Soft Cell - *Happiness Not Included (2022)

Pop / Electronic
Label: BMG

1. Happy Happy Happy (4:46)
  2. Polaroid (4:41)
  3. Bruises on My Illusions (4:45)
  4. Purple Zone (3:09)
  5. Heart Like Chernobyl (3:24)
  6. Light Sleepers (4:41)
  7. Happiness Not Included (4:55)
  8. Nostalgia Machine (4:34)
  9. Nighthawks * (5:14)
  10. I'm Not a Friend of God (4:34)
  11. Tranquiliser (3:50)
  12. New Eden (6:29)

Het blijft opmerkelijk. Er zou nooit meer een optreden komen na een afscheidsshow vrij recent, en die komen er nu toch wel weer (ik hoop nu ook op een NL optreden).

En er zou nooit meer een album komen. Ach, Marc is zo productief, dus waarom ook niet.

avatar van Poles Apart
Ik vind het wel mooi, kijk ook wel uit naar dit album. Ze hebben er weer zin in. Wellicht ook nog kaartjes voor de 'thuiswedstrijd' in Leeds bemachtigen.

Benieuwd wanneer er een single vrijgegeven wordt.

Poles Apart schreef:

Benieuwd wanneer er een single vrijgegeven wordt.

Ik vind alles leuk wat Marc doet Volgend jaar drie concerten van hen staan en daar mag Soft Cell best bij. Een single komt in de herfst.

Heart Like Chernobyl krijg je op 13 augustus als je een voorbestelling via hun website doet.

avatar van Roxy6
fraaie opvallende cover...

avatar van Premonition
aERodynamIC schreef:

Dit komt toch niet als een verrassing? In april zei Dave Ball namelijk, dat ze samen weer de studio in gedoken waren en dat ze een nieuw album wilden uitbrengen.

Premonition schreef:

Nee, niet na die uitspraak, wel na dat zogenaamde definitieve afscheidsconcert (wat ook een beetje out of the blue was als je het mij vraagt). Maar ach, hoeveel artiesten hebben niet afscheidsconcert, na afscheidsconcert en maken een zoveelste comeback-album. En in dit geval kan ik er alleen maar blij mee zijn

Marc zou ook nooit meer een solo-album met eigen nummers opnemen, daar is ie ook op teruggekomen gelukkig.

Het eerste levensteken is er eentje waar ik nog niet helemaal over uit ben. Lang geleden dat ik Marc ook weer enigszins off-tune hoor zingen af en toe.

Soft Cell - Heart Like Chernobyl (Lyric Video) - YouTube

avatar van luigifort
Had zelfs even moeite zijn stem te herkennen af en toe...maar de 2e keer klinkt ie al beter...

luigifort schreef:

Misschien is het even wennen en er nog inkomen. Dit is ook echt een album track denk ik, geen single (de single komt in het najaar pas)

avatar van Poles Apart
Ja, inderdaad meer een albumtrack dan catchy lead-single. Zie dit ook wel op BBC Radio 2 gedraaid worden. Een veilig, niks-aan-de-hand nummer, muzikaal weinig verrassend. Toch klinkt het wel lekker en vertrouwd. Heb gewoon veel sympathie voor de heren, en ben blij dat ze de handen weer ineen geslagen hebben en met nieuwe muziek komen.

Poles Apart schreef:

Absoluut. Ben al sinds de jaren een mega-fan van Almond dus de sympathy vote hebben ze sowieso wel.

Toch ben ik ook best wel kritisch op wat hij doet. Niet alles is altijd even geslaagd en ik blijf deze hernieuwde samenwerking tricky vinden. Ik associeer Soft Cell met sleazy pop; over het randje met een groezelig tintje. Stout, opwindend en toch net weer genoeg aaibaar om het leuk te houden.

