menu

Adrianne Lenker - Instrumentals (2020)

mijn stem
3,71 (17)
17 stemmen

Verenigde Staten
Folk
Label: 4AD

  1. Music for Indigo (21:12)
  2. Mostly Chimes (16:12)
totale tijdsduur: 37:24
zoeken in:
avatar van juvefc_robin
Is inmiddels te beluisteren op Spotify.

avatar van ohmusica
4,5
Contemplatief gedurfd, past goed in de covid tijdsgeest, vraagt aandachtig luisteren of als ambient op de achtergrond. Na 2x beluisteren heb ik de sfeer wel te pakken. Ik hou hier wel van, bijna zonder melodie (in het tweede stuk nog minder, gitaar aan de kant) ogen dicht, rust.

avatar van deric raven
Totaal onverwachts wordt de wereld opgeschrikt door een onzekere toekomst waarin het maken van afspraken onmogelijk is. Het Corona virus zorgt ervoor dat Big Thief genoodzaakt is om hun volledige geplande tournee te schrappen. Deze vervelende consequentie geeft Adrianne Lenker de mogelijkheid om in alle rust te werken aan haar persoonlijke soundtracks van het nu al in de geschiedenisboeken dik onderstreepte gecatalogeerde jaar 2020.

Zich totaal afsluitend van de buitenwereld leidt de zangeres een Into The Wild achtig leeg kluizenaars bestaan. Ze verruilt Brooklyn voor een tijdelijke toevlucht in de bergen van Massachusetts, waar ze geïsoleerd werkt aan intieme klein gehouden indie folksongs. De filmische omgeving levert tevens in Instrumentals twee prachtige indrukwekkende muzikale landschilderijen op, die je los kan luisteren van Songs, maar die wel degelijk een verbintenis met elkaar hebben.

Op de instrumentale plaat ontaard zich een verborgen diepgang die we nog niet van Adrianne Lenker kennen. Die ze de mogelijkheid geeft om zich in alle stilte te ontplooien tot een songsmit, waarbij de woorden niet zozeer van belang zijn. Vaak wordt de roodgekleurde opkomst en ondergang van de zon gebruikt om dat rustgevende gevoel wat dat uitstraalt voor eeuwig vast te leggen. Een momentopname die indrukwekkende in het oog springende fotocollages oplevert.

Music for Indigo neemt juist de hemelsblauwe lucht als basis. De natuur ontwaakt en laat de gitaar van het boegbeeld van Big Thief vrijwel vanzelfsprekend haar gang gaan. Aarzelend komt het biologische leven weer op gang. Er vormen zich beelden die een gefascineerde Adrianne Lenker laten zien, die vanuit het verscholen hutje de omliggende landstreek in zich opneemt. Een muzikale spotter, genietend van de tijdloze momenten in een tijdloze omgeving. Het beginnen van de dag en tevens de afsluiting daarvan als de indigo kleur overgaat in een donkerblauw gevuld hemelrijk.

Er wordt speelser gestoeid met de aardse elementen die het nachtelijke Mostly Chimes van kleur voorzien. De kristalheldere belletjes staan voor de snel verplaatsende lichtjes van vallende sterren en de felle ogen van angstige wezens die het daglicht niet durven te aanschouwen . Met een hoog kinderlijke slaapliedjes gehalte zijn deze ook eenvoudig te transformeren tot het ontwaken van het nieuwe leven.

Natuurlijk is Songs al van ongekende schoonheid, maar de verrassing zit hem toch wel in die sfeervolle tweede plaat Instrumentals. Eigenlijk is het bijna zonde dat deze zo sterk is, waardoor Songs zichzelf een beetje weggecijferd. Je zou bijna zeggen dat de rest van Big Thief hierbij niet gemist wordt, de klasse dat Adrianne Lenker zich ook prima alleen kan redden.

Adrianne Lenker - Instrumentals | Alternative | Written in Music - writteninmusic.com

avatar van Johnny Marr
4,0
Damn, wat is Mostly Chimes heerlijk rustgevend zeg. Heel mooi. Komt deze samen in één pakket met Songs bij fysieke aanschaf? Ik hoop van wel eigenlijk, dat zou leuk zijn.

avatar van deric raven
Ik vind zelf dat de twee platen mooi op elkaar aansluiten, maar volgens de artiest moet je ze zien als twee van elkaar los staande platen. Mijn originele review koppelt beide albums dan ook wel aan elkaar.

avatar van shariramaut
Johnny Marr schreef:
Damn, wat is Mostly Chimes heerlijk rustgevend zeg. Heel mooi. Komt deze samen in één pakket met Songs bij fysieke aanschaf? Ik hoop van wel eigenlijk, dat zou leuk zijn.


De 2 albums komen inderdaad samen: songs and instrumentals - 2x12" vinyl - All Items - Big Thief Store - bigthief.store-08.com.

Héérlijk dit.

avatar van Kaaasgaaf
4,0
Al worden ze op vinyl als dubbelaar uitgebracht, vind ik het wel ontzettend sterk dat ze op de streaming media gescheiden blijven. Bij songs schreef ik net al een stukje. Ik verwacht dat ik instrumentals weliswaar aanzienlijk minder vaak op zal zetten, maar om bijvoorbeeld een boek bij te lezen of lichtjes op te mediteren is dit wel echt heel geschikte muziek, het roept echt een zeer speciale sfeer op om in weg te zakken. Het voelt afwisselend alsof ze bij jou in een hoekje van de kamer de prachtigste akkoorden uit haar gitaar zit te plingelen, dan wel alsof je kamer haast vanzelfsprekend verandert in de hut waar ze dit opnam. Alle omgevingsgeluiden, zoals de regen etcetera, dragen uiteraard bij aan dat gevoel. Alleen de windchimes op de tweede helft, al waarschuwt de titel je er natuurlijk al voor, nemen op zeker moment naar mijn smaak net iets teveel de overhand. Maar dat is dan ook het enige smetje op deze plaat, die zowel een prachtige toevoeging aan een weergaloos album, als een bijzonder op zichzelf staand werkje genoemd kan worden.

avatar van ArnoldusK
Voor liefhebbers van deze plaat:
Doet me met vlagen denken aan deze: Tom Carter - Long Time Underground (2015)

avatar van AOVV
3,5
Twee mooie, aangename, rustgevende composities van Adrianne Lenker, bekend van Big Thief. Deze instrumentale plaat gaat samen met Songs, en past er zowel qua klankkleur als sfeerschepping erg goed bij. Een plaatje om van tijd tot tijd eens op te zetten en heerlijk tot rust te komen.

3,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 19:11 uur

geplaatst: vandaag om 19:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.