Amenra / Cave In / Marissa Nadler - Songs of Townes Van Zandt Vol. III (2022)

Folk
Label: My Proud Mountain

1. Marissa Nadler - Quicksilver Daydreams of Maria (4:46)
  2. Amenra - Black Crow Blues (2:44)
  3. Cave In - Nothin' (4:17)
  4. Amenra - Kathleen (3:26)
  5. Cave In - The Hole (6:42)
  6. Amenra - Flyin' Shoes (6:23)
  7. Marissa Nadler - Sad Cinderella (4:39)
  8. Cave In - At My Window (7:50)
  9. Marissa Nadler - None but the Rain (3:27)
Geen berichten nog, dat kan toch niet. Want dit is, gelijk aan de delen 1 en 2, een subliem album geworden. Grootheden uit de metal, doom, post-rock, etc hoek switchen hier moeiteloos en bijzonder fraai naar werkelijk huiveringwekkende interpretaties van Townes van Zandt ja. Huiveringwekkend im positiven Sinne jazeker. 3 artiesten waarbij ik van de ene in de andere verbazing val. Prachtig vorm gegeven songs met een eigen identiteit zonder tever af te staan van het origineel. Geen metal en aanverwante te bekennen hier, enkel muziek puur in vorm, indringend gebracht middels stem en muzikaal palet. Wonderbaarlijk derde deel dan ook, waarbij ik ook ten zeerste de voorgaande delen kan aan bevelen. May I have your votes please...

avatar van Joy4ever
Tramps like us schreef:
Geen berichten nog, dat kan toch niet.

Wellicht omdat het album pas op 1 juli uitkomt.

Ben hier wel benieuwd naar. Met name naar de bijdrage van Amenra.

avatar van Kondoro0614
Amenra die 'Kathleen' heeft gecoverd klonk in ieder geval al magistraal, dat kan bijna niet meer fout gaan. Zoveel emotie, ongelofelijk.

Correctie Joy4ever, album al uit hoor, tenslotte staat het hier dagelijks op, vinyl zelfs. En nogmaals, waan plaat geworden

avatar van Kondoro0614
Bandcamp geeft inderdaad aan dat hij 22 april is gereleased. Wellicht vanaf 1 juli pas op de streamingdiensten?

Songs of Townes Van Zandt Vol III | Amenra / Cave In / Marissa Nadler | Neurot Recordings - neurotrecordings.bandcamp.com

avatar van shakespeare
Marissa Nadler en Cave in's Stephen Brodsky werkten al eens samen op een album en nu komen ze elkaar weer tegen op dit fraaie album.
Marissa Nadler & Stephen Brodsky - Droneflower (2019) - MusicMeter.nl

avatar van Lura
Heel toevallig kwam ik Songs of Townes Van Zandt Vol. III op het spoor dankzij het populaire muziekforum Musicmeter. Marissa Nadler is een bekende naam voor mij, in tegenstelling tot de Amerikaanse rockband Cave In en de Belgische metalband Amenra. Laatstgenoemde blijkt behoorlijk populair te zijn op Musicmeter.

Dat Nadler meewerkte aan het project ligt voor de hand, gezien haar muzikale achtergrond, in tegenstelling tot Cave In en Amenra. Amenra blijkt echter reeds twee albums op Neurot Recordings en een live-album op My Proud Mountain te hebben uitgebracht. De band blijkt al lang bekend te zijn met de muziek van Van Zandt.

Bandlid Lennart Bossu hierover : "Als Belgen is de zeer Amerikaanse folk en country van Townes Van Zandt niet bepaald de muziek waar we mee opgroeiden, maar toen we als jonge twintigers zijn songs ontdekten, raakten ze meteen een snaar bij ons. Zelfs mensen die de teksten niet begrijpen, kunnen waarschijnlijk horen dat ze luisteren naar iemand die heeft geleefd en geleden, en, vreemd genoeg, vinden ze tegelijkertijd diepe troost in zijn rustgevende stem.

Het is het soort troost dat vaak kenmerkend is voor grote muziek of kunst in het algemeen, en het maakte het vooruitzicht om zelf een paar van zijn liedjes te proberen niet minder afschrikwekkend. Niettemin, toen we werden gevraagd om deel te nemen aan deze collectie van Townes Van Zandt covers, voelden we ons opgewonden en verplicht om er deel van uit te maken, omdat het ons op een bepaalde manier een kans bood om iets terug te doen voor de geweldige songs die hij ons heeft gegeven, en ook om deel uit te maken van een reeks albums die bijna uitsluitend bestaan uit artiesten die we diep respecteren.".

