Tedeschi Trucks Band - I Am the Moon: I. Crescent (2022)

Blues / Rock
Label: Fantasy

1. Hear My Dear (5:34)
  2. Fall In (5:48)
  3. I Am the Moon (5:14)
  4. Circles 'Round the Sun (6:16)
  5. Pasaquan (12:15)
Mssr Renard
Vandaag draai ik alle vier de delen achter elkaar. Twee uur luistergenot.

Het valt me wel op hoe ontzettend sterk de song I am the Moon is. Wat mij betreft wel echt de mooiste song van het jaar.

avatar van Zwaagje
Deel IV maakte me nieuwsgierig naar het hele project. Nu voor het eerst de film bij deel I gezien. Ik vind de muziek meer dan prima en de film een leuke aanvulling. Ik had van de film wel iets meer verwacht, zoals een samenhangende verhaallijn. Die is er blijkbaar niet en dan is het leuk om de film bij de muziek te zien, maar niet meer dan dat. Ik ga voorlopig (?) Voor 4.0* voor deel I. Nu de komende dagen de andere delen checken.

avatar van erwinz
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: Tedeschi Trucks Band - I Am The Moon I-IV - dekrentenuitdepop.blogspot.com

Tedeschi Trucks Band - I Am The Moon I-IV
Zo ongeveer in één keer meer dan twee uur muziek uitbrengen die er toe doet is maar weinig bands gegeven, maar Tedeschi Trucks Band slaagt er op het uit vier delen bestaande I Am The Moon absoluut in

Ik was al onder de indruk van de vorige albums van Tedeschi Trucks Band, maar de Amerikaanse band overtreft zichzelf met het zeer ambitieuze project I Am The Moon. In een maand of drie tijd verschenen vier albums met een totale speelduur van ruim twee uur en het is ruim twee uur genieten. De 12-koppige band uit Florida kan binnen de Amerikaanse rootsmuziek met zo ongeveer alles uit de voeten en speelt fantastisch. In muzikaal opzicht is het smullen, maar ook in vocaal opzicht maakt de band en vooral Susan Tedeschi flink wat indruk. I Am The Moon staat ook nog eens vol met geweldige songs, waarin het nodige muzikale vuurwerk is te horen, maar waarin de songs met een kop en een staart niet worden vergeten. Wat een fascinerend en indrukwekkend project.

Ik heb tot dusver nog geen aandacht besteed aan I Am The Moon van Tedeschi Trucks Band. Het eerste deel van dit lijvige project, dat bestaat uit vier albums en vier bijbehorende films, verscheen al in juni, maar met de release van het laatste album deze week is voor mij de tijd gekomen om stil te staan bij dit ambitieuze project.

I Am The Moon: I. Crescent, I Am The Moon: II. Ascension, I Am The Moon: III. The Fall en I Am The Moon: IV. Farewell zijn samen goed voor 24 tracks en maar liefst twee uur en tien minuten muziek. Ik was erg onder de indruk van de vorige albums van Tedeschi Trucks Band, waarop de 12-koppige band de pannen van het dak speelde. Dat doet de band ook op I Am The Moon, dat zowel in muzikaal als in vocaal opzicht van een ontzettend hoog niveau is.

Tedeschi Trucks Band ontstond een jaar of twaalf geleden in Jacksonville, Florida, waar Susan Tedeschi en Derek Trucks besloten om de krachten te bundelen. Beiden hadden er op dat moment al heel wat jaren in de muziek op zitten, laatstgenoemde onder andere in The Allman Brothers Band, en dit gold ook voor de andere muzikanten die werden gerekruteerd.

I Am The Moon, dat is gebaseerd op een Perzisch gedicht uit de twaalfde eeuw, is een album dat vooral Amerikaanse rootsmuziek bevat. Binnen dit genre kan de band uit Florida alle kanten op. I Am The Moon verwerkt invloeden uit de blues, soul, gospel, country en jazz, maar ook invloeden uit de Southern rock en de wereldmuziek hebben hun weg gevonden naar het album, al heb ik laatstgenoemde invloeden wel eens duidelijker gehoord.

Tedeschi Trucks Band staat bekend als een stel podiumbeesten en dat hoor je op I Am The Moon, waarop niet alleen geweldig wordt gemusiceerd, maar waarin de band ook laat horen dat het de kunst van het jammen uitstekend verstaat. Alle muzikanten op de band verdienen lof voor de fantastische muziek, maar met name het gitaarwerk op I Am The Moon is fantastisch. Door de relatief lange songs is er alle tijd om uitgebreid te soleren, wat een indrukwekkende serie geweldige gitaarsolo’s oplevert.

