Lady Blackbird - Black Acid Soul (2021)

Jazz / Soul
Label: BMG

1. Blackbird (4:00)
  2. It's Not That Easy (2:58)
  3. Fix It (4:51)
  4. Ruler of My Heart (3:42)
  5. Nobody's Sweetheart (3:38)
  6. Collage (3:17)
  7. Five Feet Tall (3:20)
  8. Lost and Looking (4:21)
  9. It'll Never Happen Again (3:38)
  10. Beware the Stranger (4:13)
  11. Black Acid Soul (3:54)
  12. Did Somebody Make a Fool Out of You * (4:51)
  13. I Am What I Am * (4:43)
  14. Woman [Single Version] * (3:13)
  15. Feel It Comin [Single Version] * (3:25)
  16. Baby I Just Don't * (3:26)
  17. Beware the Stranger [Chris Seefried Remix] [Edit] * (3:46)
  18. Collage [Greg Foat Remix] * (4:02)
  19. Blackbird [Emma-Jean Thackray Remix] * (4:23)
  20. Lost and Looking [Colleen 'Cosmo' Murphy Cosmodelica Remix] [Edit] * (3:42)
  21. Collage [Bruise Remix] [Edit] * (3:42)
  22. Beware the Stranger [Gil Cang Tuff Scout Remix] * (4:18)
avatar van thelion
VDB79 schreef:

Eens! Overweeg nu vanwege de Deluxe om het album voor de 3e keer op vinyl te kopen. Maar vrees voor slechte persing met veel getik en gekraak weerhouden me vooralsnog.

Op mijn deluxe vinyl versie valt dat wel mee, echter mijn “normale” exemplaar is van een betere kwaliteit. Op cd natuurlijk nergens last van

avatar van Poles Apart
Jazz-soul singer Lady Blackbird: ‘I feel like I’m in my own biopic!’

Marley Munroe spent decades toiling away in hotel bars and on a Christian label. But now, as Lady Blackbird, her powerful soul vocals have caught the mood of the times – and the attention of Taylor Swift

avatar van Reijersen
Vanavond live gezien en wow wat een stem!

avatar van VDB79
Wat zijn de meningen hier over de achtergrond ruis op Five Feet Tall? Ik had deze gister laat nog eens opgezet en opnieuw viel dit enorm op. Het is geen vinyl persing issue want ik hoor het ook op de spotify versie. Het is een stabiele lichte ruis in het hele nummer. Als je erop let hoor je niks anders meer

VDB79 schreef:

Is dat niet gewoon het gebruik van (jazz) brushes?

Ik heb het album opstaan en dit nummer komt nu voorbij (vinyl) en dat is wat ik er in hoor.

Zoek de techniek maar eens op (YouTube) en misschien bedoel je dat dan ?!

avatar van VDB79
Haha, zou zomaar kunnen aERodynamIC. Ik heb sinds een paar weken nieuwe speakers die een flinke upgrade zijn ten opzichte van wat ik gewend was dus ik luister misschien net wat anders dan voorheen naar veel muziek. Sowieso focus ik (te)veel op eventuele achtergrondruis (vinyl liefhebbers tic I guess )

Laten we ervan uitgaan dat het dus onderdeel van de muziek is, dan is het toch bloedirritant en hinderlijk? De rest van het album is doodstil qua achtergrond en dit (beste) nummer wordt toch een beetje verneukt hierdoor. Maargoed misschien sla ik door

H

Bij jazzballads wordt bijna altijd met brushes gespeeld. Dan kan ik je tippen om maar geen Billy Holiday of Nina Simone etc. te luisteren.

Maar waarom is het irritant vraag ik me af? IK andere songs hoor ik ook gewoon de brushes terug (zoals de titelsong en Blackbird), om andere songs maakt de drummer gebruik van mallets, het gebruik van mallets vind je wel okay?

