Captain Beefheart and His Magic Band - Safe as Milk (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Buddah

1. Sure 'nuff 'n Yes I Do (2:15)
  2. Zig Zag Wanderer (2:40)
  3. Call on Me (2:37)
  4. Dropout Boogie (2:32)
  5. I'm Glad (3:31)
  6. Electricity (3:07)
  7. Yellow Brick Road (2:28)
  8. Abba Zaba (2:44)
  9. Plastic Factory (3:08)
  10. Where There's Woman (2:09)
  11. Grown So Ugly (2:27)
  12. Autumn's Child (4:02)
  13. Safe as Milk [Take 5] * (4:13)
  14. On Tomorrow * (6:56)
  15. Big Black Baby Shoes * (4:50)
  16. Flower Pot * (3:55)
  17. Dirty Blue Gene * (2:43)
  18. Trust Us [Take 9] * (7:22)
  19. Korn Ring Finger * (7:26)
avatar van bikkel2
Ik was voor vakantie in Londen vorige week en daar hoort natuurlijk ook het bezoeken van platenzaken bij.
Het was even zoeken, maar verdomd.....in een achterstraatje van Oxfordstreet vonden ik en zoonlief een platenboer.
In de verkoop cd's en lp's.
Voor nog geen 4 pond kwam ik deze tegen, had 'm al een paar x gehoord , beviel eigenlijjk goed en besloot om tot koop over te gaan.
Vandaag weer meerdere malen de revue laten passeren en wat een fantastisch schijfje.
Zoals hier vele malen aangehaald.....een vrij toegankelijk debuut van the captain en zijn magische begeleiders.
Een zompige bluesachtige rockplaat met een fantastische 60's vibe, maar zelden gedateerd.
Goede geluidskwaliteit voor een album die bijna 50 jaar terug het levenslicht zag.
Eigenlijk alleen maar voltreffers met I'm Glad als hoogtepunt.
Hier wagen ze zich aan soulmuziek en dat gaat ze in dit nummer heel gemakkelijk af.
Knappe oprechte vocale prestatie van Beefheart trouwens.
Tja, verder puik gitaar en baswerk, gedreven en fris.
De licht psychedlische slottrack Autumn's Child, de countryfeel in Yellow Brick Road, alles perfect afgestemt op het bronzige stoere stemgeluid van Captain.
Topplaat + nog wat fijne bonusnummers extra.

Hoe mij de andere albums gaan smaken.....geen idee.
Ik weet dat het geen makkelijke kost is, maar wie weet.
Blij met deze ontdekking in ieder geval.

Dit debuutalbum is nog stevig geworteld in de r&b: al sinds The Rolling Stones (en natuurlijk eerder al Elvis Presley) gingen talloze blanke jochies de zwarte r&b en blues naspelen, vooral in Engeland maar blijkens dit album ook wel in de VS. Vanwege de opvallend rauwe en eigen stemgeluid van Captain Beefheart doet dit debuutalbum me vooral denken aan Them met Van Morrison, maar meer nog dan Them is Captain Beefheart ook beïnvloed door psychedelische (garage)rock die de r&b een impuls geeft richting excentrieke en experimentele muziek welke richting uiteraard op het meesterwerk Captain Beefheart and His Magic Band - Trout Mask Replica (1969) - MusicMeter.nl volledig zou worden ontplooid. Het is interessant te horen dat de lekkere r&b op dit album hier en daar al voorzichtig vooruit wijst naar Trout Mask Replica en dat omgekeerd Trout Mask Replica nog de blues-roots heeft van dit album.