Floor Jansen - Paragon (2023)

Uitgebracht in eigen beheer

1. My Paragon (3:24)
  2. Daydream (3:12)
  3. Invincible (2:54)
  4. Hope (3:19)
  5. Come Full Circle (3:20)
  6. Storm (3:27)
  7. Me Without You (3:49)
  8. The Calm (3:49)
  9. Armoured Wings (3:55)
  10. Fire (3:30)
avatar van MetalDad
Ouch... ik schrik hier toch wel een beetje van. Niet dat ik het slecht vind. Absoluut niet, maar had me expres niet bezig gehouden met de eerder uitgebrachte singles om een clean view te houden. Wat er binnenkomt is een poppy album waarop alles ontbreekt wat ik wel hoor in haar Nightwish leven. Als ik haar daar live zie, raakt ze me echt diep van binnen en lopen de tranen soms over m'n wangen.
Hier luister ik echter naar een pop album waarin al dat ontbreekt. Voor mij althans. Het geheel werd met veel bombarie gebracht, maar duurt amper een half uur. Echt waar? Hou me ten goede, kwalitatief niet zoveel mis mee, maar voor mij dertien in een dozijn. Ik mis gewoon het vuur wat ik van haar gewend ben.

avatar van namsaap
Pfff, wat een vlakke, afgestompte en vreugdeloze muziek bevat Paragon. Niet verbazingwekkend, als je bedenkt dat Gordon Groothedde verantwoordelijk is voor de muziek op dit album.

Dit album moet Floor ongetwijfeld helpen om haar bekendheid bij het grote publiek, dankzij haar deelname aan Beste Zangers, te vergroten en te gelde te maken. Ik ben benieuwd of dat lukt met deze poppap zonder krenten.

avatar van Marcelvdelft
MetalDad schreef:

Is misschien ook maar wat je van tevoren verwacht van een album... Als je een floor Jansen ala Nightwish verwacht, zal het misschien tegenvallen. Denk dat dit album toch vooral bedoeld is voor de massa die haar kennen van Beste Zangers.

avatar van Jazper
Waarom ga ik hiernaar luisteren, vraag ik me ineens af. Dat ze zingt bij een metalband die me helemaal niet trekt wist ik, dus dat zal het niet zijn. Beste Zangers heb ik niet gekeken. Nou ja, ik zie haar gezicht wel eens op tv, dat zal ermee te maken hebben.
Wat ik hoor is voornamelijk glad en weinig origineel. Ze heeft vast een prima stem, maar die van mij krijgt ze niet.

Marcelvdelft schreef:

Nee, hoor! Dat had ik eerlijk gezegd ook niet verwacht. Maar ik mis bezieling. Ze kan zoveel meer met haar stem dan ik hier hoor. En als ik dan Phantom of the Opera hoor/zie bij Beste Zangers, dan haalt dit album, met alle respect, bij lange na niet dat niveau. Maar voor de grap het eerste nummer (Music) van Nightwish - Human Nature eens opzetten. Misschien begrijp je dan wat ik bedoel. Dat heeft, zeker in het begin, niets met metal te maken.

Helaas mist dit album authenticiteit. Muzikaal vind ik het verwisselbaar en behoorlijk mainstream pop doorsnee. Jammer, want ik denk dat Floor meer in zich heeft als zij meer in zichzelf had geloofd en zichzelf toe liet om,samen met Joost van den Broek, te experimenteren. (Zie laatsteFaceculture interview op Youtube). Ik denk dat de muziek dan vele malen authentieker had kunnen klinken. In plaats daarvan heeft ze uiteindelijk de hulp van Gordon Groothedde ingeschakeld en dat hoor je. Muzikaal komt het veelal emotieloos over, ondanks de betekenisvolle teksten. Telleurstellend maar over smaak valt niet te twisten.

avatar van Edwynn
Mee eens hoor.
Floor is naar boven gevallen bij de Hollandse mainstream en ik voel/hoor vooral de drang om die groeiende groep te pleasen. Ik gun het haar van harte want het is natuurlijk een onbetwiste vakvrouw die alle erkenning verdient maar ik vind er zelf geen ene zak aan. De laatste Nightwish was ook al een teleurstelling wat dat betreft.
Nu zitten er ook maar 24 uur in een dag dus dan is het ook wel weer fijn dat er wat van die vele releases die ik in de gaten houd ook weer wat vergeten mogen worden. Elluk nadeel hep zijn voordeel.

avatar van Timk
Tsja … … … 10 korte commerciële (pop) liedjes, die wel heel erg binnen de lijntjes zijn gekleurd. Ik had toch wel (veel) meer verwacht van een zangeres zoals Floor. Op geen enkel liedje is te horen wat ze echt in haar macht heeft als zangeres zijnde. Tuurlijk wist ik wel dat haar cd geen After Forever of Nightwish zou worden. Maar dat het zo gevoelloos en emotieloos zou klinken, had ik nooit verwacht. Zelfs de covers bij beste zangers raakte mij nog veel meer dan dit (denk o.a. aan het nummer Winner)

avatar van tnf
tnf
Edwynn schreef:
Mee eens hoor.

Een beetje zoals S10 zich ook heeft ontwikkeld. Op een gegeven moment komen de ster-producers in beeld, die weliswaar zeer professioneel werken, maar de muziek niet persé interessanter maken.

Die Gordon Groothedde is gespecialiseerd in typische keurige radiomuziek waar ze bij Radio 2 van gaan kwijlen (zie de link voor een lijst).

avatar van Edwynn
Ik wist niet dat S10 ook bij After Forever heeft gezongen.

