Magnolia Electric Co. - Sojourner (2007)

Rock / Roots
Label: Secretly Canadian

1. Lonesome Valley (3:34)
  2. Montgomery (1:49)
  3. Don't Fade on Me (4:18)
  4. Hammer Down (4:05)
  5. No Moon on the Water (2:48)
  6. Nashville Moon (4:33)
  7. What Comes After the Blues (3:40)
  8. Don't This Look Like the Dark (4:12)
  9. North Star (3:55)
  10. Bowery (3:38)
  11. Texas 71 (4:17)
  12. Down the Wrong Road Both Ways (3:21)
  13. In the Human World (3:32)
  14. The Black Ram (3:56)
  15. What's Broken Becomes Better (3:31)
  16. Will-O-The-Wisp (3:52)
  17. Kanawha (4:18)
  18. A Little at a Time (2:58)
  19. Blackbird (3:55)
  20. And the Moon Hits the Water (3:57)
  21. The Old Horizon (3:09)
  22. Talk to Me Devil, Again (3:29)
  23. Memphis Moon (3:17)
  24. Hold on Magnolia (4:44)
  25. Trouble in Mind (3:35)
  26. Steady Now (2:57)
  27. Spanish Moon Fall and Rise (2:45)
  28. Night Country (2:26)
  29. Shiloh Temple Bell (3:09)
  30. The Spell (3:28)
  31. Take One Thing Along (4:08)
  32. The Lamb's Song (3:56)
  33. Roll the Wheel (2:56)
avatar van Nakur
oeh hij staat er al op. lijkt me helemaal Fantastisch!

check het artwork:

+ DVD + Medallion. Wauw!

avatar van Fianosther
Wat? Een medallion? Nou dan moet ik ook zeker die box hebben! Het moet echt niet veel gekker worden..

avatar van Nakur
die 'wauw' was dan ook niet voor het medallion

avatar van Bart
Volgens mij wordt deze release uitgesteld naar augustus. Zoiets las ik op de site van de band.

7 Augustus, tegelijkertijd met de nieuwe Okkervil River & Architecture in Helsinki.

Bestaat een deel van deze release niet uit nieuw werk? En moet deze release dus worden ingedeeld bij nieuwe albums? Ik heb inmiddels het album 'black ram' beluisterd en dat zijn volgens mij nieuwe nummers. Daarnaast bestaat het album o.a. uit 'Sun Sessions' en 'Nashville moon'. Op de tracklist van de laatste staan o.m. nummers van Fading Trails (2006).

avatar van Nakur
Foto van de box gevonden op internet. Ik heb 'm gelijk ge-pre-orderd. Schappelijke prijs ook. Inclusief verzending naar Nederland (vanuit Canada) voor 32 euro

avatar van Nakur
Hij is vandaag uitgebracht. Ik verwacht hem deze week met de post mee. En ja, het is grotendeels nieuw werk. Een aantal nummers staan ook op de laatste MEC plaat Fading Trails, maar dat zijn andere opnamen. Ook een oud Songs: Ohia nummer als Hold On magnolia is een opname van MEC, en NIET van Songs: Ohia.

Shohola is puur en alleen Jason Molina met zijn akoestische gitaar, waarom het onder de naam MEC is uitgekomen, weet ik niet. Maar het is 'gewoon' een nieuwe release van 4 cd's en één DVD. een wijziging zou inderdaad op zijn plaats zijn. het als één plaat beoordelen wordt alleen lastig vrees ik.

avatar van Nakur
En hij is binnen! Ik ga me afzonderen met de 5 schijfjes.

avatar van Nakur
Nog maar een reply. Wat is The Black Ram ver-schrik-ke-lijk mooi. Nashville moon is lekker echt toe recht aan Neil Young & Crazy Horse maar The Black Ram heeft me zojuist murm geslagen. Neerslachtig, mistroostig en wanhopig. Een van de mooiste dingen die Jason ooit gemaakt heeft. Deze 33 minuten is de aankoop van de box (42$) al waard, en dan heb je een dvd en véél bonustracks.

nee he Black Ram is *kippenvel* zo goed

avatar van Bruno Banani
Elke cd van deze geweldige box is die aankoopwaarde al waard, of eigenlijk elk lied, of eigenlijk...laat ook maar!
Huiveringwekkend mooi!

Heb 'm ook maar besteld. Na jullie reacties gelezen te hebben ben ik toch wel erg benieuwd. Ik vond de laatste platen van de heer Molina en zijn ensemble Magnolia Electric Co. nou niet bepaald geweldig... Ik hoop dat deze box mij meer kan bekoren.

even heel kort:

sun sessions 3,5
shohola 4,5

en de dvd nog es 4,5
oftewel 4,5

hier mooi stuk over deze box :

avatar van Nakur
Nou zo fantastisch is de dvd niet.een mooi, 20 minuten durende film met Magnolia muziek. Maar niet echt iets om te beoordelen.

