Arrie schreef:
Want? Als Aafke dit als een album ziet en dat in die hoedanigheid uitbrengt, waarom moeten wij dat per se als EP gaan categoriseren.
Je kunt de vraag ook omkeren: als een artiest besluit een album van 20 à 25 minuten NIET expliciet als EP te categoriseren, wie zijn wij dan om te bepalen dat dat wel zo zou moeten zijn? En nog iets verder doorgeredeneerd: is het aan de artiest om te bepalen wat een EP is en wat niet als je daar ook objectieve maatstaven voor kunt hanteren?
Mijn gequote opmerking was inderdaad wat kort door de bocht. Een beetje doelbewust, want toen ik dat schreef, had ik in mijn achterhoofd een discussie die een tijdje geleden werd gevoerd bij een EP van
Thom Yorke. Het kwam erop neer dat een album met remixen van één enkel nummer (normaal gesproken een 'no-go') op de site mocht omdat Thom Yorke in een interview had aangegeven dat hij een EP had uitgebracht. Terwijl er natuurlijk duizenden vergelijkbare releases zijn die niet door de artiest als zodanig bestempeld zijn, en die daardoor niet op deze site komen. Daarnaast merk ik de laatste tijd dat er doodleuk singles met twee tracks op de site komen, voornamelijk uit de jaren tachtig, die door de dienstdoende platenmaatschappij als EP werden gekenmerkt vanwege het feit dat die twee nummers langer duren dan gemiddeld. De toenmalige platenmaatschappij Phonogram (Mercury, Vertigo, Charisma etc.) had daar een tijdlang een handje van. Zie ook de discussie
hier.
Arrie schreef:
Inmiddels zijn we in de tijd van Spotify aanbeland, worden steeds meer releases niet eens meer fysiek uitgebracht en vervagen de grenzen tussen EP's en albums. Je kunt je afvragen hoe relevant de term EP tegenwoordig nog is. De vraag is: is 'album' meer een technische term (een CD, LP, cassette met een bepaald aantal tracks erop met een bepaalde speelduur) of meer een conceptuele term?
Hier sla je wat mij betreft de spijker op zijn kop, en dat vertroebelt der discussie natuurlijk ook zodanig dat we er wel nooit helemaal uit zullen komen. Verschillende tijdsgewrichten, verschillende manieren van uitbrengen en verschillende releaseplatforms, dat maakt het natuurlijk lastig om een eenduidige definitie op te stellen van wat een EP of een album is.
Om je laatste vraag te beantwoorden: tot voor kort - of wellicht tot dusver - zagen we een album vooral als een fysieke release met nummers die een zekere samenhang vertonen. In de nabije toekomst zal het begrip album waarschijnlijk meer en meer als een conceptueel gegeven bekeken worden. Dan wordt die samenhang belangrijker als onderscheidend element. Maar het merendeel van de releases zal - zeker als we toegaan naar een tijd waarin de fysieke release zo goed als ophoudt te bestaan - vooral uit losse nummers bestaan die onafhankelijk van elkaar kunnen bestaan, en vaak ook als zodanig bedoeld zijn.
Overigens mag een moderator deze discussie wel verplaatsen naar
dit topic.