Steve Brosky van Cave In leerde in 2010 de muziek van Van Zandt kennen : "In de winter van 2010 deed ik een solotournee met Scott Kelly van Neurosis en Bob Wayne. Wij drieën en Ansgar Glade reisden in Bob's 'groene machine' busje door de UK en Ierland. Bij elke show speelde Scott het nummer Caroline en elke keer als ik het hoorde, raakte ik in vervoering. Dit was mijn kennismaking met Townes Van Zandt. Best cool dat Ansgar mij en Cave In tien jaar later deze geweldige kans heeft gegeven om onze liefde voor Townes Van Zandts muziek te tonen.". Brodsky maakte drie jaar terug trouwens een album samen met Nadler, Droneflower.

Het album telt negen covers, gelijkmatig verdeeld over de deelnemende artiesten. Veel indruk maakt de live-versie van Nothin’ door Cave In, na afloop door Brodsky omschreven als “that’s the heavy shit”. Bloedmooi is de ingetogen versie van Kathleen door Amenra.

Enigszins bezwerend is de vertolking van The Hole. Ontroerend is Nadlers vertolking van mijn favoriete Van Zandt song Quicksilver Daydreams of Maria. Ook de overige songs zijn meer dan het beluisteren waard. Het is trouwens jammer dat de reguliere albums van Townes Van Zandt nog nauwelijks leverbaar zijn. Maar gelukkig blijft hij onder de aandacht dankzij anderen.

Songs of Townes Van Zandt Vol. III kan samen met Come Tomorrow van Paal Flaata gerekend worden tot de mooiste eerbetoningen aan Van Zandt. Digitaal verscheen dit album al op 22 april, fysiek verschijnt het op 1 juli op het Hamburgse My Proud Mountain label.

avatar van CWTAB
Blijkbaar is begin april een hele kleine hoeveelheid vinyl gedropt (bij mijn vaste leverancier was er maar 1 exemplaar binnengekomen en ik ben er nog niet veel tegenkomen in andere winkels, om van de verschillende kleuren nog maar te zwijgen).

1 juli wordt alvast het volledige album op de streamingsdiensten gedropt, terwijl op bandcamp het inderdaad al volledig te luisteren is.

Aangename verrassing dat de Nothing versie van Cave In de versie is die als bonus op hun Live At Roadburn 2018 staat, tegelijk een ode aan Townes & Caleb.

avatar van CWTAB
De cd versie zou blijkbaar 2 bonus tracks hebben die niet vermeld worden op de release zelf:

avatar van Lura
Geen idee waar Discogs die twee extra tracks tegenkwam, in ieder geval niet op de Bandcamppagina's van My Proud Mountain en Neurot Recordings.

avatar van Sater
Ik heb de cd al een maand of twee in huis (maar ik had hem dan ook al in april 2021 besteld). Op de cd staan inderdaad twee bonusnummers, die verder niet in de credits zijn terug te vinden.

Mooi plaatje trouwens en goede afwisseling dankzij de verschillende artiesten. De eerdere twee delen waren toch vooral brommende mannen met akoestische gitaren, waar er hier een stuk meer variatie te vinden is.

avatar van philtuper
Tramps like us schreef:
Geen berichten nog, dat kan toch niet.
Dit album is nog geeneens uit dus dan is het lastig oordelen. Even geduld hebben.

I stand to correct maar na eerdere misverstanden dat aangaande is het album wel degelijk uit ja. Bij mijn eerste stuk hierboven being the first had ik het vinyl al thuis. Stond zelfs op dus ja....roept U maar wat dan ook maar uit degelijk wel

avatar van CWTAB
Satermerci voor de verduidelijking, kan bevestigingen of het inderdaad om deze nummers gaat? :

"Nogmaals Cave In met At My Window (?) & Marissa Nadler– Waitin' Around To Die..."

Best wel een klote move om dit zonder enige notie te doen, na lang twijfelen ben ik toch voor de iets duurdere (maar feitelijk goed betaalbare) vinyl gegaan maar voor de volledigheid had ik toch liever de cd gehad...

avatar van Rainmachine
Tramps like us schreef:

Wat een bijzonder taalgebruik, lijkt wel een beetje op dat van Sjef van Oekel. Reeds, dus al niettemin!

..and yet no family...

avatar van Kondoro0614
Vandaag uitgekomen, waanzinnige nummers, goede eerste luisterbeurt gehad maar, dat had ik immers al verwacht.

avatar van Johnny Marr
Magistraal mooie plaat. Vooral Black Crow Blues en Flyin' Shoes van m'n helden van Amenra. Dat zijn m'n twee favorieten, maar het hele album is genieten van begin tot eind. Ik heb de eerste twee delen ook eens beluisterd omdat ik nieuwsgierig werd, maar dit is toch echt wel het meest geslaagd van de drie.