Of dat past bij deze inmiddels zestigers? Op dat vlak vind ik dat Marc solo goed bezig is. Natuurlijk weet ik ook wel dat leeftijd geen rol mag spelen, maar of het nu dan net zo geloofwaardig is als in de jaren '80?!

Maar goed, Cruelty without Beauty uit 2002 was verder ook een prima pop-album en die associaties golden daar ook niet meer. Een kwestie van het verleden een beetje loslaten uiteraard en niet willen vergelijken.

Ik ben hoe dan ook enorm benieuwd naar de rest en dit nummer zal vast prima passen tussen de rest. Jammer dat het maar bij een paar concerten in het Verenigd Koninkrijk blijft. Ook daar konden ze er niet meer geven door alle Corona perikelen (schijnt lastig te zijn met zalen boeken), laat staan dat ze in Europese landen gaan optreden. Dat zou wel tof zijn. Ik verwacht het niet omdat Marc solo op tour is volgend jaar met aardig wat concerten in Nederland.

avatar van luigifort
Ok, ze kaartten vroeger ook wel bepaalde dingen aan uit de maatschappij, maar ik vind het niet echt iets voor hen om het over Tsjernobyl en over vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse zee te hebben in hun muziek. Het komt mij iets te onoprecht over ofzo, weet niet wat het is, iets te plastisch ofzo... Zo van, kijk ons hier ook een mening over hebben, terwijl we die dingen allang al weten van allerlei kanten...

Bruises on My Illusions bevalt me uitstekend.

Na 1 minuut dacht ik: nee. Na 1,5 minuut dacht ik: lekker nummertje

Na 1 minuut dacht ik: nee. Na 1,5 minuut dacht ik: lekker nummertje

Een beetje kitschy. Hou ik wel van.

Zoals tegenwoordig normaal aan het worden is is de release uitgesteld naar mei. Er is een stukje van de titeltrack vrijgegeven en die klinkt veelbelovend sterk.

avatar van Poles Apart
Inmiddels in cyberspace te vinden. Vanavond eens goed voor gaan zitten.

avatar van koel
Bizar, hoe actueel de hoes

Niets zo veranderlijk als Marc Almond: die wisselt volgens mij elke dag van mening.

Nooit meer toeren, toch vaak toeren, geen albums met nieuwe eigen nummers meer, toch nieuwe albums met eigen nummers.

Hij is zo productief als wat met allerlei projecten (zijn laatste is punkrockbandje The Loveless, met inmiddels al twee korte albums op naam). Flink wat solo-concerten in mei in Nederland dit jaar? Welnee, doen we niet meer. Plakken we een flauwe Covid smoes op en stellen we uit tot 2023. Zien we dan wel weer. En ga zo maar door.

Soft Cell werd vrij verrassend nieuw leven ingeblazen met een groot concert in de O2 London. Maar dat was het dan ook echt. Inmiddels staan er al weer nieuwe concerten in kleinere zalen gepland.
En zo was daar ineens de aankondiging van een nieuw album.

Dachten we allemaal dat Cruelty Without Beauty uit 2002 een eenmalige toegift was na 18 jaar, nou daar komt nu na 20 jaar Happiness Not Included.

Zitten we nog te wachten op twee zestigers die ooit zo vooruitstrevend waren in de jaren '80?! Geen idee. De fans, waaronder ikzelf zeer zeker wel. De overige muziekliefhebbers zullen er misschien hun schouders over ophalen. De release is inmiddels opgeschoven naar mei, maar het internet doet stout waar het zin in heeft en houdt zich blijkbaar aan de oorspronkelijke releasedatum van 25 februari. Een grote 'oeps' denk ik, en of ze daar in het Verenigd Koninkrijk blij mee gaan zijn betwijfel ik.

Ik word in elk geval erg blij van opener Happy Happy (what's in a name) en dat word ik ook van de overige nummers.

