Kula Shaker - Strangefolk (2007)

Label: StrangeF.O.L.K

1. Out on the Highway (3:53)
  2. Second Sight (3:43)
  3. Die for Love (3:26)
  4. Great Dictator (Of the Free World) (3:14)
  5. Strangefolk (1:27)
  6. Song of Love / Narayana (5:30)
  7. Shadowlands (4:10)
  8. Fool That I Am (3:55)
  9. Hurricane Season (6:03)
  10. Ol' Jack Tar (3:37)
  11. 6ft Down Blues (3:55)
  12. Dr. Kitt (4:38)
  13. Persephone * (4:40)
  14. Super CB Operator * (3:11)
  15. Wannabe Famous * (3:46)
Zijn ze weer bij elkaar?

avatar van musicfriek
Dat zal aero ons zo wel vertellen denk ik. (Heb een vermoeden dat hij bezig is met een recensie nu )

Maar ben wel ontzettend benieuwd naar deze plaat!

Welkom terug Kula Shaker, ik heb jullie gemist. Leuk geprobeerd met andere bandjes maar nooit meer die heerlijke psychedelische, oosterse sferen.... dat kon niet he.
Wat waren jullie live toch leuk om mee te maken en wat draaide ik jullie cd's graag (doe ik nog steeds.............Tattva blijft hemels).

Op Out On The Highway rocken jullie weer als vanouds. Alle Kula Shaker-ingrediënten zijn weer aanwezig, het klinkt goed en vooral erg vertrouwd. Dat is nog eens fijn thuiskomen.
Second Sight komt wat traag op gang, maar zodra ik de hemelse koortjes hoor en jullie vette orgelgeluid ben ik wederom tevreden. En die oosterse jaren '60 dingen? Ja, wederom aanwezig. *Thumbs up*.
Hetzelfde vette orgel opent Die For Love en een slepend ritme inclusief jankende gitaar doet de rest. We horen niks nieuws maar daar stonden jullie ook niet bekend om, maar als je het goed doet dan heb ik er niet zo veel moeite mee. Wederom een stevig nummer.
Great Dictator (Of The Free World) stampt goed door. Rollende drums en wat meer rock and roll. Maar dan die heerlijke koortjes: waan je terug in de roerige jaren '60. Wierookje erbij, misschien een jointje: komt helemaal goed zo. Happy happy, joy joy...........
Strangefolk kent een mooi gesproken tekst onder begeleiding van Indiase klanken. Wie is deze dame? We zullen het wel snel genoeg horen en dan doe ik daar alsnog verslag van bij dit album. Komt goed. Het mag dan wel een tussendoortje zijn: het werkt in elk geval sfeerverhogend.
Song Of Love / Narayana begint een beetje mysterieus alsof we al in hogere sferen verkeren. Het nummer zelf ademt een prima groove en retro is het zeer zeker. Heerlijk hoe de blazers in dit nummer verwerkt zijn. Prodigy-fans: het klopt, jullie hebben het goed weten te herkennen
Shadowlands is een zeer mooi gezongen nummer dat redelijk gedragen klinkt. De piano is daar mede verantwoordelijk voor. Hier en daar een beetje een Pink Floyd-sausje en jullie hebben een prachtsong afgeleverd die ik zeker een van de mooiste van deze cd vind. Heerlijk!
Fool That I Am gaat relaxed van start en blijft ook relaxed. Daarbij heeft het mooie samenzang (zoals ze dat in de sixties zo goed konden). Ook dit nummer vind ik een hoogtepuntje. Het pakt me in elk geval helemaal in omdat het simpelweg goed in elkaar steekt: verzorgd en mooi gezongen en gespeeld.
Hoor de branding en de meeuwen en waan je op een verlaten strand: jij helemaal alleen al wat kilometers achter je. Hurricane Season op je i-pod en het is helemaal goed. Het nummer heeft een epische opbouw en neigt een beetje naar de Doors. Nu ben ik niet vies van de Doors, maar dat ben ik ook niet van dit nummer met geweldige gitaar- en orgelpartijen. Het papapa-koortje hoort er helemaal bij en maakt het plaatje compleet. Geweldig: zo 'come je nog eens back'!
Ol' Jack Tar kent weer wat meer die oosterse manier van spelen maar dan toch wel in een eigentijdse verpakking. Het is een wat loom nummer waar je helemaal rustig van wordt. Hoe doen jullie dat toch heren?
De titel zegt het al: hier horen we jullie op een wat ruigere blues-toer op 6ft Down Blues. Uiteraard wel weer op jullie kenmerkende manier van musiceren. Het is en blijft Kula Shaker-blues.
Harp en fluit starten op Dr. Kitt. Hierdoor krijgt het een beetje Love-neigingen. Het is in elk geval de band die me gelijk te binnen schoot toen ik dit voor de eerste keer hoorde en ook de volgende draaibeurten lieten dat idee niet los.
Super CB Operator is lekkere rock. Opzwepend en goed om je eens flink uit te leven op de dansvloer.
Wat jammer dan toch dat het het laatste nummer is van deze comeback-cd, want zo mag ik het toch wel noemen jongens?
Had ik al gezegd dat ik blij ben dat jullie er weer zijn? Ja he. Helemaal fijn dat het ook nog eens gebeurt met een cd waar jullie je niet voor hoeven te schamen. Mijn support hebben jullie al vast. Wie volgt?

