Motörhead - Bomber (1979)

Metal / Rock
Label: Bronze

1. Dead Men Tell No Tales (3:05)
  2. Lawman (3:56)
  3. Sweet Revenge (4:14)
  4. Sharpshooter (3:18)
  5. Poison (2:55)
  6. Stone Dead Forever (4:56)
  7. All the Aces (3:25)
  8. Step Down (3:42)
  9. Talking Head (3:42)
  10. Bomber (3:49)
  11. Over the Top [7 * (3:20)
  12. Stone Dead Forever [Alternate Version] * (4:34)
  13. Sharpshooter [Alternate Version] * (3:16)
  14. Bomber [Alternate Version] * (3:35)
  15. Step Down [Alternate Version] * (3:28)
  16. Leaving Here [Live] * (3:02)
  17. Stone Dead Forever [Live] * (5:31)
  18. Dead Men Tell No Tales [Live] * (2:44)
  19. Too Late Too Late [Live] * (3:20)
  20. Step Down [Live] * (3:49)
avatar van Dexter
Echt een album van extremen: hier staan enkele van Motörheads allerbeste nummers op, zoals Bomber, Dead Men Tell No Tales, Step Down en Stone Dead Forever, maar ook de grootste meuk uit de carrière van de band: Lawman, Sweet Revenge, All the Aces Als 'skip'-album nog wel erg leuk, maar het totaalplaatje klopt gewoon niet. Daarom net een 3*.

avatar van Mart
Ook ik ben niet echt kapot van dit album. Ik vind vooral de productie niet echt al te best, en het tempo ligt veel lager dan op Overkill en Ace Of Spades. Op Another Perfect Day was het tempo ook niet al te snel, maar daar stonden nog vrij veel snelle nummers op (Back At The Funny Farm, Shine, Marching Off To War). Hier zijn het er echt bar weinig. Ook pakken de songs mij niet echt, met uitzondering van het titelnummer (wat toch wel een Motorhead-klassieker is).

avatar van wizard
Mijn kennismaking met Motörhead, zo’n 10 jaar geleden alweer denk ik, was een concert. Daarna No Sleep ‘til Hammersmith. Voor Bomber had ik een vergelijkbaar geluid verwacht: snoeihard en dan nog een beetje harder. Die verwachting kwam niet uit. Bomber heeft een veel rustiger geluid. Braaf bijna, hoewel dat misschien niet helemaal de juiste term is om bij een Motörheadalbum te noemen.

Dat betekent niet dat er geen goede nummers op Bomber te vinden zijn. Lawman heeft een lekker groove, Stone Dead Forever is ook goed (hoewel er tussen deze beide nummers weinig opwindends gebeurt) en Step Down weet ook mijn aandacht te trekken vanwege het bluesy geluid en vanwege de zang van Fast Eddie. Ik denk dat dat nummer nog wat beter was geweest als Lemmy het had gezongen. Tot slot is Bomber een uitstekend nummer, waar het tempo iets omhoog gaat.

Toch staan er net wat teveel nummers op Bomber die ik niet interessant vind. Dat, in combinatie met het feit dat dit album qua geluid niet echt aansluit op wat ik bij een Motörheadalbum graag hoor, maakt dat dit album het met een kleine 3 sterren moet doen.

3.0*

avatar van AOVV
Als plaat weet 'Bomber' me minder te overtuigen dan toppers als 'Overkill' en 'Ace of Spades'. Dat neemt echter niet weg dat er een aantal pareltjes van formaat opstaan. De opener is meteen een schitterende uitschieter, en één van de sterkste songs die ik ken van de band. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van de afsluiter, zodat kop en staart van het beest alvast volledig kloppen.

Als je eenmaal in de muil van het beest bent gesprongen, merk je echter dat het een vrij mak diertje is. 'Lawman' vind ik nog best sterk, en in het midden krijgen we ook een heerlijke opflakkering in de vorm van 'Stone Dead Forever'. Al het overige behoort lang niet tot m'n favoriete Motörhead-songs; het vuur ontbreekt.

Blues is, naast rock 'n roll, een belangrijke invloed geweest doorheen het oeuvre van Motörhead, en vooral gitarist Fast Eddie laat die voorliefde duidelijk horen. Dit werkt echter niet helemaal voor wat het tempo betreft; ik heb m'n Motörhead het liefst luid, snel en rauw. Gelukkig krijgen we dan nog die afsluiter, dus.

Om kort samen te vatten; waar de mannen op 'Overkill' (zelfde jaar van release, niet noodzakelijk zelfde bouwjaar) het gaspedaal steevast terugvinden en heerlijk indrukken, blijft de motor op 'Bomber' hier en daar wat sputteren.

3,5 sterren, grotendeels te danken aan de drie hoogtepunten.

avatar van Kondoro0614
Vanwege een examen heb ik gisteren dit album niet kunnen afronden in de marathon, dan doe ik het nu maar even. En helaas gaat Motörhead een beetje de kant op waar ik al bang van was, zeker met drie albums in één jaar, en de kant is niet de goede kant. Ik ben niet bepaald fan van 'Bomber' en het klinkt gewoon bijna niet meer als de motörhead die ik ken. Misschien moet ik er nog een beetje inrollen, maar ook van 'Bomber' was ik niet bepaald een fan.

Als een album in mijn ogen maar echt drie goeie nummers heeft vind ik dat je iets heb laten liggen, en dat gevoel heb ik bij 'Bomber'. Met de nummers 'Dead Men Tell No Tales', 'bomber' en vooral 'Stone Dead Forever ' heb ik me nog wat vermaakt, maar de rest van het album vond ik al een stuk minder. De productie is zeker na 'Overkill' weer geen genot en soms neigt het weer na hun debuutalbum die ook slecht geproduceerd was. Nee, 'Bomber' daar ben ik geen fan van, op naar de volgende!

Voorlopige tussenstand:
01. Overkill