The Magnolia Electric Co – Sojourner

Wie zijn de Magnolia Electric Co?

Sojourner het laatste kindje van Jason Molina & Co. Deze Amerikaan is een persoon die je dicht bij kan laten komen, maar wie nooit tot je door zal dringen. Zijn verleden lijkt één grote puinhoop van ellende, kapotte liefdes en verloren vrienden. Het is de man die niet cryptisch te werk gaat maar zijn nummers schrijft zoals hij het daadwerkelijk ervaart. Dat leverde onder de noemer Songs: Ohia al vele schitterende albums op die balanceren tussen desolate alt.country, ‘gothic’ americana, folky blues en de gitaarrock van goede kennis Neil Young & Crazy Horse. Het laatste Songs: Ohia album - verwarrend genoeg getiteld als The Magnolia Electric Company - liet een voor Jason Molina begrippen ongekend positieve noot horen. Het rockende geluid heeft hij opgepakt toen hij met vrienden en collega’s de MEC groep oprichtte. Na een livealbum (Trial & Errors), namen ze het debuut What Comes after the Blues op.

Wat houdt ‘Sojourner’ in?

Sojourner is een boxset met drie LP’s, één EP en een DVD, met als extraatjes een medaillon en een poster, stijlvol verpakt in een vrij onhandige houten box. De vier cd’s zijn elk het resultaat van vier verschillende opnamensessies, en maakt het vorig jaar verschenen tweede MEC album ‘Fading Trails’ overbodig. Dat album is een compilatiealbum van die vier glimmende schijfjes van deze houten box. En dat is gelijk de rede waarom die plaat zo verdomt onsamenhangend klinkt.

Nashville Moon

Met 42 minuten de langste plaat van Sojourner. Opgenomen door meneer Steve Albini himself (het enige verbindende element tussen namen als Neurosis, GSY!BE, Bonnie ‘Prince’ Billy, etc.) en klinkt behoorlijk country. De opname is vrij vlak en de nummers zijn vrij pretentieloos maar bezitten echt die (althans voor een leek) typische westernfeeling. Losjes gespeelde en breekbare nummers. Ik ben er langzaam ingerold en waardeer de sfeer. Het levert hoogtepuntjes op als Nashville Moon, het gedreven Don’t Fade on Me en het rockende No Moon On The Water.

4*.

The Black Ram

Geschokt. Dat was mijn eerste reactie toen ik de eerste noten van In The Human World hoorde. Zou het? Zou dit hét album zijn waar ik nu altijd op heb gewacht? De opname is glas en glashelder, en het lijkt alsof Jason naast je op de bank zit te spelen:

Mountains of the dead are you listening?
You are gonna lose a lot
You’ve already lost so much

De instrumenten zijn ook totaal verschillend van Nashville Moon. Veel ruimte voor syntehsisers, tape echoes, chello’s en roestige gitaren. Ik krijg er kippenvel van.

Nee dit is een cd die ik nu al met heel mijn hart en ziel koester. 33 minuten, 9 nummers balancerend tussen complete wanhoop, rockende nummers met een positieve noot en méér gothic americana. Alsof het een compilatie is van de beste nummers van Ghost Tropic, Didn’t It Rain en The Magnolia Electric Company. Ik kan er verder geen woorden over zeggen, omdat ik weet dat het niet zo overkomt als ik zou willen.

4,5/5*

Sun Sessions

De Sun Studios zijn natuurlijk legendarisch. Denk maar eens aan Elvis. Als betaling voor verdiensten kreeg MEC geen geld, maar studiotijd in deze peperdure ruimte. Dit resulteerde in een EP van vier nummers (16 minuten), waarvan één heropname van Hold On Magnolia. Het zijn vier prima nummers geworden met (gek genoeg) de slechtste productie. De vocalen komen gewoon niet goed uit de verf. Desontdanks zijn ook Talk to me Devil en Mephis Moon zéér geslaagde nummers.

Shohola

Elders hebben jullie misschien wel mijn lofzangen voor de laatste twee (semi) akoestische soloplaten van Jason Molina gelezen (onder eigen naam en Pyramid Electric Co. Shohola is een klein half uurtje mr. Molina op gitaar, opgenomen in zijn eigen huis. En niet zo mooi als Let Me Go, Let Me Go, Let Me Go, of Long Desert Train, er staan wel pareltjes op. Haal Shilo Temple Bell ergens vandaan en dan praten we verder. Maar in tegenstelling tot The Black Ram, zit de desolate meneer met de gitaar aan de andere kant van de kamer in plaats van naast je op de bank. Terug in zijn ongrijpbare rol.

