Captain Beefheart and His Magic Band - Safe as Milk (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Buddah

1. Sure 'nuff 'n Yes I Do (2:15)
  2. Zig Zag Wanderer (2:40)
  3. Call on Me (2:37)
  4. Dropout Boogie (2:32)
  5. I'm Glad (3:31)
  6. Electricity (3:07)
  7. Yellow Brick Road (2:28)
  8. Abba Zaba (2:44)
  9. Plastic Factory (3:08)
  10. Where There's Woman (2:09)
  11. Grown So Ugly (2:27)
  12. Autumn's Child (4:02)
  13. Safe as Milk [Take 5] * (4:13)
  14. On Tomorrow * (6:56)
  15. Big Black Baby Shoes * (4:50)
  16. Flower Pot * (3:55)
  17. Dirty Blue Gene * (2:43)
  18. Trust Us [Take 9] * (7:22)
  19. Korn Ring Finger * (7:26)
Thekillers87327
Kronos schreef:
Hier doet hij nog redelijk normaal hoor.

Kan je nagaan

avatar van jorro
Het is en blijft niet mijn kopje thee. Zal in de tijdgeest best een bijzonder album geweest zijn, ik kan er niet aan wennen. De zang is daarvoor de grootste oorzaak want ik prefereer vrouwenstemmen. Daar komt deze zang niet in de buurt. Helaas niet meer dan een krappe voldoende.
3* voor nt. 35 in de 100 Greatest Albums of 1967 en 17 in Best Ever Albums van dat jeer.

avatar van brandos
Ik zie dat dit debuut hier hoger wordt gewaardeerd dan de veel geprezen - maar behoorlijk experimentele - Trout Mask Replica en daar kan ik mij ook wel wat bij voorstellen. Mijn pogingen om daar doorheen te komen zijn nog niet gelukt. Maar deze klinkt meteen al aangenaam. Net als Clear Spot lijkt dit de wat toegankelijkere Captain Beefheart te vertegenwoordigen. Ik moet een beetje denken aan een vroege Picasso die redelijk ook conventioneel begon, om vervolgens het experiment meer op te zoeken. Maar ook goed om te horen dat hij gewoon pakkende (blues-)songs kon schrijven. In die bluesy aanpak was hij ook in het flower powerjaar 1967 tegendraads; klinkt nu in ieder geval nog steeds bij de tijd en volstrekt niet psychedelisch-gedateerd.

avatar van LucM
Zoals ik eerder zei, het debuut van Captain Beefheart ligt mij veel beter dan het door sommigen geprezen Trout Mask Replica. Hier is nog alles goed in balans: melodie, sfeer en inventiviteit of experiment en het is ook erg afwisselend.

LucM schreef:
Safe As Milk is een mijlpaal, Trout Mask Replica is muzikale onmacht. Dit zijn overigens feiten.

avatar van ZAP!
jurado schreef:
Save As Milk is een mijlpaal, Trout Mask Replica is muzikale onmacht. Dit zijn overigens feiten.
Ook een feit: het is safe, niet save.

ZAP! schreef:
Ook een feit: het is safe, niet save.
Dat weet ik heus wel hoor.

avatar van ZAP!
Goed zo. Het is lang geleden dat ik TMR hoorde, maar muzikale onmacht? Ik dacht het niet. Ik kom hier op terug (ter plaatse bij dat album).

ZAP! schreef:
Ik overdrijf natuurlijk ontzettend want The Magic Band bestond destijds uit geweldige muzikanten.