In deze video (North Sea Jazz) zie je de drummer met brushes:

Is trouwens de eerste keer in mijn leven dat ik iemand hoor die een probleem heeft met brushes. Maar goed, voor alles is een eerste keer.

avatar van VDB79
Het zal ongetwijfeld aan mij liggen en ik vloek vast in de jazz kerk, maar een continue ruis kan ik niet echt waarderen en ook niet scharen onder ritme of percussie. Ik hoor dit verder op deze manier ook niet terug op de andere nummers van deze plaat, zoals jij aangeeft Mssr Renard

Mssr Renard
Je mag storend vinden, wat je storend vind. Niemand die je dat zal verbieden. Ik heb er alleen nog nooit eerder iemand over gehoord. Misschien zijn er hele veel mensen die niet van brushes houden, en het niet durven zeggen.

avatar van Mjuman
Tja, VDB79 zal denken brush away en wellicht nog meer muzikale ontdekkingen doen, zoals 'kwakende eenden' bij Miles Davis (trumpet + cup), verspringende naalden bij hiphop (scratchen) en de inbreng van de 'kloteneur' bij James Brown ("heh", "hah" en huh" in Super Bad)

avatar van VDB79
Een lichte glimlach voor de moeite Mjuman, ondanks dat ik hem van verre zag aankomen.

VDB79 schreef:
Een lichte glimlach voor de moeite Mjuman, ondanks dat ik hem zag van verre zag aankomen.

Als je goeie speakers hebt, kun je ook het ademhalen van zanger en zangeres horen - zoals bij albums van Susanne Sundfør, of je hoort de handen over de snaren van de contrabas glijden

avatar van Minneapolis
Ha, we komen zo langzaamaan in de tijd dat zowel echte instrumenten, als iets anders dan het geluid uit plastic boem speakers als heel raar en irritant ervaren wordt.

Minneapolis schreef:

Voor het digitale opnemen, hoorde je dat gewoon altijd, het glijden van de vingers over de snaren, het kletteren van de basnaren op de hals van de contrabas, het klepperen van de kleppen van de saxofoon, zelfs het per ongeluk tegen elkaar tikken van de drumstokjes tijdens een roffel.

Ik was juist zo blij met deze plaat dat deze zo puur en analoog klonk. Alsof je bij de band in de ruimte staat. Ik vind bijvoorbeeld de Tiny Desk concerts op youtube ook gaaf om naar te kijken (ongeacht genre) omdat het allemaal zo lekker puur en ongedwongen is. Geen foefjes, geen gladstrijken en wegpoetsen.

Maar goed. Het wordt zo ook een beetje plagen, en daar houd ik niet van. Er zijn ook dingen waarvan ik vind dat ze muziek minder mooi maken, zoals fluisterstemmetjes en fluiten met de lippen. vreselijk.

Minneapolis schreef:

Gaat dat in 2024 gebeuren en welke rol spelt AI daarbij? Kunnen we onze oren dan nog wel vertrouwen of gaat dat alleen middels de dopjes van Saint Steve?

avatar van Minneapolis
Mjuman schreef:

Ehm.. AI was geen moment in me opgekomen. Ik had het eerder over de ingeburgerde Sonos speaker (staat volgens mij geen fruit logo op) en daarnaast het uitsterven van het gebruik van muziek instrumenten. Althans op een aantal populaire radiozenders.

Minneapolis schreef:
....Althans op een aantal populaire radiozenders.

Niet naar luisteren dus. Zet eens Fip (nu: Radio France) op of de Concertzender.

avatar van NGTNGT
Foutloos album, met Fix It als hoogtepunt. Inmiddels een van mijn favoriete jazz-albums.
En live enorm indrukwekkend ook.

avatar van Broem
Luisterochtend maar eens begonnen met deze dame die ik vanavond ga horen en zien in Eindhoven. Prachtig album dat ik de volle mep heb gegeven. En terecht. Ben benieuwd naar haar live performance.