Katatonia - Sky Void of Stars (2023)

Zweden

7. Impermanence (5:12)

met Joel Ekelöf

8. Sclera (4:45)
  9. Atrium (4:08)
  10. No Beacon to Illuminate Our Fall (6:08)
  11. Absconder * (4:47)
avatar van Alicia
“Our 12th album, Sky Void of Stars is a dynamic journey through vibrant darkness. Born out of yearning for what was lost and not found, the very peripheries of the unreachable, but composed and condensed into human form and presented as sounds and words true to the KATATONIA signum. No stars here, just violent rain.”

Wat worden we weer verwend met nieuwe albums van Riverside en Katatonia in januari. Ben zo verschrikkelijk benieuwd. En wat een fraaie hoes!

Ik ga alvast maar sparen...

Atrium

avatar van ProGNerD
Alicia schreef:

Atrium klinkt in ieder geval vertrouwd en ook de vrijgegeven single van Riverside belooft veel goeds...

avatar van legian
Ik ben nog helemaal niet toe aan een nieuwe Katatonia, City Burials draai ik nog regelmatig. Hoewel Atrium wel weer heerlijk in lijn ligt daarvan. Ben benieuwd wat ze hiervan hebben gemaakt. Jammer dat er van deze geen artbook uitkomt, zo'n hoes wil ik wel groot hebben.

avatar van Alicia
Ik weet niet precies wat je zoekt, legian ... maar hier staan toch een paar leuke uitgaven bij:

KATATONIA Sky Void of Stars Hebbedingetjes

[quote]ProGNerD schreef:

Nu nog een nieuwe Haken en dan is het compleet ( nieuwe single is toch al een tijdje uit)

Grappig dat Katatonia op precies dezelfde dag een nieuw album uitbrengt als Riverside, wordt nog moeilijk kiezen welke eerst te beluisteren
Single Atrium klinkt bij de eerste luisterbeurt alweer fijn en vertrouwd, de melancholische sfeer van de vorige albums is volop aanwezig. Weliswaar een standaard songstructuur, maar wel met veel zorg in elkaar gezet.
De hoes is ook prachtig, een stuk drukker voor hun doen maar ik vind hem wel mooier dan die van City Burials.
Nu ben ik benieuwd welke band nog meer een release op 20 januari gaat aankondigen

KATATONIA Sky Void of Stars Hebbedingetjes

Daar heb ik ook al even zitten kijken, maar ze hebben vooral lps, mediabook en een verzamelbox en combi's met kleding. Geen artbook zoals Riverside heeft met Id.entity. Ergens maar goed ook, want die €50 hakt er meer in dan €20 voor een mediabook. Riverside - ID.Entity (Ltd. Deluxe 2CD+Blu-ray Artbook)

Met The Fall of Hearts hebben ze wel een artbook gedaan (maar die kwam volgens mij pas later, ik heb namelijk zowel de digibook als het artbook staan hier), en ook met de Night is the New Day heruitgave (waar nog een lp bijzit ook). Tenminste die twee heb ik thuis staan. Volgens mij hebben ze het met City Burial ook niet gedaan.

Het is verder geen noodzaak, maar ik kan dat soort uitgaves wel waarderen. Enerzijds vanwege de bonus content (als ze die erbij doen, dat gebeurt ook niet altijd), maar ook vanwege de grotere en vaak extra art (en soms verhalen) die erin zit. Zo'n boek in de kast ten toon stellen staat leuker dan een digibookje wat mij betreft. Nou kan ik uiteraard ook een lp halen, die is ongeveer even groot. Maar die hoes is minder stevig en, belangrijker nog, ik kan (nog steeds, iets met jarenplan...) geen lp's afspelen. Dus die dingen staan hier dan echt voor de show. Hoewel dat mij in het verleden niet heeft weerhouden trouwens

Het is wel een lastige afweging hoor, of ik kan meerdere cd's kopen of een artbook. En dan is het maar hopen dat het geheel ook nog de moeite waard is. Ach, het is ook wel een luxe dingetje dit

avatar van Alicia
Luxe hebbedingetjes. Dat zijn het. Wel mooi, zeker met een hoes als deze. En ook die van Riverside mag er zijn. Beide bands hebben vaak prachtige hoezen, al vond ook ik de hoes van City Burials niet zo heel erg mooi. Heel soms koop ik naast de hi-res versie - indien betaalbaar - ook het vinyl als ik de hoes supermooi vind. Maar nog liever heb ik de muziek op blu-ray (5.1). Animals van Pink Floyd - in beide versies - klinkt dan helemaal fantastisch. Ook de laatste albums van The Pineapple Thief bijvoorbeeld klinken subliem op blu-ray. Dat mogen bands als deze eigenlijk best vaker doen. Vind ik interessanter dan al die cd of lp boxen met kettinkjes, buttons, petjes, uitklapposters, muismatjes, etc.