musicfriek schreef:

Je bent helderziende kerel: of zag je het op msn?

aERodynamIC schreef:
Je bent helderziende kerel: of zag je het op msn?
Nope, ik zag hem staan bij toevoegingen en een waardering van jou. 1 + 1 = 2

musicfriek schreef:

Maar ben wel ontzettend benieuwd naar deze plaat!

Gelijk de video toegevoegd om alvast een idee te geven. Ik ben in elk geval totaal niet teleurgesteld en dat is altijd maar afwachten wanneer bands besluiten toch maar terug te keren naar hun oude succesperiode (nu de Pumpkins nog).

Empyrium
Een tweetal nummers zijn te horen op hun myspace pagina. Klinkt inderdaad veelbelovend!

Nope, ik zag hem staan bij toevoegingen en een waardering van jou. 1 + 1 = 2

Daarbij kennen we Aero inmiddels al langer dan vandaag.

Ben blij dat de recensie positief is uitgevallen, maakt me toch wel weer nieuwsgierig naar een van mijn favoriete Britse bands van eind jaren '90.

avatar van Toon1
Kula Shaker vind ik geweldig, Die oosterse sferen vond ik altijd heerlijk, geen enkele andere band klonk zo. Eindelijk zijn ze weer bij elkaar, en eindelijk een nieuw album , dit moet ik zo snel mogelijk horen.

Ach wat............ als een album per draaibeurt beter gaat worden dan doe ik er nu gewoon een halfje bij; de tijd zal uitwijzen of ik nu overenthousiast reageer en is dat zo dan zet ik hem wel terug naar 4*.

Overigens schijnt het album in Japan al uit te komen op 27 juni en dan niet op hun eigen label Strangefolk maar bij major Epic (en wel met 2 bonustracks).

avatar van Tribal Gathering

Empyrium
Tribal Gathering schreef:

Het debuut is een erg leuke plaat ; De tweede is haast geen doorkomen aan.

Met dank aan producer Bob Ezrin, die bekend staat om zijn theatrale vakmanschap.

avatar van Shangri-la
Vooral de tweede helft vind ik erg goed, de eerste helft vind ik ook wel redelijk maar in mijn beleving iets minder.

Tribal Gathering schreef:

Het debuut is een erg leuke plaat ; De tweede is haast geen doorkomen aan.

Meen je dat nou? Ik vind ze niet echt verschillen in toegankelijkheid... Ik ga deze zo voor het eerst draaien. Ben benieuwd!

Zoals al eerder gezegd ben ik erg verguld met het feit dat Kula Shaker weer terug is. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in '96 voor het eerst Tattva hoorde op MTV. Ik luisterde een hoop britpop in die tijd, maar door het oosterse accent was dit net even anders. De latere singles waren ook top en zo geschiedde dat ik het debuutalbum kreeg voor mijn verjaardag (samen met Coming Up van Suede, weet ik nog).

Heb naderhand ook al hun singles verzameld en ze ook nog 's live gezien in Paradiso, wat wel een erg tof concert was. In die tijd hadden we een leuk vriendengroepje met wie we alle (britpop)concerten afgingen. De dag/nacht/avond voor het concert had ik met een ander vriendengroepje een 22uursfilmmarathon (van avondeten tot avondeten) gehouden en dus de nacht overgeslagen, dus tijdens het concert van Kula zweefde ik makkelijk weg.

De eerste 4 nummers knallen er heerlijk in, ontzettend zelfverzekerd. Kula is terug en hoe! Alhoewel de orgeltjes en 60s invloeden best aanwezig zijn, mis ik nog wel een beetje de oosterse invloeden. Gelukkig komen die aan bod in Strangefolk, een rustpunt dat wel op zijn plek is. ´Narayan´ is vervolgens een erg fijn nummer dat inderdaad geweldige blazers heeft en ook de orgelspeler gaat weer lekker los. Beste nummer van het album tot dusverre.

Daarna blijft het niveau hoog en de plaat in rustiger vaarwater. Van de hieropvolgende nummers vind ik Hurricane Season het lekkerste. Die solo's! Dat koortje! Aiaiai, ik hoop dat ik Kula Shaker nog een keertje kan zien. Een volgende favoriet is Dr. Kitt. Alhoewel ik de stevigere nummers zeker kan waarderen, zijn het de wat dromigere, rustigere nummers die mijn voorkeur genieten. Dit heeft zo'n ontzettend fijne laidbacksfeer... Het eindigt met de stem die we ook al hoorden in Strangefolk, een soort vrouwelijke Stephan Hawking. Het heeft wel wat. Ook het laatste nummer is weer een fijne rocker, eentje die wel te snel voorbij is, eigenlijk.

