menu

Drive-By Truckers - The New OK (2020)

mijn stem
3,70 (53)
53 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Roots
Label: ATO

  1. The New OK (4:25)
  2. Tough to Let Go (4:49)
  3. The Unraveling (2:43)
  4. The Perilous Night (4:36)
  5. Sarah's Flame (3:31)
  6. Sea Island Lonely (4:20)
  7. The Distance (4:05)
  8. Watching the Orange Clouds (5:15)
  9. The KKK Took My Baby Away (2:31)
totale tijdsduur: 36:15
zoeken in:
avatar van deedee
4,5
Na Tyler Childers wederom een verrassingsrelease. Leuk!

Inside the Drive-By Truckers' Surprise New Album 'The New OK' - Rolling Stone -

avatar van Rottingdale
Niet op Spotify?

avatar van AOVV
3,5
Wel te beluisteren op Spotify, inmiddels.

Een verrassing, ik ben nog niet eens helemaal klaar met de vorige, blijkt hierop een nummer te staan met dezelfde titel als dat vorige album, wat wel een grappig detail is.

De nummers klinken zo op het eerste gehoor best lekker, maar wat ongedwongener als op The Unraveling. De albumcover en teksten laten wel weer heel wat maatschappelijke kritiek op de luisteraar los.

avatar van erwinz
4,0
recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Drive-By Truckers - The New OK - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Drive-By Truckers - The New OK
Een nieuw album van de Amerikaanse band Drive-By Truckers stond nog lang niet op de agenda, maar de band moest toch wat in coronatijd en het levert nog een prachtalbum op ook

Drive-By Truckers uit Athens, Georgia levert al een kleine twintig jaar alleen maar uitstekende albums af en heeft inmiddels een fraai stapeltje op haar naam staan. Op een nieuw album hadden we normaal gesproken nog wel even moeten wachten, maar dankzij de corona pandemie is er The New OK. Het is een album met materiaal dat deels stamt uit de sessies van het geweldige The Unraveling, dat maar net acht maanden oud is, maar de band nam tijdens de lockdown ook een aantal nieuwe songs op. En zoals we inmiddels van Drive-By Truckers gewend zijn is ook dit album weer heel goed. Wat een fantastische band is dit toch.

De Amerikaanse band Drive-By Truckers debuteerde in de tweede helft van de jaren 90 nog weinig opvallend, maar sinds het imponerende dubbelalbum Southern Rock Opera uit 2001 levert de band uit Athens, Georgia, het ene na het andere geweldige album af. Zelfs het vertrek van de zeer getalenteerde Jason Isbell deerde de band niet, want de albums van Drive-By Truckers zijn er sinds zijn vertrek zeker niet slechter op geworden.

Drive-By Truckers etaleerde op het genoemde Southern Rock Opera nog vooral de liefde voor de Southern rock uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten, maar de afgelopen twee decennia is het geluid van de band steeds veelzijdiger geworden en zijn de teksten van Drive-By Truckers bovendien een stuk maatschappijkritischer dan in het verleden.

Drive-By Truckers bracht in de eerste maand van 2020 (wat lijkt dat lang geleden overigens) het buitengewoon fraaie The Unraveling uit en dat is een album dat zeker op de groslijst voor mijn jaarlijstje staat. De Amerikaanse band begon vervolgens aan een tour die ruim een jaar had moeten duren, maar begin maart gooide de corona pandemie roet in het eten en zaten de leden van de band weer thuis. Met de handen in het haar als we voorman Patterson Hood moeten geloven, want de leden van Drive-By Truckers leven voor de muziek. Toen de tour was geannuleerd zat er dan ook maar één ding op: opnieuw de studio in.

De band had nog wat restmateriaal van The Unraveling liggen en dacht in eerste instantie aan een EP, maar deze week verscheen, bijna uit het niets, een gloednieuw album van Drive-By Truckers, The New OK. The New OK bevat een aantal songs die in 2018 in de Memphis’ Sun Studios werden opgenomen tijdens de sessies voor The Unraveling, maar bevat ook een aantal songs die in coronatijd werden geschreven en opgenomen. Omdat The New OK flink wat restmateriaal bevat van The Unraveling sessies is het verleidelijk om te spreken van een tussendoortje, maar daar is het nieuwe album van Drive-By Truckers echt veel te goed voor.

