Steve Miller Band - Recall the Beginning... A Journey from Eden (1972)

Rock / Blues
Label: Capitol

1. Welcome (1:17)
  2. Enter Maurice (3:54)
  3. High on You Mama (3:40)
  4. Heal Your Heart (3:21)
  5. The Sun Is Going Down (1:39)
  6. Somebody Somewhere Help Me (2:33)
  7. Love's Riddle (3:25)
  8. Fandango (3:59)
  9. Nothing Lasts (4:06)
  10. Journey from Eden (6:40)
avatar van Shangri-la
Niet het beste Steve Miller album maar er staan een aantal zeer fraaie akoestische nummers op zoals Love's Riddle en Journey from Eden. Daardoor is deze plaat toch de moeite waard.

Absoluut zijn beste. Ongelofelijk maar steeds niet op CD. ......
Heb 'm zelf op CD gezet van vinyl.
Laat maar weten en ik stuur hem je digitaal op.
Want zoiets moois mag niemand onthouden worden.

Grote wens dat deze nog een geremasterd uitkomt.
Ken iemand da ff regele?

avatar van Oldfart
Hele internet petities hebben het nog niet voor elkaar gekregen dat deze Steve Miller plaat op cd is uitgekomen.
Samen met Neil Young's ' Time Fades Away' en het hele Feelies repertoire toch wel behorend bij de grote ontbrekende re-releases.

Ik vind dit met kop en schouders Miller's mooiste.
Vooral vanaf track 7 ( de Journey from Eden kant) onovertroffen.
Sfeervolle plaat , gevoelig en prachtig gespeeld.
Ik zou geho's aanbod niet laten lopen....

avatar van Shangri-la
Ik had ergens gelezen dat Steve Miller zelf niet tevreden was met deze plaat, misschien dat hij daarom nog niet op cd uitgekomen is.

avatar van Droombolus
Wat betreft de voorganger Rock Love ( die op MuMe trouwens helemaal ontbreekt in het rijtje Miller platen ! [ Edit ] Heb 'm gelijk doorgegeven aan de HH moderreters ) kan ik me dat voorstellen, maar dit is een prima plaat. Helemaal niks mis mee ! Ook ik heb 'm reeds lang gedigitaliseerd om 'm wat regelmatiger te kunnen draaien.

avatar van musicfreak1960
Het zal ergens in de jaren 70 zijn, in een obscuur platenzaak dat ik deze plaat hoorde en ik was verkocht

met veel pijn en moeite op cd gezet en op de ipod geplaatst
zodat ik het altijd bij me heb

fantastische plaat

avatar van musician
Cd in mijn bezit gekregen door een gouden tip van Droombolus, die toch nog een obscuur platenlabeltje wist die deze zeldzame cd uitgaf.

Het Duitse Lost Diamonds mag in ieder geval gründlichkeit niet worden ontzegd. Na bestelling via E-bay lag de cd binnen drie dagen op de mat.

Mijn zomer kan niet meer stuk: een nog nooit gehoorde, oude cd van Steve Miller. Want, behalve in 1972 als LP, officieel nog nooit uitgegeven. Laat staan digitaal geremasterd. Maar de geluidskwaliteit is verder in orde. Alle informatie staat op de hoes, er is geen boekje.

Ik heb lange tijd gedacht, dat Recall the beginning de ontbrekende schakel zou zijn in mijn niet complete puzzel van The Steve Miller band.

Begonnen in 1968, maakte hij tot en met 1972 een zestal zeer herkenbaar studio-albums, tot 1973.

In dat jaar stond hij een keer op, ging de studio in en kwam met The Joker. Volgens eigen zeggen wíst hij vanaf die ochtend hoe hij een succesvolle cd moest maken. De hoeveelheid opgenomen minuten was wat kort, er werden twee nog op de plank liggende live-nummers aan vast geplakt.

Steve Miller kreeg gelijk. The Joker was zijn eerste mega-seller en hij werd top of the bill in de seventies.

Voor mij is Recall the beginning daarom zo spannend, omdat ik meende dat juist deze cd een mengeling moest zijn, een overgang van de "oude" naar de "nieuwe" Steve Miller band.
Met een afscheid richting Sailor en een welkom naar de meer mainstreame pop/rock periode (en succes) in de jaren 70.

Maar ik aarzel, tussen dit en dat eureka moment van Miller.

Laat ik voorop stellen, dat ik aanvankelijk nogal teleurgesteld was in het begin. Met het instrumentale Welcome, de ongewone klanken, des Millers haast, van Enter Maurice (dezelfde Maurice komt later nog eens terug, in de titelsong van The Joker).

Maar Miller herstelt zich met High on you mama om dan door te zetten met een aantal prima songs, met aan het einde zowaar een redelijk aantal ongeëvenaarde ballads.

Heal your heart, The sun is going down en Somebody somewhere help me zijn duidelijk van de oude tijd.

Maar het aardigste gedeelte van de cd moet dan komen. Love's Riddle, Fandango, Nothing lasts en de prima afsluiter Journey from Eden geven de cd een enorme kwalitatieve impuls, een mooi stukje vakwerk van Steve Miller. Met uitzondering van Fandango en de softe rock van Nothing lasts merkwaardig genoeg ook vrij rustige nummers.

De ontbrekende schakel Recall the beginning heeft zowaar een redelijk eigen gezicht. Ik geloof toch niet, dat één nummer zou passen op bijvoorbeeld Fly like an eagle. De titelsong dan misschien. Op The Joker.