Een verwenbox. Dat mag duidelijk zijn. Ik zal maar direct met de meest opmerkelijke zaken beginnen. Allereerst is het een feit dat alledrie de LP’s en de EP die Sojourner rijk is, makkelijk op twee cd’s had kunnen staan. De poster zal bij mij gewoon in de box blijven zitten. Het medaillon ga ik niet dragen omdat het (gezien de muziek) geen geluk maar juist droefenis zal brengen. En de DVD, tsja, Ik had graag een liveoptreden gezien, of anders wat interviews. Maar het is een korte film (één DVD voor 20 minuten beeld) die een sfeerimpressie geeft van de Canadese MEC tour. Weinig woorden, MEC muziek op de achtergrond. Leuk om eens te zien, maar ongrijpbaar. Als laatste de prijs. Via Secretly Canadian had ik de box op de dag van release in de brievenbus, voor 37. Dat is goedkoper, wat ik heb hem al voor 55 euro zien liggen in de winkel.

Dit zijn slechts kanttekeningen, ik kan niets concreets negatiefs bedenken. Tenminste, áls je klaar bent voor een kleine twéé uur lief en (voornamelijk) leed en miniatuurliedjes die opgebouwd zijn uit de woorden ‘ghost’, ‘blues’, ‘moon’, ‘rain’, ‘night’ en ‘dark’. Mij kan het niet genoeg zijn. De Sojourner release is essentieel voor elke fan, nieuwkomers moeten maar eens The Black Ram pindakazen. Als het je bevalt, koop de box en dan ben je voorlopig even klaar. Gemiddeld krijgt de box van mij een 4/4,5*. Ik ga naar boven afronden.

The Black Ram klinkt inderdaad onheilspellend mooi! Die poster die bij de Sojourner box zit is echt om te huilen zo lelijk... Blijft idd in de box zitten.

avatar van The Scientist
Al voor de zoveelste keer achter elkaar opstaan... Ik denk inmiddels mijn favoriete plaat uit 2007. Lekkere afwisseling, en alleen maar sterke nummers

Ace
Vandaag dan eindelijk de cd binnen gekregen! Een mooi houten doosje met wat rommel erin (medaillon, poster?), maar het gaat uiteindelijk om de cd's die erin zitten! Een beetje laat in het jaar te horen gekregen, maar met afstand met favoriete plaat van 2007!

avatar van Nakur
Ik heb mijn score onlangs op 5* neergezet. En met rede. Dit blijf je luisteren, en luisteren en wederom luisteren. Voor elke emotie is er wel een schijf bij die naadloos aansluit. Als totaalpakket verdrink je welhaast in de constant hoge kwaliteit. Beschouw het ls één release waarin het totaal méér is dan de som der delen. En maar blijven luisteren.

en op # 1 van 2007. Zeg het voort

Vindt het net wat minder dan doornee songs ohia platen maar toch weer vakmansschap van het hoogste nivea.

Huh?

avatar van Nakur
Ik heb de Sun Sessiosn EP in den beginnen wel erg onderschat. Dat kan ik achteraf makkelijk stellen. Dire nieuwe parels en een mooie utivoering van Hold On Magnolia> En de tekst van Trouble In mind:

I’m gonna lay my head
On some lonesome railroad line
Gonna let that big 800
Satisfy my domain
Trouble in mind, I’m blue
My hope is sinking low

deze mega-release staat al maanden op 5 sterren, en ik denk echt dat ik Didn't It Rain uit de selectie ga halen. Sojourner is compleet en eindeloos

avatar van Nakur
1) Ik heb bijna net zoveel werk liggen van Will Oldham als van Molina (al gaat laatstgenoemde nog wel aan kop), 2) Viva Last Blues van Palace Brothers is een onwijs goede plaat, 3)ik heb al een cd van Jason Molina in de top10 staan..

drie redenen ten spijt, moet Sojourner de top10 in.

Op dit moment € 28,99 bij www.cdwow.nl en wordt gratis thuis bezorgd! Heb 'm net besteld

avatar van sq
sq
Ja da´s wel fraai. De mijne was 52 dollar ex verzendkosten, en dat vond ik nog weinig!

Ace
Ik heb eigenlijk niet veel constructiefs te melden... Ware het niet dat ik op dit moment het schijfje 'Black Ram' luister en dat dit nu wel zo bijzonder op zijn plaats valt dat ik me eigenlijk geen betere muziek kan voorstellen...

jkbb
Ongelooflijk. Ook Molina kan klaarblijkelijk zonder enige moeite twee uur lang volspelen. Z'n andere, veel kortere platen hebben ook altijd wel (helaas) een minder moment tussen al het moois, hier is die echter niet te bekennen. Echt heel knap van deze toch al geweldige artiest. Gelijk 4,5*

Vind de versie van Hold on Magnolia hier trouwens nóg mooier dan de eerdere.