Ne Obliviscaris - Exul (2023)

Australiƫ
Label: Season of Mist

1. Equus (12:29)
  2. Misericorde I - As the Flesh Falls (7:33)
  3. Misericorde II - Anatomy of Quiescence (9:21)
  4. Suspyre (10:08)
  5. Graal (8:52)
  6. Anhedonia (3:42)
avatar van ABDrums
Nog niemand die hier een berichtje heeft achtergelaten? Nou ik trap 'm maar af door te stellen dat de twee singles, Equues en Graal, mij echt enorm omver blazen. Graal, gisteren uitgekomen, bevalt me het beste.

Ne Obliviscaris staat garant voor geraffineerde, verfijnde progressieve deathmetal van de bovenste plank. Ik kan me niet voorstellen dat dit album menig jaarlijst van de metalminnende musicmeteraar niet haalt.

Eentje om in de gaten te houden voor: ProGNerD, Eddie, legian, namsaap, Mindscapes en vast nog meer mensen. Tijd om de discussie hier alvast wat op te zwengelen dacht ik.

avatar van Eddie
Eerste indruk is inderdaad errug lekker. Ik denk dat het meer in ProGNerD zijn straatje ligt. Voor mij is de eerste indruk dat het balanceert op de rand van geweldig aan de ene kant en te veel prog aan de andere kant. Voor alsnog valt het kwartje wel naar ‘geweldig’ maar dan moet er voor mij op de rest van de plaat nog voldoende deathmetal met van die lekkere tech-rifjes en bass-tapping overblijven (zoals op Equus).

avatar van namsaap
ABDrums schreef:

Hier al een preorder gedaan bij Season Of Mist

avatar van legian
Een tijdje terug een single voorbij horen komen, sindsdien het album in de lijst opgenomen om in de gaten te houden. Moet eigenlijk hun vorige werk nog eens door.

Er bestaat niet zoiets al teveel prog

avatar van ProGNerD
Staat ook hier al weken in m'n watchlist; zin in...

legian schreef:

Er bestaat niet zoiets al teveel prog

Hahaha laten we het erop houden dat de meningen daarover verdeeld zijn

Maar voorlopig ben ik aardig verslaaft aan het raken aan Equus, wat een heerlijk nummer. 24 maart staat met dikke viltstift in de agenda!

[Edit] Nu Graal ook de revu laten passeren en ik wordt alleen maar enthousiaster. Dit nummer ligt wat meer in mijn straatje, het is iets meer straight to the point. tnx voor tip ABDrums. Dit zou zomaar eens één van de vroege toppers van het jaar kunnen worden inderdaad.

avatar van Aladdin
Zeker een plaat om naar uit te kijken, want wat heeft het lang geduurd voordat er een nieuwe kwam.. Was even bang voor teveel geforceerde technische 'show off' fal zal dat het nog steeds zijn voor anderen), maar op basis van de eerste nummers is dat niet het geval.

Ik hoop nog op een parel als 'And Plague Flowers the Kaleidoscope' (van de eerste plaat), maar misschien is dat wat al te onbeschaamd.

avatar van gigage
De singles zijn indrukwekkend. Dan hebben we gelijk maar het beste gehad neem ik aan

avatar van ABDrums
Mooie recensie van ZwareMetalen: Ne Obliviscaris – Exul | Zware Metalen - zwaremetalen.com

Ik kijk uit naar dit album!

avatar van Eddie
Zojuist de eerste luisterbeurt gehad. En ik ben eigenlijk wel enthousiast. Het is mij iets te veel prog om me echt omver te blazen maar in de stukken waar het gas erop gaat is het echt smullen geblazen. De plaat moet het vooral hebben van de composities en de variëteit. Van violen en piano’s tot heerlijke blast stukken alles komt voor bij. De plaat heeft nog wat luisterbeurtjes nodig maar dan zou het zomaar eens één van de toppers van dit jaar kunnen worden.

avatar van ProGNerD
Je bent er vroeg bij met deze Eddie; staat al op de luisterlijst voor dit weekend en je maakt me vooraf alvast erg enthousiast...

avatar van Eddie
Hij stond al een tijdje hoog op de lijst! Ik denk dat jij hier nog enthousiaster van wordt als ik ProGNerD. Hij loopt hier nu voor de tweede keer en groeit al behoorlijk (zonder achtergrond lawaai van de auto )

Eddie schreef:

Nou dat kun je wel zeggen ! Deze gaat zeker nog vele keren draaien om helemaal te laten "landen"; de eerste luisterbeurt vanochtend beviel erg goed

avatar van ABDrums
Nu al zulke lovende berichten hier! Ik kan bijna niet wachten Exul voor het eerst te beluisteren. Eerst alleen even mijn kersverse vinyl exemplaar van Between The Buried And Me - Colors II beluisteren...

avatar van ABDrums
Dit wordt echt een topper, dat voel ik aan alles. Sodeju wat een plaat is dit weer zeg. Hoe Ne Obliviscaris toch elke keer van die krankzinnige hogeschoolcomposities met zoveel emotie, kracht, energie en relevantie aan de luisteraar weet te brengen, zodat elke song binnenkomt, blijft me echt keer op keer een raadsel. Ook met dit abum flikken ze dat weer. En hoe.

