Liquid Tension Experiment - 3 (2021)

Rock / Metal
Label: Inside Out

1. Hypersonic (8:22)
  2. Beating the Odds (6:09)
  3. Liquid Evolution (3:23)
  4. The Passage of Time (7:32)
  5. Chris & Kevin's Amazing Odyssey (5:04)
  6. Rhapsody in Blue (13:16)
  7. Shades of Hope (4:42)
  8. Key to the Imagination (13:14)
  9. Blink of an Eye * (10:28)
  10. Solid Resolution Theory * (10:02)
  11. View from the Mountaintop * (5:24)
  12. Your Beard Is Good * (14:31)
  13. Ya Mon * (15:24)
avatar van henrie9
Deze hevig geanticipeerde progmetalplaat lost alles in. LTE (met Portnoy en Petrucci van Dream Theater in de rangen) weten ook in coronatijden hoe toch een teamplaat als deze moet worden afgeleverd. Met meer improvisatie dan ooit ervoren, is het resultaat een meesterlijk hypersonische rit door hun universum die je verbluft achterlaat. En zie, ook Gershwin's 'Rhapsody in Blue' krijgt een unieke progvertaling. Majestueus!

avatar van BoyOnHeavenHill
Een beetje een tegenvaller. John Petrucci klinkt lekker als altijd, bij Tony Levin blijf ik verbaasd over welke geluiden hij allemaal uit zijn arsenaal aan basinstrumenten tevoorschijn kan toveren, Mike Portnoy speelt behoorlijk functioneel voor zijn doen, en de totaalsound is tiptop, maar ik hoor niet genoeg melodieuze rijkdom, er zitten te weinig nummers met een eigen identiteit bij, en (groot pijnpunt) ik heb onderhand echt meer dan genoeg van die cheesy synthesizer waar Jordan Rudess steeds weer mee op de proppen komt. Nee, voor mij is dit toch allemaal een stuk minder dan LTE1 en LTE2. En wat ze doen met Rhapsody in blue is best grappig, maar voegt voor mij niet zo héél veel toe aan het magnifieke origineel.
        Merkwaardig genoeg kan ik met de vijf nummers van de bonus-CD een stuk beter uit de voeten. Natuurlijk zijn die stukken veel minder gevarieerd en afwisselend dan de meer gestructureerde en gecomponeerde nummers van de eerste CD, maar binnen het zoeken naar de volgende verschuiving van tempo, begeleiding en solo's weten alle vier de muzikanten toch vaak een uitweg naar nieuwe mogelijkheden en vergezichten te vinden. Bovendien zet Rudess naast z'n standaard-synth ook vaak piano, Hammond-orgel, string-synthesizer en elektrische piano in, en heeft Petrucci soms de klankkleur van een bij hem niet zo gangbare eighties-gothic-gitaar à la de vroege Cocteau Twins (maar dan een stukje harder), en dat geeft deze Night at the improv aanzienlijk meer smaak wat mij betreft.
        Jammer overigens dat Mike Portnoy hier geen uitgebreid en gedetailleerd commentaar bij het opnameproces en de individuele nummers heeft geschreven : dat verhoogde bij mij persoonlijk toch wel de lol (en de betrokkenheid) bij de eerste twee LTE-platen.