias Mazian, Stippenlift). Omdat het op de homepage stond heb ik het echter toch kans gegeven.

Lijkt me ook een nadeel van op de MuM homepage staan, dat veel users wiens muziek/genre dit niet is het toch eens gaan beluisteren. Dat pakt dan soms niet best uit voor de score...

Zoals panjoe zegt was het zonder zang misschien wel saaier geweest, maar persoonlijk had ik het dan waarschijnlijk toch een stuk beter kunnen waarderen.

avatar van jordidj1
Off-topic berichten verwijderd

avatar van Deranged
Ik vind het wel lekker eigenlijk.

Doet toch in niks onder voor die Nielson.

avatar van Doc
Doc
Deranged schreef:
Ik vind het wel lekker eigenlijk.

Doet toch in niks onder voor die Nielson.

Dat zeg ik: Ik heb Niel... eh, vervelender gehoord.

avatar van Deranged
Afgaande op de reacties hier verwacht je iets heel anders.

Vond het gewoon strak klinken.

avatar van jurado
1,0
Ik vraag mij (nogmaals) af of deze muzikant begrijpt dat één en ander niet klopt aan zijn, waarschijnlijk, goed bedoelde product.
Of ik snap de grap niet..kan ook.

avatar van Deranged
Ik hou gesprekken op een afstand
Zo heb ik er geen last van

Hard.

avatar van Deranged
Ik ga iets heel geks zeggen.

Blijkbaar.

Vind het zelf ook vrij bizar.

Wat hier gebeurt.

Maar ik vind het echt goed.

Geen grap.

De nummers kennen allen een subtiele opbouw en steken muzikaal gewoon strak in elkaar.

Je hoort geen wereldzanger maar dat lijkt me vandaag de dag ook niets opmerkelijks, teksten in orde, hier en daar doet het me zelfs denken aan de hier alom bejubelde Eefje de Visser.

Zo'n track als Niemand houdt de broeierige spanning erin en doet voor mij in niets onder voor iets dat van haar zou kunnen komen.

Laat staan een Nielson.

Wow, that escalated quickly...

Ik volg zelf Elias Mazian al sinds hij een decennium geleden bij mij stond te draaien in de kleine zaal bij KrancK. Hij heeft zich in de tussentijd ontwikkeld tot een van de betere dj's van NL.

Dit is zijn debuut en daarin slaat hij duidelijk een andere richting in dan in zijn sets. Stippenlift en Meetsysteem worden al genoemd, die referenties hoor ik ook wel. Ok, de zang is best matig en de muziek niet baanbrekend, maar Nooit Meer een Einde vind ik wel een topnummer, terwijl Niemand en Vrij van Dromen ook prima nummers zijn. Ik kan hier wel een 3,5* aan kwijt.

Toen ik al deze berichten hier las naar aanleiding van een plekje op de homepage dacht ik: dit moet heel erg zijn. Ik liet het maar gaan. Toch triggerde me het bericht van Deranged wel. Zitten we hier nu met z'n allen te lollen en trollen?

Een kans gegeven dus. Ja, het is allemaal wat zemelig. Ik snap ook dat veel mensen de Spinvissen, Eefjes en Aafkes van deze wereld niet trekken, dus daar kan een Elias ook wel bij.

Maar zó beroerd? Nou, dat viel ook wel weer mee. Niks mis met af en toe een beetje zemelige, Hollandse kneuterigheid. Er zijn ergere dingen toch?! Alleen kan ie maar beter niet meer stiekem dansen.

aERodynamIC schreef:

Mijn beoordeling was geenszins als trollbericht bedoeld hoor (over (stem)trollen gesproken trouwens..), ik vind het helaas echt nogal tenenkrommend. Misschien lullig dat mijn bericht het eerste bericht was, maar voor het muzikale gedeelte kon ik toch nog wel 1,5* kwijt.

Spinvis, Eefje en Aafke kan ik overigens alle drie wél erg waarderen. Maar ik vind deze plaat niet echt te vergelijken met hun teksten, muzikaliteit en originaliteit. Dit zit voor mij net in een andere hoek (bij artiesten als Meetsysteem, Karel, Stippenlift) waar ik vrij weinig mee kan.

avatar van Deranged
Met een berberboy aan je zijde weet je dat dingen kunnen gaan gebeuren.

avatar van Molenwater
Tja, er wordt wel eens gezegd dat smaken verschillen. De meningen zijn hier duidelijk verdeeld over Vrij van dromen van Elias Mazian. Ik vind het een fijn plaatje, Nooit meer een einde is een nummer dat ik erg graag luister. Niemand en Vrij van dromen steken ook ver boven de middelmaat uit. De stem van Elias moest even wennen, maar bevalt prima. De rest van de nummers zijn ook ok, alleen ‘stiekem’ had muzikaal niet gehoeven. Het nummer sluit qua thema dan wel weer aan bij Nooit meer een einde als begin, het maakt de cirkel van het album rond.

avatar van Gerards Dream
0,5
Vrij matige plaat van Nederlandse bodem, daarbij komt nog eens bij de matge productie het doet denken aan hdt gelud van de ouderwtse midddelgoolf.