Arch Enemy - Deceivers (2022)

Zweden
Label: Century Media

1. Handshake with Hell (5:38)
  2. Deceiver, Deceiver (3:51)
  3. In the Eye of the Storm (4:09)
  4. The Watcher (4:58)
  5. Poisoned Arrow (3:51)
  6. Sunset Over the Empire (4:03)
  7. House of Mirrors (3:40)
  8. Spreading Black Wings (4:46)
  9. Mourning Star (1:36)
  10. One Last Time (3:49)
  11. Exiled from Earth (4:44)
  12. Into the Pit * (3:52)
  13. Diamond Dreamer * (3:54)
avatar van james_cameron
Weinig nieuws onder de zon, uitgezonderd enkele tracks aan het einde van het album die een enigszins afwijkend geluid en een andere sfeer hebben, maar toch wel weer lekker. De gitaarriffs zijn weer heerlijk vet en de ruige zangpartijen van Alissa White-Gluz passen perfect bij het meer dan degelijke songmateriaal. Hier en daar dreigt de boel iets te flauw en meezingerig te worden, maar dan dient zich steevast een ruige beuker aan die het album weer vlot trekt. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het erg fijne Deceiver, Deceiver.

avatar van knoltor
Als je, zoals Arch Enemy al jaren doet, in de Eredivisie van de metal speelt, heb je keer op keer weer aan torenhoge eisen te voldoen. Ik ken weinig bands waaarbij iedere stap, ieder puntje van het productieproces, ieder optreden en dus ook ieder album, zó professioneel uitgevoerd en tot in de puntjes doordacht is. Dat dit ten koste gaat van de verrassing en de spontaniteit zal de band al zo rond 2000 voor lief genomen hebben. Niet voor niets bestaat de band anno nu uit drie Zweden, een Amerikaan en een Canadese. Ook van 'Deceivers' verwachtten we dus geen grote koerswijzigingen, maar oerdegelijke kwaliteit.
En inderdaad: 'Deceivers' staat als een huis. Songwriting, productie, uitvoering, het is allemaal weer nagenoeg perfect. Wordt Arch Enemy dan saai? Volgens sommigen wel, maar als je in staat bent om er dusdanig veel memorabele songs en melodieën op te zetten en uit te voeren met zoveel power, dan hoor je mij niet klagen. Bij mij gaat ook dit album er weer in als zoete koek. Zoete koek van de supermarkt wellicht, maar die smaakt evengoed lekker.

avatar van namsaap
Aanvankelijk kon ik weinig enthousiasme opbrengen voor dit album van Arch Enemy, maar ik moet toegeven dat het album bij elke luisterbeurt beter wordt. Iets meer afwisseling dan de voorganger, al blijft het recept grotendeels gelijk. Een nummer als Poisoned Arrow kan me gestolen worden, maar verder een prima plaatje.

De versnelling in Deceiver, Deceiver (I Open My Eyes.....) doet me erg denken aan de versnelling in Death's Symbolic (I Close My Eyes.....).