Archive - Call to Arms & Angels (2022)

Label: Dangervisit

1. Surrounded by Ghosts (4:30)
  2. Mr. Daisy (3:59)
  3. Fear There & Everywhere (4:41)
  4. Numbers (4:14)
  5. Shouting Within (4:48)
  6. Daytime Coma (14:34)
  7. Head Heavy (5:13)
  8. Enemy (8:38)
  9. Every Single Day (4:18)
  10. Freedom (9:40)
  11. All That I Have (6:28)
  12. Frying Paint (4:49)
  13. We Are the Same (3:58)
  14. Alive (3:44)
  15. Everything's Alright (3:11)
  16. The Crown (8:31)
  24. Digging Holes *
  25. Is This Me *
  26. My Window *
  27. Throwing Stars *
Wat mij vooral aantrekt in Archive is dat hun muziek niet in een mainstream-mal past. Bij veel bands heb ik het gevoel: dat nummer ken ik al of lijkt sterk op 30 andere die ik al ken. Bijna covers. Archive maakt muziek die vaak uniek en ook wel gewaagd is. Luister bijvoorbeeld goed naar het nummer Gold. Geniaal gemaakt en geproduceerd. Aan het einde van het nummer denk je: hoe zijn we hier gekomen? Welke muzikale weg heb ik afgelegd? Hoe hebben ze het bedacht? Maar, je moet er even voor gaan zitten zonder pinda’s.

Daytime Coma was mijn eerste kennismaking met dit album, inmiddels staat deze dan ook hier ja. Gekozen zelfs voor de boxset met additionele muziek op een 4e lp, plus cds erbij en nog een art-print. Het was de investering wel waard. Want heel eerlijk, genoemde DC van bijna een kwartier somt exactement op wat Archive nu is, overrompekend en avontuurlijk met afwisseling en diepgang. Er gebeurt zoveel, prachtig in één woord ja. Hun beste ever denkelijk wel. En dat ie lang duurt, nou ja, deze kan me niet lang genoeg duren. Idd een nog altijd zeer ondergewaardeerde band, helaas. Er zit zoveel muziek in met zovele accenten, een topper dus.