Ik begon mijn schrijfsel met een quote van Omsk, maar besluit dan gelijk maar het hele album te beschrijven (in mijn ogen)
Het album zelf: er zijn veel gelijkenissen in de nummers: veel onderwerpen komen vaker voor (acteurs, leeftijd, religie, huwelijk etc.) en veel personen wordt vaker naar terug gerefereerd. Het album uitpluizen is erg moeilijk, het zit vol met poëtische geschreven meningen, waar Spencer Krug zelf een gelijkenis heeft bedacht tussen het geschreven woord en de letterlijke betekenis.
Betekenis geven aan de nummers is dus erg moeilijk, maar dat maakt het niet minder leuk om er over te discussieren.
Ik besloot vandaag maar de nummers te beschrijven en dan mijn mening erover te geven. Soms staat er mijn betekenis bij, soms niet.
1."The Mending of the Gown": Naar mijn mening kan je gewoon een cd niet beter openen dan met dit nummer. Ik heb nog nooit zoveel mooie momenten voorbij zien komen in 1 nummer ( na "Pink Floyd's" "Echoes", maar die had er 23:32 minuut voor nodig). Ik geloofde niet dat ze dit nummer live konden doen, maar ik had het niet meer fout kunnen hebben, Explosief is een mooi woord voor dit nummer. Het nummer gaat naar mijn mening over 2 mensen die verschrikkelijk "nep" zijn: Maggie & Sam. Er wordt volop gerefereerd naar de 100 naties waar die bijhoort (overloper).
"It's an actor thing, she's just pretending."
waarna ze het afsluiten met
"This one's for Maggie, this one's for Sam.
Oh, any other random spirit lover busted, I have lusted after you…
The way bloodsuckers do!"
het is een moeilijk te begrijpen nummer, maar god, wat is het toch geweldig om hier een beetje op weg te zweven(net als op de rest van het album).
."Magic vs midas": De hektiek zakt naar een moment van rust. Midas .. de man die alles in goud veranderde en op een gegeven moment zijn eigen kind in goud veranderde, Magic de truuck die niemand weet. Volgens mij is het een verhaal van de ik-persoon die iemand anders geweldig vind. Die persoon doet alles goed, de ik-persoon doet alles slecht. Het blijft gissen met "Sunset Rubdown", wat een extra stukje magie aan dit album geeft.
"Up you leopard (..)" : Hoe we vast zitten in de dagelijkse sleur van het leven, hoe we vast zitten aan regels die andere(rijke/machthebbende) mensen voor je gemaakt hebben. Op 1:59 begint het, alles wordt zo mooi :
"Say goodbye to your feral days." waarna later volgt "Your highness is holding your chains. "
"The Courtesan Has Sung": Het absolute denkwerk en het experiment met canon-zingen. Op een gegeven moment (1:41) komt de gitaar in, wat alles even versterkt. Grappig is deze zin die het hele nummer door voorkomt:
"Think of the scene where a washed-up actor
Wipes the makeup off his wife
And says
Morticians must’ve took you for a whore"
De teksten kan ik niet echt plaatsen, ik verbeeld me meestal een kamer met wat artiesten waar heel wat afgezeurd wordt.
"Winged/Wicked things": Mijn favoriete nummer op dit album. Vooral de geniale gitaarpartij in dit nummer en het geniale stuk op 2:36 waar zoveel passie en genialiteit in zit. Wie dit heeft verzonnen heeft muzikaal al een meesterwerk geleverd, en dan die aparte teksten. Ergens las ik dat het over religie zal gaan, waar ik me erg in kan vinden in sommige passages :
"They need the rest of us to stay alive
So thats not where confusion lies
That's not where illusions to the fact that the truth is just smoke in your eyes"
Geweldig, maar ook zo zwartgallig.
