Een welkome tip
Don Cappuccino, één van de vele welkome tips die je me de afgelopen weken hebt gegeven. Deze draait veelvuldig zijn rondjes in mijn installatie en verveeld zeker nog niet. Ik hoor een heerlijke eb en flow (incluis een flinke bank groove) aan muzikale lagen en constateer dat het gitaarwerk qua klankkleur sterk leunt op de stonerrock, iets waar ik zeker niet over kan klagen. Op een post-rock-achtige manier worden de composities zorgvuldig laagje voor laagje opgebouwd, een kwaliteit die maar weinig bands is gegeven. Vooral het langste nummer op deze plaat, Merged In Dreams, valt hierbij in positieve zin op.
De zang doet me denken aan King Buffalo, maar waar ik de zang bij laatstgenoemde band bij vlagen storend vind moet ik zeggen dat de stem van de zanger van deze band genoeg persoonlijkheid en body heeft om deze nummers te kunnen dragen. Verder ben ik van mening dat de toevoeging van synthesizers aan het totaalgeluid is overigens een zeer goede keuze geweest en echt een genot voor het oor. Vaak verdwijnt zo'n synthesizer in de brei aan geluid die een band creëert op een album en heeft de synth weinig toegevoegde waarde. Maar Elder weet hier de synthesizer te laten spreken, en tegelijkertijd de melodieën en harmonieën op zo'n manier te verweven met de rest van het geluid dat het echt iets toevoegt. Iets dat mijns inziens onderscheidend werkt voor dit album en het geluid van de band.
Al met al een plaat waar ik, sinds ik ben getipt, veel plezier aan heb beleefd. Ik durf eigenlijk wel direct hoog in te zetten met 4,5*, aangezien ik enorm fan ben van het geluid en het compositionele vernuft van de band en omdat deze plaat simpelweg bulkt van de kwaliteit. En ik ben nog lang niet uitgeluisterd op dit mooie werkje, want ik ontdek continue nog nieuwe laagjes van schoonheid die me eerder niet waren opgevallen. Het langzaam uitpluizen van een album op een dergelijke manier is echt één van de leukste bezigheden die je als muziekliefhebber kan hebben.
Dat er nog meer tips van jou zullen volgen Don, want ik beleef er erg veel plezier aan.