Wheel - Resident Human (2021)

Finland
Metal / Rock
Label: OMN

1. Dissipating (11:51)
  2. Movement (4:24)
  3. Ascend (4:23)
  4. Hyperion (12:08)
  5. Fugue (4:31)
  6. Resident Human (10:29)
  7. Old Earth (2:17)
avatar van james_cameron
Sterk tweede album, waarop de finse band handig manouvreert tussen korte en epische tracks. In beide categoriëen overtuigt men volledig. Het geluid heeft nog steeds een basis in Tool-achtige riffs, maar men weet heel slim plagiaat te vermijden door uitstekende songs neer te zetten, vol dynamiek en afwisseling. Luister maar eens naar het imposante titelnummer. Fijn album.

avatar van namsaap
Het is zo langzamerhand tijd om de eindejaarslijst op te maken. Daarom luister ik alle 2021- releases die ik in huis heb gehaald nog eens om het gehoor op te frissen en te zien of mijn standpunt ten aanzien van het album is veranderd.

Wheel laat op Resident Human horen als band enorm gegroeid te zijn. De band klinkt beter ingespeeld en de nummers zijn meer gelaagd en dynamischer. Dat maakt dat je met elke luisterbeurt nieuwe dingen ontdekt en dat het album na negen maanden nog steeds beter wordt. Natuurlijk zijn de invloeden van Tool nog steeds onmiskenbaar aanwezig (James Lascelles doet ook geen enkele moeite om zijn waardering voor die band en de invloed van Tool te verbergen) maar het voert veel te ver om Wheel een kopie te noemen.

Score: 89/100

Jaarlijst 2021:

1. Harakiri For The Sky - Mære (92)
2. Moonspell - Hermitage (91)
3. Soen - Imperial (90)
4. Wheel - Resident Human (89)
5. Witherfall - Curse Of Autumn (88)
6. Dvne - Etemen Ænka (87)
7. Cult Of Luna - The Raging River (84)
8. Epica - Omega (83)
9. Empyrium - Über den Sternen (82)
10. Cryptosis - Bionic Swarm (81)
11. Asphyx - Necroceros (80)
11. The Ruins Of Beverast - The Thule Grimoires (80)
13. Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (79)
14. Therion - Leviathan (78)
15. Transatlantic - The Absolute Universe (74)
16. Evergrey - Escape The Phoenix (73)
17. Wode - Burn In Many Mirrors (72)
18. White Void - Anti (70)
19. Decline Of The I - Johannes (69)
20. Dread Sovereign - Alchemical Warfare (68)
- - . Iotunn - Access All Worlds (64)

avatar van Alicia
Nee, hier heb ik geen beelden bij of zo, maar dit is gewoon een van de betere metalrockalbums van 2021. Misschien niet iets wat ik heel vaak zal opzetten, maar... Resident Human klinkt als een kl... nee... als een héél carillon!