The Gathering - Beautiful Distortion (2022)

Label: Psychonaut

1. In Colour (5:49)
  2. When We Fall (5:23)
  3. Grounded (6:52)
  4. We Rise (6:47)
  5. Black Is Magnified (6:19)
  6. Weightless (5:50)
  7. Pulse of Life (6:44)
  8. On Delay (4:30)
avatar van horizon
Leuk!

Maar staat Stronger er niet op?

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
horizon, tegelijkertijd met dit album komt er ook een EP uit met onder andere het nummer Stronger, verdere info: Facebook. Ik had alle gegevens om ook die toe te voegen, enkel geen grote hoes dus de jacht is open...

De mogelijkheden: BEAUTIFUL DISTORTION - webshopgathering.com.

avatar van Darkzone
Gisteren al luisterend naar mijn nieuwe CD Omega van Epica (ik was afgehaakt, maar toch weer aangehaakt) weer bij oude liefde The Gathering aangekomen. Na het vertrek van Anneke van Giersbergen heb ik mij niet meer in de band verdiept. Gisteravond zag ik de prachtige vinyl uitgaves van Nighttime Birds en How To Measure A Planet voorbij komen en begon het weer te kriebelen. Ook zag ik dat er na 9 jaar weer een nieuw album aan zou komen die deze maand uit gaat komen. Vanmorgen op YouTube eerst Stronger beluisterd en was meteen verkocht. Maar gek dat ik hem niet op dit album zag staan, maar die blijkt dus op de apart verkrijgbare EP te staan die gelijktijdig uitkomt, zoals hierboven al is aangehaald. Ook de video van We Rosé beviel mij prima, en uiteindelijk dus het album en EP via de site van de band besteld.

Nu met terugwerkende kracht ook de andere albums zonder Anneke misschien maar aanschaffen?

avatar van Premonition
Darkzone schreef:
Ook de video van We Rosé beviel mij prima

Het weer laat het nog niet echt toe, maar proost...

avatar van Premonition
Stronger vind ik een stuk sterker dan In Colour en We Rise. Ik kan maar niet wennen aan het te liefelijke stemgeluid van Silje Wergeland

Premonition schreef:

Het weer laat het nog niet echt toe, maar proost...

Gevalletje autocorrectie
Maar hier toch aardig zonnig

avatar van smoozycat
Op de gelijktijdig uitgekomen ep staan de volgende nrs
Stronger
Disconnect
How to Measure a Planet (live)
De ep heeft de naam Interference

avatar van Leptop
Het kabbelt allemaal wat dromerig voort dit nieuwe album. Nergens slecht, maar ook niet bepaald verheffend. Enfin, mijn mening na 3x luisteren. Wie weet groeit het nog...

avatar van Darkzone
Gisteravond het album voor het eerst gedraaid en de eerste indruk is wat hier al eerder is verteld, namelijk dat het niet vernieuwend of vooruitstrevend is, maar wel lekker wegluisterd.. Wel eindigt het album abrupt, zonder dat ik het gevoel heb dat het album al klaar was.
De EP daar direct achteraan gedraaid en dat gaf mij een beter gevoel. Die 2 tracks hadden ook gewoon op het album mogen staan als afsluiter.
En de live uitvoering van HTMAP (niet toevallig is dat mijn favoriete album van de band) is geweldig!

avatar van james_cameron
Toegankelijk, afwisselend album met overwegend prettig in het gehoor liggende songs die precies lang genoeg duren. Dat is in het naaste verleden wel eens anders geweest. Nog steeds weet de band een heel eigen geluid neer te zetten, een soort ambient alternatieve metal, met ditmaal wat meer nadruk op het liedje dan op het experiment.

avatar van Nevele
Na twee luisterbeurten vind ik dit toch wel weer een lekker typisch Gathering album. Dat het een beetje voortkabbelt tussen Ambient en rock vind ik eigenlijk wel heel lekker.
Zoals James_cameron hierboven al zegt, een stuk meer liedje dan experiment.
Grounded en Pulse Of Life steken er voor mij nèt iets bovenuit.

avatar van Leptop
Nu moet ik wel bekennen dat het met de tijd beter gaat klinken, spreekwoordelijk gesproken.

avatar van Darkzone
Is het gek als ik zeg dat ik hier de stem van Anneke mis? Ik ben niet zo bekend met het werk van de huidige zangeres (al jaren ook de vorige 3 albums in huis maar steevast genegeerd) maar haar zachte, softe stemgeluid is het voor nu toch niet en zou de aanwezigheid van Anneke meer tot zijn recht komen. Want muzikaal is het als vanouds en is er niks mis mee.

De tijd zal het leren wat dit album gaat doen met mij. Ik zweef tussen 3,5 en 4*.

avatar van Leptop
Je ziet nog wel eens dat een band het geluid wat aanpast met een nieuwe zanger(es), mede door de zanger(es). Goed voorbeeld is Marillion, dat zich daardoor in alle opzichten bleef doorontwikkelen.
Bij The Gathering blijft de muziek meer op dezelfde lijn zitten en kleurt Silje dit in binnen haar mogelijkheden. Hetzelfde geluid, iets andere sfeer. Dan ga je de zangeressen al snel vergelijken, terwijl ik dat eigenlijk niet wil. En zo dus: hoe zou Black is Magnified hebben geklonken met Anneke? Ik zou bij Silje ook wat meer emotionele uithalen willen horen....

avatar van matthijs
Niets verrassend, ik had een beetje verwacht en zeker gehoopt na vele jaren wachten iets meer ontwikkeling in het geluid te horen. Desondanks fijn om te horen. Dromerige symfonische rock die eigenlijk een stijl op zich is.

avatar van ProGNerD
matthijs schreef:

Hier kan ik me wel in vinden, al moet ik qua stijl een beetje denken aan Archive, misschien niet geheel toevallig omdat ik net Call to Arms & Angels heb geluisterd...

ProGNerD schreef:
Dat is een leuke vergelijking! Archive rond 2005 nog live gezien, zij hebben ook flinke stijl-ontwikkelingen doorgemaakt, en net als bij the Gathering duurde het ruim 10 jaar voor ze naar mijn mening echt een topband werden. Een meesterwerkje als Controlling Crowds is toch een totaal andere band als het (ook niet slechte) Londonium...

avatar van matthijs
Inmiddels keer of 4 gedraaid. Alles ligt heel prettig in het gehoor. De elektronische drum in veel nummers hoeft van mij niet zo, maakt het wat minder warm. En ze hebben een prima menselijke drummer. 'Pulse of life' leidt daar niet onder, een geweldig ouderwets stevig symfonisch rocknummer. Met voorsprong het beste van de plaat!

avatar van Bassie1978
Darkzone schreef:

Facebook Dit is nu uitgelegd waarom

avatar van Darkzone
Ik had het gelezen inderdaad. Thanks.

avatar van ProGNerD
Voor diegene die de gitaarsound een beetje mist, maar wel gaat voor de sfeer alhoewel iets melancholischer / donkerder wellicht: Venus Principle - Stand in Your Light => interessant debuut van ex-leden van o.a. Crippled Black Phoenix => Aanrader