The Sound - Will and Testament (2021)

Label: Sounds Haarlem Likes Vinyl

1. Winter (3:48)
  2. Longest Days (4:52)
  3. Iron Years (4:18)
  4. One Thousand Reasons (3:18)
  5. New Way of Life (4:38)
  6. Hand of Love (3:00)
  7. Shut Up and Shot Down (5:57)
  8. I Give You Pain (5:14)
  9. Dreams Then Plans (4:25)
  10. World as It Is (2:24)
  11. Kinetic (5:37)
  12. Distant Drums (4:42)
  13. Acceleration Group (3:33)
  14. 13 Hours (3:48)
  15. Will (5:27)
  16. 13 Hours [Demo] (3:39)
  17. All I Need(is You Today)[demo] (3:52)
  18. Kiss of Life [Demo] (4:51)
  19. Will [Demo] (5:01)
avatar van Rainmachine
En dan nu de kritische test die ik al een tijd heb uitgesteld.

De dubbelelpee uit het cellofaan gehaald. Het artwork is verzorgd en is natuurlijk wat een kopie van From The Lions Mouth maar dat is prima. Roze vinyl moet ik wel weer even aan wennen, dat is niet post-punk (of juist wel?) dat had gewoon stemmig zwart moeten zijn. Voor Sound "fans" is het zeker een leuke release, alleen wel prijzig. Bij eerste beluistering klinkt het beter dan ik had verwacht, dat valt op zich niet tegen. Er is echter wel behoorlijk gepoetst aan de opname kwaliteit waardoor er behoorlijk wat dynamiek weg is gevallen. Het klinkt wat vlak en zelfs bijna mono, dat is toch wat jammer. En nee, dit komt geluidtechnisch totaal niet in de buurt van In The Hothouse, mocht je dat zoeken dan moet je deze uitgave laten liggen. De eerdere opmerking dat Dudley zich met de opnames heeft bemoeid en dat het dan wel goed moet zijn kan dus naar het land der fabelen worden verwezen. De linernotes zijn wel prima, dat heeft Dudley altijd prima gedaan, ook op de Renascent releases. Integer en mooi geschreven.

Borland is wat schor in het begin bij Winter, maar dat wordt beter naarmate het concert vordert. Waanzinnige zanger natuurlijk, dat blijft gewoon staan. Verder erg leuk om dit weer te horen, het is toch altijd een van mijn meest favoriete bands geweest in de jaren 80. Live opnames van Thunder Up zijn ook wel schaars en het was een album waar ik behoorlijk verslaafd aan ben geweest. Heb de band ook nog live gezien in de zomer van 1987, het kippenvel stond metershoog op mijn armen weet ik nog.

Wat mij bij beluistering wel opvalt is dat je (in hindsight) kunt horen dat de band hier op zijn retour was. Het is af en toe bijna vals en rommelig. Niet meer de superstrakke live band die het begin jaren 80 was. Eigenlijk is het drumwerk van Dudley hier het meest constant, de andere drie leden vergalopperen zichzelf af en toe nog wel eens tijdens de set.

De demo' s zijn fraai, vooral 13 Hours is klassiek Borland. Sterke romantische inslag en ook weer die eeuwige hoop en positiviteit. Toch echt wel een kwaliteit van Borland waarbij de muzikale omlijsting van de rest van de band het compleet maakt. Onvoorstelbaar dat hij later zo aan zijn eind is gekomen, ik had hem betere tijden toegewenst. De demo's trekken het gemiddelde omhoog want anders had ik er een magere 3 sterren van gemaakt. Was de opnamekwaliteit van de live nummers beter geweest dan had ik het album zeker 4 sterren gegeven maar ik hou het nu eerst op 3,5.

Shot-up and shutdown in a shut-up shop town
In a shut your mouth, and sit right down and take it down