Heerlijk, de ervaring weer eens een nieuwe cd uit het verleden voor het eerst te horen.
Hoewel Steve Miller al jááááren geen echt nieuwe cd meer heeft uitgebracht, heb ik hier wel eens gelezen dat hij inmiddels tientallen nummers klaar heeft liggen om uit te brengen. Ik wacht in spanning af.

musician schreef:

Dat zijn precies de nummers die ik ook het beste vind van deze plaat, Miller op zijn best.

Shangri-la schreef:

Dan moet het haast wel zo zijn!

Overigens aan ieder wie dit leest en nog niet heeft gestemd: nog 3 stemmen en het is met dit gemiddelde voldoende voor Steve Miller om de top 5 van 1972 binnen te stormen! Het lijkt mij een terecht compliment!

avatar van willemmusic
'Children of the Future' tot aan deze staan bij mij op rij en dan houdt het op.
Af en toe komen ze uit de platenkast en ben ik weer even 'in MIller' .
Zoals nu weer, wanneer ik jullie enthousiaste recensies lees..

avatar van musician
Hulde voor iedereen die deze cd zo terecht van een goede notering heeft voorzien: inmiddels staat deze plaat op de 11e plaats in het overzicht van het jaar 1972.

Een half puntje extra.

avatar van Shangri-la
Jammer eigenlijk dat de meeste mensen Steve Miller kennen van Fly like an eagle en Book of dreams terwijl zijn begintijd zoveel interessanter is. Hij verdient zoveel meer erkenning voor dat vroege werk maar ja, zo gaat dat nu eenmaal...

Stijn_Slayer
Is er niet ook een gelijknamig nummer?

Dit is trouwens een van de weinige albums van Steve Miller die ik wel kan waarderen. Lekker los sfeertje, je hoort het spelplezier, al is de productie wel aan de dunne kant.

avatar van willemmusic
Jaha, dat heeft hij als laatste op z'n plaat gezet en dat staat hierboven op nr 10!

Stijn_Slayer
Ah, natuurlijk.

avatar van Droombolus
In de Edsel re-release serie is deze èn Rock Love ( eindelijk ) vanaf maandag 28/1 weer te koop Ze staan nu al trots te pronken in de pre-order status op AmazonUK

avatar van musician
Mooi is dat! Ik heb eigenlijk net (2009, zie boven) Recall the beginning.... in huis. Laat even weten of de kwaliteit van de nieuwe remaster leidt tot een verplichte aanschaf!

avatar van Shangri-la
Gelijk maar ff bestellen, thanks voor de tip.

avatar van musician
Ik heb The Joker besteld, dat album is nu eindelijk ook voor het eerst digitaal geremasterd. Dat vind ik al een hele sensatie op zich, wat schrijft Edsel nog meer op Amazon:

Edsel is proud to announce the continuation of its reissue programme of the legendary Capitol albums by the Steve Miller Band, following on from our successful reissues of the first five albums, and Steve s Autumn 2012 European tour.

Lees ik dat goed? Zijn live concerten van vorig jaar (in totaal slechts 10, waarvan 2 in Nederland) in Europa op cd?? Dat wordt echt een aanrader voor iedereen die Miller lief heeft.

Weer een geweldig jaar!

avatar van Droombolus
Denk dat je last hebt van je wishful-thinkin'-bone Hans. Volgens mij staat er gewoon dat die releases volgen op de eerste 5 albums en de 2012 herfst toer ...........

Ennuh ....... ik heb geen idee hoe die eerdere CD release klinkt vrees ik. Ik doe het al een dikke 25 jaar met een ( nog steeds ) uitstekende midden 80s vinyl re-release.......

avatar van heartofsoul
Omdat mijn vinylexemplaar danig gehavend is, heb ik de aangekondigde cd-reissue bij de plaatselijke platenhandel besteld. Weet iemand wanneer de release is? Ik wacht met spanning af...

avatar van Droombolus
Uitgesteld naar 25 maart ........

avatar van musician
The Joker wordt ook elke keer uitgesteld. Het melden van uitstel is óók elke keer aandacht vragen, moet je maar denken.....

avatar van heartofsoul
Inderdaad, Musician. Nu weer uitgesteld naar 27 mei !

avatar van musician
En The Joker vandaag naar 27 juni. Enfin, nog even en dan kan daar de 40-jarige viering plaatsvinden met extra opnames!

avatar van Droombolus
Ik heb ooit een bootleg gehad met akoestiese ( en helemaal niet verkeerde ) songdemo's uit de periode van Recall en Joker, misschien is dat wat ?

avatar van musician
Ja, als er zolang wordt gedaan over een beetje remasteren kun je de betreffende cd's gelijk voorzien van allerlei boeiende extra opnames. Als die er natuurlijk zijn.

Ik neem toch aan, dat dezelfde club (Edsel) achter de remasters zit als bij al het overige werk van Miller? The Joker en Recall.. zijn zo'n beetje de enige twee albums die nog niet waren opgeknapt. M.i. hoeft dat ook helemaal niet zo lang te duren.

Maar ik zou een mooie, speciale 40th anniversary uitgave van The Joker wel op prijs stellen. Aan dat album is ook niets meer gedaan nadat het op LP is verschenen. Maar het was wel Millers grootste doorbraak en aanvang van zijn 'definitieve' geluid.
Met Recall...the Beginning kunnen er ook mooie dingen worden gedaan. Een beetje remasteren kan daar ook weinig kwaad.

avatar van heartofsoul
De rerelease nu uitgesteld naar 21.12.2099, evenals die van Rock Love (volgens bol.com). Dat haal ik waarschijnlijk niet meer. Ik was wel van plan om nog een aantal jaren te leven, maar 150 jaar is niet realistisch...

avatar van Droombolus
AmazonUK heeft ze allebei nog op 24/6 staan .....

avatar van Shangri-la
Pfff duurt wel lang hoor., zelfs 24 juni.