Downfall of Gaia - Silhouettes of Disgust (2023)

Duitsland
Label: Metal Blade

1. Existence of Awe (5:30)
  2. The Whir of Flies (5:33)
  3. While Bloodsprings Become Rivers (7:16)
  4. Bodies as Driftwood (4:40)
  5. Eyes to Burning Skies (6:00)
  6. Final Vows (4:12)
  7. Unredeemable (5:59)
  8. Optograms of Disgust (5:59)

AOVV, Johnny Marr, Don Cappuccino, madmadder.

Had 'm via De Keiharde Pödcast Tiplijst van afgelopen week al op de radar gezet...

avatar van AOVV

AOVV, Johnny Marr, Don Cappuccino, madmadder.

Ik ben de trotse toevoeger van dit album aan de website, maar toch bedankt voor de tip!

AOVV schreef:

Daar heb ik helemaal niet opgelet joh. Maar nog ff een extra notificatie om hem niet te vergeten .

avatar van Kondoro0614
Ik zag trouwens dat deze nog niet gedeeld is, de nieuwe song is uit:Existence of Awe,

avatar van Kondoro0614
Wellicht ook een mooie voor ABDrums?

avatar van ABDrums
Kondoro0614 schreef:
Wellicht ook een mooie voor ABDrums?

Ik ga de singles eens beluisteren!

ABDrums schreef:

Ik ga de singles eens beluisteren!

Ken je de rest van de band al? Anders is de voorganger van deze plaat zeker een aanrader.

avatar van ABDrums
Kondoro0614 schreef:

Hmm, die zal ik vanmiddag eens opleggen. De singles bevielen me in ieder geval wel.

avatar van ProGNerD
Deze gaat vanmiddag op; erg benieuwd, ik meld me nog...

avatar van Kondoro0614
Vandaag tijdens het wandelen weer eens opgezet. De eerste luisterbeurt was toch een tikkeltje minder dan ik had verwacht, even een weekje laten bezinken en vanmiddag maar weer eens opgezet. Het is eigenlijk al wel gauw duidelijk, dit album vind ik echt wel vet maar, het is toch een tikkeltje minder dan zijn voorganger. Toch weet ook deze plaat wel wat indruk op me te maken, zeker van het laatste nummer keek ik wel echt op.

Voor de rest waren mijn verwachtingen denk ik iets te hoog voor wat we hebben gekregen. Het klinkt wel gewoon standaard en volgens het boekje, en ik vond dat ze bij de vorige plaat toch wat meer uit hun comfort zone traden en wat experimentele voelden. Toch blijft het een goede plaat, en de vijfenveertig minuten vliegen werkelijk voorbij, zonder dat je hekelt aan bepaalde stukken.

avatar van ProGNerD
Nu zo'n 3 a 4 keer geluisterd en vind het een erg goeie plaat moet ik zeggen. Weer een band in m'n te volgen lijst(je) erbij...

Met name de dynamiek in de nummers vind ik erg geslaagd: rustige, instrumentale soms heerlijk trage doomy, soort van sounscapes die geleidelijk opbouwend of soms abrupt overgaan in bruut geweld van de schreeuwzang in combinatie met de drums. In elk nummer zijn deze elementen (meestal) meerdere malen aanwezig en dat maakt het voldoende melodieus en interessant !

(ook benieuwd naar jullie oordeel ABDrums en legian)

avatar van legian
Ondertussen een paar luisterbeurten gehad, maar voor zover weten ze weinig indruk achter te laten. De nummers knallen veelal op dezelfde repetitieve manier door. De dynamiek die je noemt ProGNerD hoor ik pas wat terugkomen in de tweede helft. Die duidelijk de interessantere nummers huisvest, helaas wat aan de late kant. En ook daar lukt het ze niet om het gehele nummer te blijven boeien.

Voor zover niet een bijster interessante release wat mij betreft. Hoewel het ook geen vervelende zit is. Maar vooral eentje die het ene oor in gaat en de andere weer uit zonder noemenswaardige momenten.

avatar van Johnny Marr
Wat klinken de drums ontzettend strak op deze moddervette plaat, of niet dan Don Cappuccino? Wie is deze drummer, wat een metalen held!

Echt iets voor madmadder en AOVV (uiteraard als toevoeger) dit, maar ook Arno en jordidj1 moeten deze ASAP gaan checken. Misschien ArthurDZ ook als ie z'n stoute, metalen schoentjes aantrekt?

Edit: sorry madmadder zie nu pas dat je 'm al had gechekt, don't be mad(s)! Ik blijf je wel gewoon taggen hoor!

avatar van madmadder
Jaa, lekker blijven taggen! Ik moet me nog even goed gaan verdiepen in deze plaat.

avatar van Johnny Marr
Momenteel dé (metal)plaat van het jaar voor mij. Ongelofelijk. Wat een sterk album. De laatste twee minuten van (semi)titelnummer Optograms of Disgust voelen aan als een echte catharsis. Don Cappuccino, let je nog steeds op?