Donker tegenover licht en passend in deze tijd. Oude kerels die terugkijken op het verleden en wat dat het heden gebracht heeft. Het geeft een hoop teleurstellingen horen we. Maar het wakkert het heilige vuur wel aan bij de heren. Je moet er gevoelig voor zijn natuurlijk, maar mij valt het allemaal enorm mee. Sterker: ik vind het een behoorlijk goed album geworden.
We moeten zeker ook niet de invloed van dit duo op het muzieklandschap vergeten, maar dat ze het dan voor elkaar krijgen met een sterk album te komen na het toch wat matige Cruelty without Beauty is erg verrassend. Aangenaam verrassend kan ik wel zeggen.

Zijn er duidelijke hoogtepunten aan te wijzen? De catchy opener Happy Happy? Of toch de single Bruises on My Illusions. De stemmige afsluiter New Eden wellicht? Het ietwat kitscherige, maar oh zo meeslepende Light Sleepers, het sleazy Nighthawks of toch maar de lekkere pop song Purple Zone, met donkere tekst van Almond? Ik weet het niet. Het album dendert lekker voort in hoog tempo.

De zang van Almond klonk op zijn laatste albums beter en beter, maar hier betrap ik hem hier en daar toch weer op het randje te zingen (wat zingt die vent toch altijd vals hoor ik thuis).
Echt storend is het niet, ik ben het gewend, maar het valt me op deze nieuwe Soft Cell wel weer meer op.

“Recorded remotely during a world pandemic. Science fiction stories for the 21st century.” aldus Dave Ball, en zo is het maar net. Juist nu klinkt dit album behoorlijk actueel.

Zeer fijn album. Deze fanboy is er mee in z'n nopjes.

Haha mooie recensie weer aERo
Wie kan wel goed zingen volgens je partner?

avatar van GrafGantz
aERodynamIC schreef:

Dan ken je m'n vrouw nog niet.

Haha mooie recensie weer aERo
Wie kan wel goed zingen volgens je partner?

Gewoon even in z'n laagste stemmen grasduinen, kom je er wel een paar tegen

avatar van PEN15
Dat is inderdaad een in het oog springende platenhoes. Melancholy Rose van Marc Almond staat zeker ook mooi in het zicht.

Later toegevoegd: Dat die LP versie schitterend mooi geel is, is interessant om te weten! Een MC uitvoering is ook spannend geel/rood.

PEN15 schreef:
Dat is inderdaad een in het oog springende platenhoes.

De lp versie is geel (het vinyl zelf ook).

Ik weet niet of er koppen gaan rollen, maar het is wel duidelijk waar het lek vandaan komt: via bandcamp is het album officieel te downloaden (niet via iTunes of andere sites, daar is het net als de fysieke release 6 mei pas)

Happiness Not Included | Soft Cell - softcellmusic.bandcamp.com

edit: en ineens is de bandcamp pagina verdwenen. Ze zijn wakker geworden, maar te laat. Het album is nu overal te vinden

Samenwerking met de Pet Shop Boys: voor het eerst dat dit gebeurt.

avatar van vigil
Purple Zone: SC & PSB

Leuke luchtige single, is de albumversie het zelfde als de singleversie of iemand weet?

Deze single komt ook fysiek uit op 12" en de good Old cd-single met daarop een aantal PSB remixes. Echter verschijnen deze pas half november en dat is best vreemd

avatar van EttaJamesBrown
Op Qobuz 4 liedjes. Klinkt als 3,5 sterren. Zal over een maandje kijken of alles er op staat.

vigil schreef:

Op het album is zonder de Pet Shop Boys.

avatar van Poles Apart
Vind de versie met Pet Shop Boys leuker, het is zo wel meer een PSB nummer dan een Soft Cell track, en het is PSB volgens het bekende boekje, ze recyclen zichzelf ("Always On My Mind"?).

Veel kritiek op het nummer overigens als ik zo her en der wat comments lees. Vreemd, want het is een niks-aan-de-hand nummer, dat net als de video vooral veel plezier uitstraalt.