I Am The Moon is een conceptalbum, maar het verhaal haal ik er zelf niet 1-2-3 uit. Het is wat mij betreft geen probleem met zoveel uitstekende songs vol muzikaal vuurwerk. Tedeschi Trucks Band jamt er zo nu en dan flink op los, maar het is fraai hoe de spanning wordt opgebouwd in de songs, waardoor je echt geen moment het idee hebt dat je naar jams zonder kop of staart aan het luisteren bent. Steker nog, Tedeschi Trucks Band grossiert op I Am The Moon in verrassend toegankelijke songs.

In muzikaal opzicht staat het allemaal als een huis en klinkt het dankzij de blazers lekker vol, maar ook in vocaal opzicht levert de Amerikaanse band op I Am The Moon fraai werk. Susan Tedeschi is niet alleen een geweldige gitarist, maar maakt ook in vocaal opzicht indruk met haar doorleefde stem, zeker wanneer deze wordt gecombineerd met die van de andere zangers van de band.

Vier albums tegelijk uitbrengen leek me op voorhand teveel van het goede, maar Tedeschi Trucks Band slaagt er in om het niveau hoog te houden en heeft bovendien vier albums afgeleverd die zeker niet precies hetzelfde klinken (zo klinkt I Am The Moon: II. Ascension duidelijk traditioneler dan de andere albums).

Dat Tedeschi Trucks Band bestaat uit een aantal topmuzikanten zal niemand ontkennen, maar dat levert nog niet noodzakelijkerwijs een album op dat je ook raakt. I Am The Moon raakt me absoluut en het aantal favorieten tussen de 24 songs op de albums groeit gestaag. I Am The Moon leek op voorhand een wel erg ambitieus of zelfs pretentieus project, maar het is de voorlopige kroon op het werk van Tedeschi Trucks Band. Erwin Zijleman

avatar van Zwaagje
Ik verhoog mijn stem. Zeer fijn en afwisselend begin van het project.

Gewoonweg geweldig. En dat na alleen beluistering Crescent

Wat een lekker album en wat een geweldige I'm the moon. Gauw de andere delen beluisteren!!

avatar van MarkS73
Wat zijn die vier albums toch mooi. Aanvankelijk vond ik ze iets te braaf, ik mis ergens toch wel een rauw randje, maar dat heb ik laten varen. Het klinkt allemaal ontzettend lekker, fijne opzwepende songs met lange jams, het speelplezier knalt je speakers uit. Lijkt mij ook een mooie ervaring om live te zien.

avatar van zoutzak
MarkS73 schreef:

Komende maand in Ahoy!

Geweldige albums, wat mij betreft het beste van de band. Ik heb ze gezien in Rotterdams waar ze veel van deze albums gespeeld hebben. Geweldige ervaring, met lang uitgesponnen jams die nergens teveel werden.
Dit is het 3e optreden die ik gezien heb van ze en w.m.b het beste en dat waren die andere concertenook al zeer goed.

Hoe vaker ik naar deze albums luister hoe meer ik er in meegesleept wordt. Ik kan haast niet wachten op de volgende ervaringen met deze band.

12 geweldige muzikanten biedt nog geen garantie voor succes. Maar in dit geval is er echt geen twijfel : Wat een topband is dit, met zowel muzikaal als vocaal hoogstandjes in ieder nummer. Het ruige gitaarwerk van Derek wat we kennen van de Allman Brothers Band en de Derek Trucks band blijft weliswaar steeds meer achterwege en maakt plaats voor het subtielere werk. En het wordt alleen maar beter. Ook de diversiteit in muziekstijlen wordt bij TTB steeds groter. Ik was al vele jaren een groot bewonderaar van Derek en Susan maar na het beluisteren van I am the Moon heeft deze band voor altijd een plek in m'n hart gekregen

avatar van Bartjeking
Ik heb ze vandaag alle 4 besteld. Want individueel is dit van grote klasse, maar gezamenlijk zijn de delen toch wel een meesterwerkje. Zijn bij verschillende platenzaken afgeprijsd nu.

avatar van Broem
Bartjeking schreef:

Bedankt voor de tip. Zojuist het vinyl Quartet besteld voor een mooie prijs.

avatar van gaucho
De LP's zijn bij Platomania zelfs goedkoper dan de CD's. Het moet niet gekker worden... Bovendien nemen ze zelfs de recensie van Erwin Zijleman van ons over. Alleen jammer dat ze niet aan bronvermelding doen.

