Kansas - Point of Know Return: Live & Beyond (2021)

Label: Inside Out

1. Cold Grey Morning (4:15)
  2. Two Cents Worth (4:28)
  3. The Wall (6:04)
  4. Song for America (10:32)
  5. Summer (3:59)
  6. Musicatto (3:39)
  7. Taking in the View (3:15)
  8. Miracles Out of Nowhere (7:25)
  9. Point of Know Return (3:40)
  10. Paradox (4:09)
  11. The Spider (2:08)
  12. Portrait (He Knew) (5:29)
  13. Closet Chronicles (6:40)
  14. Lightning's Hand (4:40)
  15. Dust in the Wind (4:08)
  16. Sparks of the Tempest (4:29)
  17. Nobody's Home (4:54)
  18. Hopelessly Human (7:20)
  19. Carry on Wayward Son (6:26)
  20. People of the South Wind (4:29)
  21. Refugee (4:29)
  22. Lonely Wind (5:27)
avatar van Running On Empty
Net de boxset versie besteld met 3 LP’s en 2 CD’s voor 40 Euro, koopje. Ben zeer benieuwd na de vorige prima live box in hetzelfde format.

avatar van Arjan Hut
Hoewel ik geen liefhebber ben van intergraal live uitgevoerde studio-albums, ben ik toch fan van voorganger Leftoverture & Beyond en deze, mocht ik hem eens tegenkomen, zal ik niet laten liggen. Wat een fijne setlist.

avatar van RonaldjK
Wel Arjan Hut, de setlist is inderdaad fijn en dit is een heerlijk plaatje, bijvoorbeeld onder de kerstboom. Geproduceerd door Phil Ehart en Rich Williams en (leuk voor deze fan) gemasterd door Nederlander Peter van 't Riet. Heb enorm genoten van Kansas Point' of Know Return: Live & Beyond.

Prachtige hoestekeningen (de zeedraak van Point of Know Return in zijn onderzeese wereld) zijn het eerste wat opvalt. De opnames zijn afkomstig van twaalf Amerikaanse concerten in de periode april 2019 - maart 2020, waarbij het boekje per track aangeeft op welk oorspronkelijk studioalbum deze is te vinden.
Het "probleem voor grote namen" is altijd dat "de fans" slechts een select deel van het repertoire willen horen, waardoor je altijd dezelfde nummers krijgt voorgeschoteld. In deze bezetting echter worden ook onbekendere pareltjes gespeeld. Ik noem opener Cold Grey Morning, oorspronkelijk op Freaks of Nature, Two Cents Worth van Masque, nieuwe arrangementen met viool in Musicatto én Taking in the View van Power, The Spider van Point, een ingetogen versie van People of the South Wind van Monolith.
Daarbij blijven bekendere nummers als The Wall, Song for America, Closet Chronicles en Lightning's Hand zo lekker... Van The Prelude Implicit worden de heerlijke nummers Summer en Refugee gespeeld, werk van het laatste studioalbum The Absence of Presence ontbreekt.

In vergelijking met het oorspronkelijke Point of Know Return zaten alleen nog drummer Phil Ehart en gitarist Rich Williams in de groep, maar de "nieuwe leden" (Billy Greer is dan al zo'n 35 jaar bij de groep) kwijten zich geïnspireerd van hun zaak. Hierbij blijkt de laatste nieuweling, toetsenist/zanger Tom Brislin is sinds 2019 bij de groep, alweer een sterke speler in dit team.

Sindsdien is de bezetting weer gewijzigd, soms tijdelijk. Van 2016 - 2023 viel drumtechnicus Eric Holmquist af en toe in voor zijn baas, toen deze onder het mes moest en later een armblessure had; in 2021 verliet gitarist/componist/producer Zak Rizvi de groep en werd niet vervangen; in mei dit jaar ging violist/gitarist David Ragsdale met pensioen, zijn vervanger is Joe Deninzon van de groep Stratospheerius. En nog vorige maand viel Kyle Henderson van The Producers in voor Greer.
De mannen worden ouder maar hebben er hoorbaar plezier in, zoals in 2022 bleek rond de promotie voor het 50-jarig bestaan met verzamelaar Another Fork in the Road.

Mijn reis door hun discografie en die van de diverse nevenprojecten komt hiermee tot een einde. Ik hoop vurig op een volgend studioalbum - en natuurlijk een Europese tournee!