Net als de vorige albums van de band uit Athens, Georgia, is het een album dat wel raad weet met een verscheidenheid aan invloeden uit de Amerikaanse rootsmuziek, inclusief de Southern Rock. Het album bevat een aantal stevige rocksongs, maar ook songs die wat soulvoller of bluesy klinken of tegen countryrock aanleunen.

Het staat allemaal weer als een huis en zeker het gitaarwerk op het album is fantastisch en omdat de band beschikt over meerdere uitstekende zangers is The New OK ook in vocaal opzicht een veelzijdig album. Het spat allemaal uit de speakers, maar ook in tekstueel opzicht is The New OK een interessant album.

Drive-By Truckers heeft de afgelopen vier jaar met grote regelmaat een somber beeld geschetst van de Verenigde Staten in het Trump tijdwerk en dat doet het ook weer op The New OK, waarop onder andere het politiegeweld aan de kaak wordt gesteld. Veel donkere wolken dus op The New OK, maar hier en daar gloort hoop op een betere toekomst, die zich hopelijk over precies een maand aandient.

Ik was eerder dit jaar zeer gecharmeerd van The Unraveling, dat ik schaar onder de allerbeste albums van 2020. Of The New OK net zo goed is zal de tijd moeten leren, maar na het album een paar keer te hebben beluisterd is mijn oordeel al zeer positief. Drive-By Truckers had ongetwijfeld het liefst het hele jaar op het podium gestaan, maar ook het noodgedwongen verblijf in de studio levert iets heel moois op. Erwin Zijleman

Hendrik68
Wat weer een heerlijke plaat zeg. Spettert de speakers weer uit. En dat voor een niet eens helemaal gepland album. Eerste paar luisterbeurten zitten erop en het klinkt zo heerlijk vertrouwd en dan ook nog eens eindigen met een cover van een van mijn andere favoriete bands, Ramones, het kan niet op.

4,0
Fijne plaat hebben ze afgeleverd. Met als verrassing the unraveling gezongen door Matt ipv Patterson of Mike. Een paar nummers hebben wat blazers toegevoegd, wat weer genoeg afwisseling brengt.
De cover van The Ramones is uitstekend gekozen, om toch wat gitaargeweld toe te voegen.
Het enige wat ik nog mis is een knaller van Mike Cooley.

avatar van wvv89
Dit is een plaat die ik de komende tijd toch wel vaak op ga zetten. Alhoewel er maar twee nieuwe nummers op staan (The New OK en Watching the Orange Clouds) grijp ik hier meer naar terug dan de plaat The Unraveling van eerder dit jaar. Sarah's Flame en The Perilous Night op dit moment favorieten.

avatar van Twinpeaks
4,0
Fijne plaat dit zeg. De truckers waren bij mij wat ondergesneeuwd de laatste tijd , maar deze mag er weer zijn en zorgt er voor dat ik met terugwerkende kracht weer de discografie op peil ga brengen.De toevoeging van de blazers in sommige nummers is even wennen ,maar zeker niet verkeerd. Fijne niks aan de hand plaat . 4 sterren

avatar van iemand74
4,0
Overduidelijk een corona-tussendoortje (veel outtakes, en licht aangepaste versie van The Perilous Night, een Ramones-cover, hier en daar klinkt de productie nog wat onaf), maar alles wat de Drive-By Truckers doen is van een hoog niveau. Van Gangstabilly tot deze plaat, altijd kwaliteit. Ook hier valt genoeg te beleven.

avatar van AOVV
3,5
Mooi lockdown-product van Drive-By Truckers. Met The Unraveling brachten ze begin dit jaar al een uitstekende plaat uit, deze tweede worp van 2020 moet daar slechts een beetje voor onderdoen, en dat komt vooral doordat het wat minder urgent en ongedwongener klinkt. De maatschappijkritiek is nog steeds rijkelijk aanwezig, maar vooral muzikaal is het wat minder indrukwekkend, vind ik. Het klinkt soms wat onaf, zoals iemand74 hierboven schrijft.

Slecht durf ik het echter niet te noemen, want deze band staat garant voor kwaliteit, en de Ramones-cover vind ik stiekem erg leuk gedaan.

3,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 10:24 uur

geplaatst: vandaag om 10:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.