Little River Band - First Under the Wire (1979)

Australiƫ
Label: Capitol

1. Lonesome Loser (4:01)
  2. The Rumor (4:19)
  3. By My Side (4:25)
  4. Cool Change (5:14)
  5. It's Not a Wonder (3:56)
  6. Hard Life (Prelude) (2:42)
  7. Hard Life (4:48)
  8. Middle Man (4:28)
  9. Man on the Run (4:18)
  10. Mistress of Mine (5:17)
  11. When Will I Be Loved * (2:58)
avatar van gaucho
Nog geen berichten bij dit album? Vreemd eigenlijk. Ik ben een groot fan van de Little River Band en vind dit toch wel hun beste plaat. Lonesome loser en Cool change waren twee grote Amerikaanse hits in 1979 en allebei schoolvoorbeelden van de prachtige harmonieën waarin deze band grossierde. 't Lijkt een beetje op de Eagles, maar ik vind ze dankzij hun stemmen toch wel een eigen geluid hebben.

Er staat ook wat steviger werk op dit album, maar de beste nummers zijn toch de stukken waarin die vocale harmonieën de kans kijgen om te schitteren, zoals in Middle man en het absolute hoogtepunt van de plaat, Mistress of mine.

avatar van TEQUILA SUNRISE
I.d.d ook een hele mooie plaat van ze Gaucho!!!!
Lonesome Loser & Cool Change zijn schitterende nummers, helaas heb ik dit album alleen op LP.
Dit geldt eveneens voor het album The Net ( met als zanger John Farnham i.p.v Glenn Shorrock ) , welke ik maar niet op CD kan vinden.
Gelukkig heb ik Diamantina Cocktail ( mijn inziens hun beste ), Time Exposure & Backstage Pass ( goed Live album ) wel op CD te pakken kunnen krijgen

avatar van gaucho
In de tijd dat Forever blue hier een hit was (halverwege de jaren negentig) heb ik een heel rijtje LRB CD's besteld die toen waren (her)uitgegeven op het One Way-label. Achteraf kennelijk een goeie investering (al heb ik het daar niet voor gedaan), want dat label failliet ging en de titels kwamen te vervallen, stegen de prijzen fors op eBay.
Net even gekeken: op Amazon.com wordt er een exemplaar van The Net aangeboden voor 'maar' 194 dollar, maar dan heb je ook wel een sealed copy. Tweedehands zijn ze vanaf $ 79,95 verkrijgbaar. Tja, dat lijkt deze plaat me dus echt niet waard... Dan is First under the wire met $ 29,95 een stuk goedkoper .

't Is te hopen dat je deze titels ooit eens in een tweedehandsbak tegenkomt, maar omdat ze NL nooit officieel zijn uitgebracht (alleen via Amerikaanse import) is die kans helaas klein.
Soms worden lang vervallen titels nog wel eens opnieuw uitgebracht (had ik vorige week nog met de Mark & Clark Band op CD), maar meestal moet er dan een actuele aanleiding voor zijn. Duimen dus maar...

avatar van musician
Dat is grappig, om bij die laatste alinea van Gaucho van bijna twee jaar terug nog even stil te staan.

First under the wire was juist één van mijn eerste cd's die ik heb aangeschaft (Free record shop weet ik nog) omdat de cd toevallig goedkoop was (fl 27,95) en de prijs van de meeste cd's al gauw naar de veertig gulden liep.

Niet omdat ik zo heel erg dol was op de Little river band, het was de honger naar cd's.

Toch, en dat moet ik er dan gelijk bij zeggen, is de Australische band mij op dit album helemaal niet tegengevallen, integendeel. De band heeft de naam aan de zéér veilige kant van de mainstream te staan en die beoordeling heb ik na First under the wire in ieder geval laten vallen.

Natuurlijk, een enkele ballad is natuurlijk ook terug te vinden maar het merendeel is toch vaak redelijk stevige, melodieuze rock, gekenmerkt door prima samenzang en sterke melodieën.

Ik draai het misschien wat te weinig maar dat geldt natuurlijk voor veel meer albums.

Ten slotte: het was toch een goede koop geweest Gaucho, $ 29,95 in 2009. De enige 3 cd's die nog zijn te vinden op Amazon.com. kosten 2e hands (2) $ 125,99, de enige nieuwe ligt er voor $ 159,99.

avatar van bikkel2
Mooie degelijke Little River Band plaat . Vertrouwd klinkend met altijd enige zekerheden ingebouwd ; Fraaie harmoniezang en vitale nummers waar altijd veel aandacht is aan besteed .
Perfectionisten waren het , dat is zeker . Deze First Under the Wire trekt de lijn door van vorige albums . Geen aardverschuivingen of schokkende veranderingen , nee niets van dat alles .
Verantwoorde melodieuze pop/rock met de nodige flair . Cool Change is een prachtig intens gezongen meesterwerkje van de hand van zanger Glenn Shorrock . Wat mij betreft 1 van de betere vocalisten van die tijd .Fraai ook Lonesome Loser , Middle Man en het spaansachtige Mistress Of Mine . Fraaie plaat .

avatar van Madjack71
Ook bij dit album van de LRB is over het geheel eigenlijk weinig op aan te merken. De bekende ingredienten zijn allemaal weer aanwezig; harmonie, uitvoering en melodieuze muziek. Als je gaat voor spannende, eigenzinnige muzikale wegen, dan kom je bij LRB wat bedrogen uit. Ga je voor de alternatieve route, dan zou ik nog wat verder zoeken, maar voor een doelgerichte, overzichtelijke bestemming, val je hier zeker geen buil aan en zo nu en dan is dat best wel eens lekker. LRB is hierdoor zowat de TomTom uit de jaren zeventig voor de popmuziek.

avatar van DeWP
Heerlijke muziek, country rock achtig, als ik het in een hokje mag plaatsen. Een van hun betere albums.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Eindelijk origineel op CD te pakken gekregen tezamen met voorganger Sleeper Catcher uit 1978 en die had ik zelfs nog niet op LP in de kast staan ?

avatar van TEQUILA SUNRISE
Heerlijk album deze First Under The Wire. Mooie harmonievocalen en bij sommige nummers zoals It's Not A Wonder & Hard Life laat de band een stevig geluid horen.

avatar van milesdavisjr
De opvolger van deze schijf vind ik net wat beter, want The Night Owls tilt Time Exposure net wat naar een hoger niveau. Dan dit album; wederom heerlijke samenzang, redelijke tot goede composities waarbij Mistress of Mine er toch wel boven uitschiet. Lonesome Loser was een redelijk bekend hitje destijds. De eerste helft van de schijf kan mij niet zo boeien, het zit hem in de staart. De laatste 3 nummers zijn prima met het al genoemde Mistress of Mine als de wat mysterieuze Spaans aandoende afsluiter.

avatar van Boermetkiespijn
Beetje te zoet en te gelikt voor mij, dacht ik na de eerste luisterbeurt. Maar bij nader inzien ontkom ik er niet aan dat dit gewoon sterke mooie muziek is die raakt.