Steve Miller Band - Recall the Beginning... A Journey from Eden (1972)

Rock / Blues
Label: Capitol

1. Welcome (1:17)
  2. Enter Maurice (3:54)
  3. High on You Mama (3:40)
  4. Heal Your Heart (3:21)
  5. The Sun Is Going Down (1:39)
  6. Somebody Somewhere Help Me (2:33)
  7. Love's Riddle (3:25)
  8. Fandango (3:59)
  9. Nothing Lasts (4:06)
  10. Journey from Eden (6:40)
avatar van clayhill
Op cd staat het volledige album en Journey from Eden klokt keurig 6:40 minuten. Een van de mooiste platen uit begin jaren zeventig !

avatar van deef.
SMB op z'n best! Niet te moeilijk maar wel gewoon erg lekker. En inderdaad, kant B steekt er nog bovenuit ook.

Ik heb deze op vinyl, ooit ergens goedkoop kunnen aanschaffen. Vinyl niet optimaal , maar nog wel bruikbaar. Ik heb naar aanleiding van alle commentaren de plaat weer een keer opgezet. Het grote enthousiasme dat ik bij sommigen bespeur heb ik niet. Ik vind de plaat wat onevenwichtig. De A kant kan mij niet echt boeien, gelukkig is de B kant veel sterker. Daar staan wel een paar pareltjes op. Ik heb nog een wat vage verzamelplaat Van Steve Miller die ook put uit deze plaat.
Het is zeker geen slechte plaat, maar ergens kan ik me wel voorstellen dat deze in 1972 wat ondergesneeuwd werd door alle meesterwerken die toen uit kwamen.
Steve Miller is na The Joker wel wat commerciëler geworden, maar toch hele mooie songs afgeleverd.
Een wat vergeten plaat van Steve Miller en daar is deze nog wel te goed. Maar mijn beoordeling blijf toch stelen op drie sterren.

Vanaf het album the Joker begon Steve Miller bij mij pas echt te leven.

avatar van potjandosie
mijn favoriete Steve Miller album uit de begin seventies, met "Your Saving Grace" en "Number Five" op een gedeelde nummer 2 plaats. sommige albums gaan een leven lang mee en dit is er 1 van. ik was 15 bij het uitkomen van dit album en heb dit album grijs gedraaid. je zette je eerste schreden op het pad der liefde met alle onzekerheden van dien en dan was het heerlijk om weg te zwijmelen en te mijmeren, met name op de nummers van kant 2 van dit album. in de zomer zittend op je zolderkamer met de ramen wijd open of in de winter op dezelfde kamer uitkijkend over besneeuwde, witte weilanden. muziek die je betoverde. noem het gerust nostalgie of magie. dit was zijn 7e album "pre-Joker" en heeft 50 jaar later "de tand des tijds" doorstaan. heel lang moeten wachten op de cd release van dit album. grote blijdschap toen ik deze een aantal jaren terug kon scoren op het Lost Diamonds (2008) label. een feest der herkenning. de opener "Welcome" met dat heerlijke intro van die drumpartij, de invallende blazers en dan het gitaarspel van Stevie "Guitar" Miller. het doo wop achtige "Enter Maurice" heb ik altijd een minder nummer gevonden. begreep later dat Maurice het alter ego was van "The Space Cowboy" en "The Gangster of Love". de geweldige baspartijen van Gerald Johnson met name goed hoorbaar op het ingetogen, bluesy "High On You Mama". Jesse "Ed" Davis speelt gitaar op "Heal Your Heart". de akoestische folk blues van het korte "The Sun Is Going Down". het rockende, met blazers voorziene R&B nummer "Somebody Somewhere Help Me". het sfeervolle, gevoelige "Love's Riddle", waarna het ritmisch rockende "Fandango" volgt met een soort van koorzang van de man zelf en dat op het eind in stille pracht vervalt. na het melancholische "Nothing Lasts", moet het absolute hoogtepunt van dit album nog volgen, de akoestische ballad "Journey From Eden". een weergaloos mooi nummer, dat ook 50 jaar later nog onder de huid kruipt. "Recall the Beginning" voor mij het begin van mijn liefde voor muziek......."A Journey from Eden' voor mij als 66-jarige inmiddels meer "a journey through the past". Steve Miller wordt 5 oktober a.s. 80 jaar oud. Nothing lasts......

de muzikanten op dit album:
Steve Miller: guitar
Gerald Johnson: bass
Jim Keltner, Roger Allen Clark, Gary Mallaber, Jack King: drums
Ben Sidran, Dick Thompson: keyboards
Nick DeCaro: string and horn arrangements

produced by Ben Sidran
All songs written by Steve Miller