Mijn eerste indruk is dat het knappe muziek is, die ook mij wel ligt. Maar bij elkaar dus ruim twee uur muziek, verdeeld over vier albums? Ben ik erg cynisch als ik denk dat die over een half jaar of een jaar zijn gebundeld op een fraaie dubbel-CD van pakweg 15 euro? Ik luister voor de verandering nog wel even naar de streaming-versie...

Mssr Renard
Ik had (als fan) de pre-orders dus best veel betaald (moesten uit de VS komen).

De vorige albums van TTB waren allemaal een succes en stonden in de charts. Dit gigantische project niet. Artistiek geslaagd maar commetcieel minder en nu staan de platen overal in de uitverkoop. Ik zag het ook.

avatar van Chet
Ik was enigszins verrast toen ik eind 2023 van de streamingdienst vernam dat the Tedeschi Trucks band mijn meest beluisterde band van het jaar was. Komt ongetwijfeld door het I am the moon project, dat ik inderdaad wel vaak heb opgezet.
Heb de band twee keer live gezien, eerste keer in Groningen en de tweede keer het concert in Ahoy (was volgens mij in 2022).

Op CD of via de stream is het de moeite waard, maar live is het helemaal geweldig. Heel weinig opsmuk of show, gewoon samen hele goede muziek brengen.

Chet schreef:

Ik heb heel veel geld betaald om naar TTB te gaan in Rotterdam, en toen kwamen we erachter dat het heel ver weg van het centrum van Rotterdam, dus wisten we niet wat en waar we een hapje zouden kunnen eten en bovendien kwamen we erachter dat je geen flesje water of iets dergelijks bij je mag hebben in de zaal.

Ik hoopte dat we zitplek of iets konden hebben met wat te drinken. Maar het was een zaal waar normaal gesproken houseparties en dance-feesten worden gehouden.

Maar goed om te horen dat het toch heel gaaf is. Als ze ooit eens in een wat meer geschiktere zaal spelen (Tivoli of iets dergelijks) waag ik gok wel. Ik wist niet dat de band zo groot en populair was dat ze in zulke grote zalen spelen. Maar ik gun het ze van harte uiteraard.

avatar van Chet
Mssr Renard schreef:

Van de website van Ahoy:

[citaat] Naast de alom bekende Ahoy Arena beschikt Rotterdam Ahoy over nog een prachtige en veelzijdige zaal: RTM Stage.

Nederlands grootste mid size arena is behalve een eigentijdse concertlocatie met uitstekende akoestiek en perfecte zichtlijnen een high-end zaal die in een mum van tijd kan worden omgetoverd tot een van de grootste theaterzalen van Nederland. [einde citaat]

In deze zaal heb ik TTB gezien. Kan mij niet zo goed voorstellen dat deze zaal gebruikt wordt voor dancefeesten, eerlijk gezegd.
Concert was wel uitverkocht weet ik, maar ik had met mijn gezelschap gewoon zitplaatsen kunnen kopen in de voorverkoop.
Weet het niet meer helemaal zeker, maar volgens mij waren er zelfs alleen maar zitplaatsen.
Heb het nog even teruggezocht, maar het concert dat ik bedoel was op 30 oktober 2022.

Ter info voor een volgende keer: Ahoy Rotterdam ligt naast winkelcentrum Zuidplein en daar zijn voldoende horeca/eetgelegenheden.

Chet schreef:

Ik had ook de kaarten voor RTM, en misschien waren het ook zitplaatsen, maar toch raakte in nogal verontrust, omdat het zo enorm ver weg was, en er geen veganistisch eten in de buurt zou zijn (ik had nog gezocht). Misschien heb ik mij teveel laten leiden door andere berichten en vergiste ik me. Ik las dat ik een kluis moest hebben voor spullen (die draag ik het liefst bij me), er geen drinken de zaal in mocht. Maar mid-size-arena klinkt al veel te groot en te druk. Ik had me gewoon vergist. Het was in elk geval doorslaggevend voor ons om nooit meer een kaartje te kopen voor een groot evenement.