Nou, ik zie het wel zo rond 20 januari as. Dat wordt wel weer flink sparen voor mij.

avatar van Von Helsing
Alicia schreef:

Ik ben nu te lui om het op te zoeken maar waar treden ze op?

Von Helsing schreef:

Ik ben nu te lui om het op te zoeken maar waar treden ze op?

Pak het vliegtuig!

(Haarlem: 17 februari, Patronaat)

avatar van legian
Oeh, ik neem terug wat ik eerder heb gezegd. IK kan niet wachten op het album. Austerity is een heerlijk nummer zeg.

avatar van Alicia
Katatonia stelt nog altijd niet teleur... mooie nieuwe single!

avatar van Olivia
Austerity en Atrium bevallen me goed! Erg benieuwd.

avatar van Edwynn
De titel is wel een erg sneue verwijzing naar een irritant nummer van Coldplay.

Om één of andere reden ben ik nu pas Austerity aan het beluisteren. Wow. Goed zeg .

avatar van Edwynn
In Austerity zit een heus Ghost motief opgesloten. Atrium is net wat beter en herinnert mij dan weer aan Discouraged Ones maar dan wat meer opgepompt. Ik vind die poppy inslag wel passen.

Ondanks dat beide nummers wel pakkend zijn (Atrium vind ik ook iets beter) vind ik het wel jammer dat ze de refreinen 3x uitvoeren. Ik vond het juist sterk van Katatonia dat ze dat vrijwel nooit deden omdat er dan ruimte overblijft voor instrumentatie en dergelijke.

avatar van Edwynn
mwa, I Break en Saw You Drown hadden toch ook terugkerende refreintjes? Ik weet het, lang geleden maar dat vind ik nu juist zo leuk om weer eens wat van terug te mogen horen.

Edwynn schreef:

Klopt, ik ben dan ook grotendeels fan van de periode vanaf Night Is The New Day waarin vrij weinig refreinen 3x worden gezongen per nummer. Ik vind het wel recht doen aan de nummers, maakt het voor mij persoonlijk aantrekkelijker om een nummer vaker op te zetten. Heb ik echt niet bij iedere artiest hoor, maar bij Katatonia wel

avatar van Edwynn
Naja, als je het mij vraagt keren ze nog eens terug naar het geluid van Dance Of December Souls. De vlotte doom van Discouraged Ones is dan wen goede tweede. Daarmee gaat het mij zeker niet om.de refreintjes.
Het meer alternatieve geluid van de latere albums is iets waar ik zin in moet hebben. Al vond ik de laatste plaat heel erg mooi.

avatar van Alicia
De nieuwe single Birds is zojuist uit de lucht gevallen...

Birds

Birds is echt prachtig

avatar van legian
Birds weet hier toch minder goed te boeien merk ik.

avatar van Alicia
Ik moet - zoals altijd - zeker een Katatonia album in zijn geheel eerst maar eens heel goed beluisteren. Wel lijkt dit album vooralsnog geen echt grote concurrent van mijn favoriete Katatonia uit 2016 te gaan worden. Uiteraard kom ik hier nog op terug. Voorganger City Burials was het voor mij in eerste instantie ook nèt niet helemaal, maar ik draai deze Katatonia toch ook best wel heel vaak.

Alicia schreef:

Dat geldt voor ieder album van Katatonia, dat hoe vaker je het luistert hoe meer je het gaat waarderen. Tot nog toe vind ik Atrium en met name Birds erg geslaagde singles (Austerity iets minder) maar ik hoop voornamelijk dat deze nummers bewust als singles zijn gekozen vanwege de simpele songstructuur en dat de rest van het album iets meer durf toont.

De toppositie van The Fall Of Hearts komt bij mij echter ook niet in gevaar, die is gewoon buitenaards goed

avatar van Alicia
Wel of geen simpele songstructuren, het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Als het maar fijne, lekkere, goede songstructuren zijn en dat is uiteraard persoonlijk.
En vaak valt een wat minder of een wat simpeler liedje wel op z'n plek bij het beluisteren van het geheel. Dat bedoelde ik eigenlijk.

Dat je een album, al dan niet van Katatonia, vaker moet draaien om het beter te waarderen is (meestal) waar, toch hoor ik vrijwel onmiddellijk of ik daar ook zin in heb.

Ja... absoluut, The Fall of the Hearts is er eentje van de buitencategorie. Die blijf je gewoon draaien!

avatar van Kondoro0614
Nice

AOR_Lover
Het nummer Birds doet me aan Porcupine Tree denken. Luister maar eens goed.

avatar van namsaap
AOR_Lover schreef:
Het nummer Birds doet me aan Porcupine Tree denken. Luister maar eens goed.

Ik heb juist een associatie met Paradise Lost ten tijde van One Second...