"Colt Stands Up, Grows Horns": Het nummer waar omsk het over had (waar voor mij dit ellelange verhaal mee begon) gaat over een idool, een persoon die iemand na wil doen. tekstueel is dit niet een moeilijk nummer, maar muzikaal!! vanaf 2:50 brengt het je in extase, een verwarring, een dwarreling door het wereldje wat je net bent binnengestapt:
"I can't find the trail back home"
"Stallion" : Een verhaal over een man (die geen jongen meer is (stallion = hengst) het verhaal over een iemand die niet meer kan worden wat hij altijd al wou, en dit "van zijn lijstje schrapt". Op 2:39 komt de overgang, die me elke keer weer verbaast. De rust.. de rust die vastgehouden wordt tot 3:55 en overgaat in een zee van geluid. rusteloos gaat het voorbij tot de hektiek komt op 4:37. De persoon heeft vrede met dat hij zijn doel niet haalt, maar wat nu ? opgezadelt met de tijd dringt.
"For the Pier(..)": Dit nummer zie ik het liefst altijd hand in hand met The taming of the hands. Deze 2 nummers achter elkaar zijn perfectionistisch. betekenis aan dit nummer durf ik niet te geven. Iemand heeft iets (een wapen?) die zich openbaart aan mensen in het licht. Ik houdt het maar bij het simpele : een moordenaar die alleen als vijand word gezien in het licht, dan zien ze zijn "wapen".
Bid maar naar het licht dat je hem niet tegen zult komen.
"The sun makes the rays
The speed of the light
Can be trusted to prey"
"Taming of the hands": God allemachtig dit nummer is zo mooi, onbeschrijfelijk. Eerst de drums, je voelt het al: er komt heel wat aan, en dan: de zang op 0:39 is zo klagelijk en tegelijk zo gelukzalig (waar die gitaar +keys ook wel aan bijdraagt). Dit nummer heeft net als For the Pier (..) voor mij meer een muzikale betekenis dan een tekstuele betekenis. Deze zinnen schieten er wel uit :
"She said, “My sails are flapping in the wind.”
I said, “Can I use that in a song?”
She said, “I mean the end begins.”
I said, “I know. Can I use that too?”
Zo mooi, het past precies in het hele deuntje. Het nummer schiet van je linkeroor naar je rechter en brengt hetgeen ertussenin op hol. Op 4:30 dan die geweldige gitaarsolo (zoveel distortion is geweldig!) te mooi om waar te zijn, alsof je het droomt.
10.
"Setting vs Rising" :
"Do you call a setting sun a sunrise?"
De rust na Taming of the Hands. Misschien is dit wel mijn uitleg voor dit nummer: "Je oogst wat je zaait", dit houd ik dit nummer in mijn gedachten. Op 1:42 weer een mooi piano partijtje, met die heerlijke rust, waarin ik me weer besef hoe mooi stilte kan zijn.
11.
"Trumpet, Trumpet, Toot! Toot!" : dit nummer begon bij mij pas te lopen sinds "Trumpet, Trumpet, Toot! Two" of "You go on ahead".
Veel geexperimenteer 1:27 en op 3:15 wat voor mij ook gelijk het mooiste stukje van het nummer bestempeld. Het nummer bouwt zich constant op en eindigt in een enorme georganiseerde chaos die de complete frustratie van wel 10 bands kan uiten.
Volgens mij gaat het nummer over een artiest die in hun ogen niet zo goed is dat hij net zo goed "zn eigen trompet weg kan gooien". Het blijft natuurlijk gissen, maar je kan hier zulke leuke discussies over houden.
12.
"Child-Heart Losers": een samenvatting van dit album? Kinderen en het opgroeien("There's a child heart in the child
Living wild"), andermans meningen("And you were pretty before you knew"), het vinden van je uiteindelijk levensdoelen("All a diamond is is good timing") MAAR zie het allemaal niet te somber in ("Why so many many many many many violins?") het komt vanzelf ("Fire makes it go")
Eindelijk klaar, een goede drie kwartier werk. Hobbywerk ? ja best wel!
Zeg het als je een andere mening hebt!!