En dan is het opeens stil op de koptelefoon... Maar ik denk dat ik deze plaat nog vaak ga draaien de komende tijd. En ook de oude albums zullen wel weer langskomen.

avatar van Hans Brouwer
Het zal wel een domme opmerking van mij zijn . Ik lees dat de release datum van dit nieuwe album van Kula Shaker 20 augustus 2007 is. Maar een aantal gebruikers hebben dit album "Strangefolk (2007)" van Kula Shaker dus kennelijk al beluisterd c.q. in hun bezit. Hoe krijg ik 'm te pakken of waar is dit nieuwe album te downloaden Ik smacht al jaren naar nieuw muzikaal werk van Kula Shaker.

avatar van musicfriek
Kula Shaker is terug en wat een fijn album is dit! Gisteravond slechts 1x gedraaid en het album pakt me gelijk helemaal. Net zoals herman geef ik ook de voorkeur aan de wat 'dromerige' songs. Ik kreeg letterlijk een brok in mijn keel van het nummer Ol' Jack Tar. Het nummer lijkt te zijn weggelopen uit de zestiger jaren. Prachtig! Song of Love / Narayana is de andere topper. Ik heb nog geen idee hoeveel sterren ik dit album ga geven, eerst nog maar eens een paar keer draaien, maar het staat vast dat een mooie score zal gaan worden

Welcome back Kula Shaker!

avatar van snarf349
Hans Brouwer schreef:

emule.
zeer goede plaat, jammer van de lage score na 6 stemmen.
verdient meer, van mij 4,5 * ( wat anders )

avatar van the viking
Hans Brouwer schreef:

Beter je huiswerk gaan doen Hans Zie mijn pm (met uitvoerige uitleg)van een jaar geleden

avatar van Hans Brouwer
the viking schreef:

The Viking, ik heb gelukkig al je aan mij gerichte mail bewaard. Deze berichten zal ik maar eens raadplegen . Als het dus een beetje meezit ga ik vanavond dit nieuwe album "Strangefolk (2007)" beluisteren . Ik heb echter vandaag om 19.00 uur eerst een wortelkanaal-behandeling in het vooruitzicht . Mijn tandarts is een hele mooie vrouw , maar de gedachte dat ik vanavond bij haar in de stoel mag gaan liggen doet mij nu al "shaken" .

Live een van de allerbeste bands, toen, en nu weer. Vorig jaar heb ik ze gezien in Edinburg en in het najaar ga ik naar de KoKo in Londen. Kijk op de site voor meer info. http://www.kulashakermusic.com

the viking schreef:

waar is ie te vinden?

Wat heerlijk dat ze weer bij elkaar zijn! Was met spanning op dit album aan het wachten. De EP "Revenge of the King" van vorig jaar viel me erg tegen. Maar Strangefolk, maakt alles weer goed!

Kula Shaker is terug.

Het album ligt zeker meer in het verlengde van K. Een leuke meerwaarde is wel het Doors-achtige geluidje en het Deep Purple achtige gitaarwerk. Wel niet zo vernieuwend meer als K, maar wel een geslaagd come-back album.

Vreselijke aanstellers dat Kula Shaker. En vooral die zanger met zijn zie-mij-eens-spiritueel-doen hoofd.

Daarbij jatten ze alles bij elkaar.

avatar van Toon1
Zo, ik heb het album nu al enkele keren beluisterd. Wat ben ik blij dat ze weer bij elkaar zijn. Ik vind dit album bijna even goed als "K" zelfs. Lekkere nummers allemaal, alleen jammer dat ze het Indisch kantje wat gemindert hebben (gelukkig is het er wel nog). Ik twijfel tussen 4* en 4.5*, maar ik geef ze dan toch maar het voordeel van de twijfel . Welkom terug Crispian Mills & Co

(Oh ja, die "dromerige" songs vind ik ook de beste )

avatar van Shangri-la
Toon1 schreef:

(Oh ja, die "dromerige" songs vind ik ook de beste )

Dat is precies de reden waarom ik de tweede helft iets beter vind.

avatar van Ewreck
Inderdaad blij dat ze weer bij elkaar zijn. Dit keer als ze naar nederland komen wil ik ze niet missen. En ja het klinkt weer als vanouds.

avatar van TerryA
1,0
in 1995 vond ik ze unoriginal (ze moetsten toen een internationaal muziek industrie prijs (IN THE CITY) voor nieuwe band delen met Placebo, en dan vanaf 1996 waren ze gelijk nep met grote budget! ... gelukkig waren ze een tijdje weg ... nu komen ze terug met een zogenaamde nieuwe album en hebben ze in de laatste 10 jaar wat geleerd of originele inspiratie gevonden? - Erm, nee! 2 uit 10 (of 1 uit 5)