Maar verder: story of my life. Stofzuigerproducties met rafelrandjes: ik blij, rest huilen - Gladde, professionele producties: ik huilen, rest blij.

Zoetzappig en vlak. Ze heeft een heerlijke stem, maar alleen dat is niet voldoende.

avatar van blaauwtje
Oei, dat valt niet mee, ik had de kritieken al gelezen, maar dacht het zal wel meevallen!!

Haar ziel verkocht aan de producer, die er eenheidsworst van heeft gemaakt. Is dit een soloalbum van Groothedde met Jansen in een bijrol, weliswaar een belangrijke. Daar waar hij Boudewijn de Groot in zijn waarde liet, neemt hij de controle over Floor compleet over.Puur door haar stem kom ik op een vijfje uit.

Had hem gereserveerd, de volgende keer eerst luisteren alvorens tot aanschaf over te gaan.

De verpakking is keurig, mooi verzorgd product, maar daar heb ik er meer van. Zonde van het geld.

avatar van Deranged
Heb Storm en Invincible geluisterd en die vind ik wel aardig.

Geen baanbrekende muziek nee maar wel lekker op zich.

Haar stem is wederom prachtig op dit Album. Het geeft me wel enorme Disney vibes. Het zal mij niets verbazen als 1 van deze tracks binnenkort onder Disney gerelateerde dingen te horen is.

avatar van dynamo d
Me Without You is een prachtig nummer en ook Fire vind ik erg mooi. Ik deel de eerdere kritieken niet. Paragon is wat mij betreft een prima album!

avatar van Marcelvdelft
Ik vind het toch echt wel een mooi album. Ja heel anders dan haar andere werk maar ik vind het goed en het sfeertje bevalt mij wel.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Mag ik iedereen hartelijk uitnodigen om deze veilige, gezapige en gladgestreken muzikale omlijsting te laten voor wat het is en eens naar het solo-album van Seraina Telli (ex-Burning Witches) te luisteren: Seraina Telli - Simple Talk (2022) - MusicMeter.nl

Want komt de stem van Floor Jansen niet het meest tot haar recht, als ze voor een meer rock-georiënteerde aanpak had gekozen? Nu kiest ze voor de veiligheid binnen het pop-genre, wat een zangeres zoals Floor helemaal niet nodig heeft. Tuurlijk, ze zal er een hoop fans mee binnenhalen, maar iedereen die haar kent uit haar metal-verleden, zal hier toch echt niet voor warmlopen, toch? En als alom geprezen metal-zangeres mag je uiteraard je muzikale paden verbreden en voor een ander genre gaan, maar kom op, hier is toch helemaal niets spannends aan?

De reden waarom ik het solo-album van Seraina Telli met Floor Jansen's Paragon vergelijk, heeft te maken met dat ik wil stellen dat beide albums absoluut niet het wiel plegen opnieuw uit te vinden. Maar wél dat Telli's aanpak om voor een rockplaat te kiezen, véél effectiever uitpakt en daardoor haar stem ook volledig tot haar recht laat komen. En ja, misschien dat Floor haar keus om voor een rockplaat te gaan, haar teveel in de voetsporen van landgenoot Anouk had geplaatst, maar daar staat of valt het er weer mee, hoe je omgaat met het songmateriaal. Is deze sterk genoeg, dan maakt het in principe niet uit voor welk genre je kiest. Maar het moet wel spannend, vindingrijk en oprecht goed zijn. En dat is wat Paragon i.m.o. absoluut niet is. Het is een lege huls; zielloos, veilig, totaal oninteressant. Dan mag je nog zo goed kunnen zingen, het helpt dan al niet meer om e.e.a. naar een gewenst niveau te krijgen.
Het debuut solo-album van Seraina Telli doet dat i.m.o. dus wél goed. Ook op dat album krijgt men niets voorgeschoteld wat men nog niet eerder heeft gehoord, net zoals Paragon. Maar wel hart, ziel en zaligheid binnen een genre die zich daar perfect voor leent. Geen geneuzel, geen gezapigheid, geen spanningsloos gezever, zoals helaas wel vertegenwoordigd op Jansen's soloplaat.

Begrijp me niet verkeerd. Ik gun Floor al het succes die ze verdiend. Met alle liefde van de wereld. Maar muzikaal wordt het zo langzamerhand toch steeds oninteressanter, persoonlijk gezien. Haar laatste plaat met Nightwish was ook al zo spanningsloos. Hopelijk herpakt Floor zich dan ook met laatsgenoemde band op het nieuwe album die begin 2024 zal moeten gaan verschijnen. Ik laat Paragon lekker aan me voorbij gaan en laat het voor wat het is. Ik zet wel wat anders op.

Wat een flauwekul allemaal dat geneuzel.
Floor laat zich hier van een andere kant zien.
Niks mis mee, dat doen andere zangers en zangeressen ook.
En zolang ik zie dat ze vele mensen weet te ontroeren doet ze het hardstikke goed.
Haar nummers zijn meesterlijk gezongen met een prachtige boodschap in ieder nummer.
En Human Nature is een meesterwerk, maar je moet wel een beetje onderlegd zijn om dat te kunnen waarderen.

Geld niet voor MarcelvDelft en Dynamo D

En Xalisa

CorvisChristi schreef:

Is idd wel ff wat anders. Dit leeft wel een beetje meer dan Paragon. Lekkere plaat en bedankt voor de tip!