Waar ik het meest blij van wordt is de productie. Bij andere albums van de band had ik daar soms wel eens mijn bedenkingen bij. Deze plaat klinkt daarentegen als een klok, en weet de emotionele reis waar de band je op wil zetten perfect te complementeren. Daarnaast is ook het artwork weer schitterend.

Zoals gewoonlijk gebeurt er weer zo enorm veel, dat je deze plaat eerst wel twintig keer mag beluisteren voordat je er iets zinnigs over kunt zeggen. Ik plak er nog geen cijfer op, en inhoudelijk treed ik ook nog niet in detail. Dat de eerste indrukken positief zijn en uitnodigen tot nieuwe luisterbeurten is in ieder geval al heel mooi. Ik ben in ieder geval echt laaiend enthousiast en reserveer alvast een hoge plek in mijn eindejaarslijst voor deze topper!

avatar van ABDrums
Ik vind dat EvilDrSmith niet mag ontbreken in deze discussie. Je was laaiend enthousiast over de single Graal bij ons geliefde "Maak kennis met Metal anno 2023" topic. Ik ben benieuwd naar je gedachten over het volledige album.

avatar van ProGNerD
Wat komt er toch veel mooie progmetal uit Australië de laatste jaren; ik heb het hier al eens gekscherend The New Wave of Prog Metal from Down Under genoemd.
(ze sturen zelfs Voyager naar het Eurovisie songfestival dit jaar. )

Ik begin met 4* na de 2e luisterbeurt vanmiddag, maar ga deze zeker nog (veel) vaker luisteren de komende tijd om volledig te laten doordringen want het is een groeier en er is inderdaad veel moois te ontdekken...

avatar van ProGNerD
Kijk nu de YouTube clips: ook de moeite waard

avatar van Kondoro0614
ProGNerD schreef:

Ken je de rest van deze band al wel?

Kondoro0614 schreef:
Ken je de rest van deze band al wel?

Jazeker, hun vorige album was m'n kennismaking met ze waarna ik ze in het vizier heb gehouden; zat toen alleen nog niet hier op MuMe...

avatar van Kondoro0614
ProGNerD schreef:

Portal of I vond ik persoonlijk de beste plaat van ze hoor, ken je die al?

Kondoro0614 schreef:

Portal of I vond ik persoonlijk de beste plaat van ze hoor, ken je die al?

Nog niet, maar dat kan nog komen als ik nog tijd vind tussen alle mooie nieuwe releases die ik volg...

avatar van ABDrums
Deze plaat groeit met elke luisterbeurt en wordt alleen maar beter en beter. Ik raak er ook niet op uitgeluisterd.

Het is nog maar maart, dat weet ik, maar het moet toch gek lopen wil dit niet in menig top drie eindigen van de jaarlijsten van de aanwezigen hier bij dit topic. Ik denk dat ik maar een dergelijk plaatsje voor deze plaat ga reserveren zo langzamerhand...

avatar van Eddie
Ik snap helemaal wat je bedoeld ABDrums. Ik hink zelf nog op twee benen. Ik vind het een meesterlijke plaat maar het is me wat te veel prog (sorry ProGNerD) en te weinig tech. Voor dit genre duurt de plaat me ook wat te lang. Neemt niet weg dat ik dit een heel erg lekkere plaat vind maar ik denk niet lekker genoeg voor mijn jaarlijst. De plaat groeit nog wel op veel momenten bij elke luisterbeurt, maar ik ontdek ook meer storende punten.

avatar van ABDrums
Tsja, ik ben helemaal verknocht. Ik heb ook de vorige albums van de band er maar weer eens bij gepakt, maar ik denk echt dat dit hun sterkste werk is. Dit is in ieder geval het sterkste werk van de band sinds Portal of I uit 2012.

Daarnaast denk ik dat Exul het meest consistente en gestroomlijnde album van de band is tot dusverre. Dit keer geen uitwaaierende passages, gekke breaks, genretechnische kruisbestuiving of andere poespas. Nee, Exul is het werk van een band die puur gefocust is op de composities, de songs, en het totaalplaatje. Deze instelling van de band bevalt me veel beter, en zorgt wat mij betreft voor een veel prettigere luisterervaring.

Ik open met 4,5*. Verder heb ik weinig toe te voegen aan mijn laatste bericht. Er gebeurt gewoon ontzettend veel (moois), dus dat moet allemaal even rustig de tijd krijgen om in te weken. Ik ga snel verder luisteren...

avatar van legian
Eerste luisterbeurt gehad en die bevalt erg goed. Ik krijg een lichte associatie met de soundtrack van A Plague Tale: Requiem. Daar zitten ook van die heerlijk onheilspellende strijk instrumenten in.

Deze gaat nog wel flink wat luisterbeurten vergaren.

legian schreef:

Nu je het zegt, ja inderdaad; goed passend bij verhaal en sfeer van de game trouwens...

avatar van Eppers
Wat een plaat! Ik denk niet dat iemand hier dit jaar nog overheen gaat.
Die voorlopige 4,5 wordt waarschijnlijk een 5.

avatar van Eddie
na de eerste luisterbeurten was ik niet direct overdonderd, maar ik begin toch langzaam wel verslaaft te raken aan deze plaat.

Verhoog die score dan!